S&P 500 ^GSPC
4,995.9
-0.30%
Nvidia NVDA
$804.37
-5.00%
Meta META
$487.12
-2.93%
Amazon AMZN
$175.70
-1.97%
Apple AAPL
$165.32
-1.03%
Alphabet GOOG
$156.23
-0.78%
Microsoft MSFT
$401.50
-0.68%
Tesla TSLA
$148.99
-0.63%

Daniel Gladiš: Kõige rohkem võimalusi näeme Põhja-Ameerikas, kus üks alahinnatud naftatootja on meile silma jäänud

Mart Poom
26. 9. 2022
5 min read

Eelmisel nädalal keskenduti peamiselt Föderaalreservile, mis tõstis intressimäärasid taas 75 baaspunkti võrra. Praegune inflatsiooniline keskkond ei tunne investorite silmis ehk lõppu, mis tundub samuti võimalik stsenaarium vähemalt järgmisteks kuudeks. Et analüüsida seda teemat, st järgmisi väljavaateid, võimalusi aktsiaturul ja seda, kuhu oma raha praegu parkida, pöördusin tuntud tšehhi investori Daniel Gladiši poole.

Daniel Gladiš

Kes on Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš on 2004. aastal asutatud investeerimisfondi Vltava Fund kaasasutaja, mille direktor ta on siiani. Vltava Fund on kvalifitseeritud investorite väärtusele orienteeritud investeerimisfond. Daniel Gladiš on (muu hulgas) ka huvitavate investeerimisteemaliste raamatute autor (näiteks "Learn to Invest" ja "Stock Investing").

Selle aasta jooksul olen sageli mõelnud, millal meie kogukonna investorid tegelikult investeerima hakkasid. Ülekaalukalt selgub, et meil on tohutult palju uustulnukaid ja investoreid, kes on alles hiljuti alustanud investeerimist (ütleme, et see on paari kuu ja paari aasta vahel). Paljude jaoks on kindlasti väga halb aeg alustada, sest ükski teadlane ei ole taevast alla kukkunud ja paljudel juhtudel alustasid nad investeerimist tipptasemel kovide ajal või sel aastal, kui aktsiaturud on üldiselt langenud. Seega on minu esimene küsimus suunatud sellele investorite kategooriale, kes kogevad oma esimest rasket perioodi ja näevad oma portfellis kahjumit.

Mida te soovitate nendele investoritele sel raskel perioodil teha? Kas teil on mingeid konkreetseid nõuandeid?

Kui nad tahavad investeerimist jätkata, siis on hea, kui nad ei lase end heidutada. Keegi ei õppinud taevast ja iga tagasilööki saab kasutada edasiliikumiseks. Teisest küljest on hea meeles pidada, et aktsiaturg ei ole koht, kus saab kergesti ja ilma tööta rikastuda. See on koht, kus saab pikaajaliselt investeerida raha üksikute ettevõtete aktsiatesse ja saada kasu nende äritegevuse tulemustest. Seega soovitaksin kõigepealt lugeda, siis palju mõelda ja alles siis investeerida. Tegutsege aeglaselt, süvenege ainult nendesse asjadesse, millest tunnete, et saate aru, ja veenduge pidevalt, et see, mida maksate (hind), on palju väiksem sellest, mida saate tagasi (väärtus).

Sellega seoses tuleb meelde ka teine küsimus - kus soovitate praegusel perioodil hoida oma raha uustulnukatele või lihtsalt tavalistele inimestele, kes ei taha, et inflatsioon nende pangakontol oma raha ära sööks?

Keskkond, milles me elame ja tõenäoliselt veel pikka aega elame, nimelt negatiivsete reaalintresside keskkond, välistab põhimõtteliselt nii sularaha kui ka võlakirjad sobivate investeeringute hulgast. Seetõttu tuleks investeeringud suunata peamiselt omakapitali (ettevõtete aktsiad, kinnisvara). On suurem tõenäosus, et nende investeeringute tootlus kompenseerib inflatsioonist tingitud raha väärtuse vähenemise.

Mõned päevad tagasi esitati meile viimased andmed USA PPI ja CPI kohta, mis ei olnud kindlasti midagi rõõmustavat. Kõik tegelevad praegu küsimusega: Millal saab Fed inflatsiooni kontrolli alla ja koos sellega ka selle, mida me võime oodata ülejäänud aasta jooksul aktsiaturgudel? Meil ringleb hulgaliselt teavet ja arvamusi, kus paljud majandusteadlased ja analüütikud ei suuda põhimõtteliselt kokku leppida järgmises väljavaates, muidugi ma saan sellest aru, kuid paljud arvamused on äärmuseni erinevad. Näiteks S&P500 indeksi puhul näeb Bank of America aasta lõpuks väärtust umbes 3 600 punkti, samas kui näiteks JPMorgan prognoosib väärtust umbes 4 800 punkti. See on uskumatult suur erinevus. Millise stsenaariumi poole kaldute rohkem?

Mul ei ole ülejäänud aasta aktsiaturgude kohta arvamust, samuti ei kuluta ma aega, et seda teha. Investeeringute valimisel püüan vaadata kaugemale kui praeguste sündmuste silmapiir, mille tähtsus mängib minu kaalutlustes seega vaid marginaalset rolli.

Kus näete praegu suurimaid investeerimisvõimalusi (Ameerika, Euroopa, Hiina)? Kas te võiksite meile ka öelda, kus te praegu kõige vähem riski tunnete? Kui teha kiire ülevaade sellest, mis praegu USAs, Euroopas ja Hiinas toimub, ei tundu see olevat ideaalne keskkond, eriti kui ma suunan selle jälle algajale investorile, kes võib olla väga mures, kui ta vaatab inflatsiooni, energiakriisi, kinnisvaraturge ja mitmeid teisi sündmusi.

Pikaajalised võitjad on need riigid (ja ettevõtted), kellel on juurdepääs odavale energiale. Seepärast on suurem osa meie portfellist Põhja-Ameerikas ja seal näeme ka kõige rohkem võimalusi. Aga näiteks Ühendkuningriigis on ka palju ja Jaapani turg tervikuna on samuti odav.

Allikas .

Lõpetuseks tahaksin küsida, milliseid aktsiaid (kui üldse) olete hiljuti oma portfelli lisanud (+põhjused, mis on viinud teid selleni)?

Cenovus Energy $CVE+1.6% oli viimane aktsia, mille me selle aasta jooksul portfelli lisasime. Tegemist on ühe suurima naftatootjaga Kanadas ja meie arvates alahindab turg seda, kui kõrgele nafta hind pikas perspektiivis tõuseb. See muudab Cenovuse aktsia meie silmis väga atraktiivseks.

Kokkuvõte

Mul on hea meel, et härra Gladish võttis aega, et anda mulle oma arvamusi, sest see on veel üks investor, keda ma austan ja ma mäletan ka seda, kui ma oma algusaegadel lihtsalt lugesin tema raamatuid investeerimise kohta. Mulle meeldib, et ta tunnistab järeleproovitud klassikat, st et investor ei tohi lasta end heidutada ja peab tähelepanu pöörama ka haridusele, mis on oluline enne lõpp-punkti, st lõplikku investeeringut. Olin üsna üllatunud investeerimisvõimaluste keskendumisest ja visioonist Ühendkuningriigis, kus ma isiklikult varem investeerinud ei ole.

Parimad teadmised:

  1. Liikuge aeglaselt, tegelege ainult asjadega, millest tunnete, et saate aru, ja veenduge järjekindlalt, et see, mida maksate (hind), on palju väiksem sellest, mida saate tagasi (väärtus).
  2. Pikaajalised võitjad on need riigid (ja ettevõtted), kellel on juurdepääs odavale energiale.
  3. Meie arvates alahindab turg Cenovus Energyd, ühte Kanada suurimatest naftatootjatest.

Rohkem selliseid huvitavaid artikleid ja teavet leiate Bulioselt ja muidugi Daniel Gladishilt, kes andis oma panuse.

Pange tähele, et tegemist ei ole finantsnõustamisega. Iga investeering peab läbima põhjaliku analüüsi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.