Faas Wilkes

Vorige week ging de aandacht vooral uit naar de Federal Reserve, die de rente opnieuw met 75 basispunten verhoogde. De huidige inflatoire omgeving kent misschien geen einde in de ogen van beleggers, wat ook een mogelijk scenario lijkt voor ten minste de komende maanden. Om dit onderwerp te analyseren, d.w.z. de komende vooruitzichten, de kansen op de beurs en waar u uw geld op dit moment kunt parkeren, heb ik de bekende Tsjechische belegger Daniel Gladiš benaderd.

Daniel Gladiš

Wie is Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš is medeoprichter van het in 2004 opgerichte investeringsfonds Vltava Fund, waarvan hij nog steeds directeur is. Vltava Fund is een waardegericht beleggingsfonds van gekwalificeerde beleggers. Daniel Gladiš is (onder andere) ook de auteur van interessante boeken over beleggen (bijvoorbeeld - Learn to Invest en Stock Investing).

In de loop van dit jaar heb ik me vaak afgevraagd wanneer de investeerders in onze gemeenschap eigenlijk begonnen te investeren. Overweldigend is dat we een enorm aantal nieuwelingen en beleggers hebben die nog maar kort geleden zijn begonnen met beleggen (laten we zeggen tussen een paar maanden en een paar jaar). Voor velen van hen is het beslist een heel slecht moment om te beginnen, want er is geen geleerde uit de lucht komen vallen en in veel gevallen zijn zij gaan beleggen op het hoogtepunt tijdens het coventijdperk of dit jaar toen de beurzen universeel omlaag gingen. Mijn eerste vraag is dus gericht aan deze categorie beleggers die voor het eerst een moeilijke periode doormaken en verliezen in hun portefeuille zien.

Wat zou u deze beleggers aanraden in deze moeilijke periode? Heb je een specifiek advies?

Als ze willen blijven investeren, is het goed om je niet te laten ontmoedigen. Niemand heeft van de hemel geleerd en elke tegenslag kan worden gebruikt om vooruit te komen. Anderzijds is het goed te onthouden dat de beurs geen plaats is waar men gemakkelijk en zonder te werken rijk kan worden. Het is een plaats waar men geld kan investeren in aandelen van individuele bedrijven op lange termijn en kan profiteren van de resultaten van hun bedrijf. Dus ik zou aanraden eerst te lezen, dan veel na te denken en dan pas te investeren. Ga langzaam te werk, verdiep u alleen in zaken waarvan u denkt dat u ze begrijpt en zorg er consequent voor dat wat u betaalt (prijs) veel minder is dan wat u terugkrijgt (waarde).

Met dat gezegd, komt er ook een andere vraag in me op - Waar zou u in de huidige periode nieuwelingen of gewone mensen die hun geld niet willen laten opeten door de inflatie op hun bankrekening aanraden om hun geld te bewaren?

De omgeving waarin wij leven en waarschijnlijk nog lange tijd zullen leven, een omgeving van negatieve reële rentevoeten, sluit in wezen zowel contanten als schuldvorderingen uit van het geschikte beleggingsaanbod. De beleggingen moeten daarom hoofdzakelijk worden gericht op aandelen (aandelen in bedrijven, onroerend goed). De kans is groter dat het rendement op deze beleggingen het waardeverlies van het geld door de inflatie compenseert.

Een paar dagen geleden kregen we de laatste gegevens over de Amerikaanse PPI en CPI te zien, en die waren zeker niet om over te juichen. Iedereen houdt zich momenteel bezig met de vraag: Wanneer kan de Fed de inflatie onder controle krijgen en wat kunnen we daarmee verwachten voor de rest van het jaar op de aandelenmarkten? Er circuleert een overvloed aan informatie en meningen waarbij veel economen en analisten het eigenlijk niet eens kunnen worden over de volgende vooruitzichten, natuurlijk begrijp ik dat, maar veel meningen lopen extreem uiteen. Voor de S&P500 index bijvoorbeeld ziet Bank of America waarden van ongeveer 3 600 punten aan het eind van het jaar, terwijl JPMorgan bijvoorbeeld waarden van ongeveer 4 800 punten voorspelt. Dat is een ongelooflijk groot verschil. Naar welk scenario neig je meer?

Ik heb geen mening over de aandelenmarkten voor de rest van het jaar, noch besteed ik tijd om er een te maken. Bij het kiezen van investeringen probeer ik veel verder te kijken dan de horizon van de huidige gebeurtenissen, waarvan het belang dus slechts een marginale rol speelt in mijn overwegingen.

Waar ziet u momenteel de grootste kansen op het gebied van investeringen (Amerika, Europa, China)? Kunt u ons ook vertellen waar u momenteel het minste risico ziet? Als men snel bekijkt wat er momenteel gebeurt in de VS, Europa en China, lijkt het geen ideale omgeving, vooral als ik dit nogmaals richt tot de beginnende belegger die zich grote zorgen kan maken wanneer hij kijkt naar de inflatie, de energiecrisis, de vastgoedmarkten en een aantal andere gebeurtenissen.

De winnaars op lange termijn zijn de landen (en bedrijven) die toegang hebben tot goedkope energie. Daarom hebben we het grootste deel van onze portefeuille in Noord-Amerika, en daar zien we ook de meeste kansen. Maar er is bijvoorbeeld ook veel in het Verenigd Koninkrijk en de Japanse markt als geheel is ook goedkoop.

Bron.

Tot slot zou ik u willen vragen welke aandelen (indien van toepassing) u onlangs in uw portefeuille hebt opgenomen (+redenen die u daartoe hebben aangezet)?

Cenovus Energy $CVE was het laatste aandeel dat wij dit jaar aan de portefeuille hebben toegevoegd. Dit is een van de grootste olieproducenten in Canada en volgens ons onderschat de markt hoe hoog de olieprijzen op lange termijn zullen oplopen. Dit maakt het Cenovus aandeel in onze ogen zeer aantrekkelijk.

Conclusie

Ik ben blij dat de heer Gladish de tijd nam om mij zijn mening te geven, want ook dit is een belegger die ik respecteer en ik herinner me ook dat ik in mijn begindagen net zijn boeken over beleggen las. Ik vind het goed dat hij de beproefde klassiekers erkent, namelijk dat een belegger zich niet moet laten ontmoedigen en ook aandacht moet besteden aan voorlichting, die essentieel is vóór het laatste punt, namelijk de uiteindelijke investering. Ik was nogal verrast door de focus en visie van investeringsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk, waar ik zelf nog niet eerder heb geïnvesteerd.

Top inzichten:

  1. Beweeg langzaam, verdiep u alleen in zaken waarvan u denkt dat u ze begrijpt en zorg er consequent voor dat wat u betaalt (prijs) veel minder is dan wat u terugkrijgt (waarde).
  2. De winnaars op lange termijn zijn de landen (en bedrijven) die toegang hebben tot goedkope energie.
  3. Volgens ons onderschat de markt Cenovus Energy, een van Canada's grootste olieproducenten.

Houd voor meer van dergelijke interessante artikelen en informatie Bulios in de gaten en natuurlijk Daniel Gladish, die zijn bijdrage leverde.

Dit is geen financieel advies. Elke investering moet een grondige analyse ondergaan.

Het volledige artikel gratis lezen? Ga je gang 👇

Heb je een rekening? Meld je dan aan . Of maak een nieuwe .
Sponsored by @fintree Advertisement
Discussion
No comments yet