S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Fondurile închise de investiții (CEF): cea mai simplă modalitate de a obține venituri pasive

Nicolae Francescu
26. 9. 2022
6 min read

Construirea unui venit pasiv nu este o chestiune simplă. Este nevoie de mult efort, de răbdare. Mai presus de toate, este o cursă lungă și puțini sunt cei care reușesc cu adevărat să o facă. Deci, de ce să nu vă ușurați sarcina? Nu este neobișnuit ca fondurile închise (CEF) să aibă randamente ale dividendelor de peste 20%. Sună bine, nu-i așa? Să aruncăm o privire mai atentă la acest tip de fond și să vedem despre ce este vorba.

Ce este un CEF?

CEF înseamnă fond închis. Ca echivalent în limba engleză, am putea găsi, de exemplu, un fond închis. Este un tip de fond mutual care își strânge capitalul inițial prin intermediul unei oferte publice inițiale. Numărul de acțiuni pe care le oferă la bursă este, prin definiție, fix și nu se poate modifica în timp. Fondul nu poate strânge capital suplimentar prin emiterea de noi acțiuni și altele asemenea și nici nu poate efectua răscumpărări.

Pe lângă fondurile închise, există și fonduri deschise. Alte fonduri mutuale și binecunoscutele ETF-uri intră în această categorie. Aceste fonduri pot primi în mod continuu capital nou prin emiterea de noi acțiuni sau pot efectua doar răscumpărări.

Paragraful precedent se referă la un posibil dezavantaj al fondurilor de investiții de tip CEF. ETF-urile pot răscumpăra sau crea acțiuni în mod continuu, dacă este necesar, în cazul în care valoarea activelor gestionate (AUM), adică valoarea totală de piață a investițiilor gestionate de fond în numele investitorului, scade sau crește. Cu toate acestea, CEF-urile nu au această opțiune. Astfel, CEF-urile se tranzacționează puțin mai mult sau mai puțin scump decât valoarea lor netă a activelor (NAV). VNA se calculează după cum urmează: (valoarea activelor minus pasivele)/ împărțit la numărul de acțiuni în circulație.

Care este motivul dividendelor mari?

Dacă ne uităm la ecranul de mai jos, putem observa randamentele extrem de ridicate ale dividendelor. Dacă ne uităm la randamentul actual, în primele 100 de fonduri din punct de vedere al acestui parametru, aceste fonduri au un randament mediu al dividendelor de 16,56%. Nu putem decât să visăm la cifre la fel de mari pentru acțiunile tradiționale cu dividende. Nu știu ce părere aveți voi, dar mie mi-a dat de gândit. Pentru că dacă obțin un total de 5 dolari pe an de la o acțiune de 100 de dolari (cu un randament destul de solid de 5% pentru o acțiune cu dividende) față de 20 de dolari (cu un randament destul de obișnuit de 20% pentru un CEF), este o diferență enormă. Deci, cum își pot permite fondurile închise de investiții?

Cel mai mare randament al dividendelor (73,6%) se regăsește la The New Germandy Fund, sursa: stockmarketmba.com

În primul rând, ar trebui să clarificăm terminologia. Dacă vreți să aprofundați mai mult în CEF-uri, căutați cuvântul distribuție în loc de dividend. O distribuție este plata pe care o primiți dacă dețineți un ETF sau doar CEF-urile noastre. Un dividend este o plată în cazul în care dețineți acțiuni ale unei companii.

Îngeneral, CEF-urile plătesc mai mulți bani deoarece găsesc fonduri din alte surse decât venitul net. Exemple de alte surse sunt randamentul capitalului propriu sau câștigurile de capital. Cu ajutorul acestora, fondul poate compensa ceea ce distribuie investitorilor.

Ometodă frecvent utilizată pentru creșterea randamentului este efectul de levier. Acest lucru se face prin împrumuturi sau prin emiterea de acțiuni preferențiale. Cu toate acestea, personal, aș fi mai precaut cu privire la fondurile care utilizează efectul de levier, deoarece riscul lor crește. Gradul de îndatorare tinde să reducă performanța în timpul recesiunilor. În același timp, valoarea netă a activelor ar scădea, doar din cauza investiției suplimentare furnizate de datorie.

Alte modalități sunt opțiunile sau strategiile mai exotice, sub forma unor investiții mai complexe. Managerii CEF nu trebuie să se îngrijoreze de răscumpărările investitorilor, astfel încât pot investi în siguranță în investiții mai puțin lichide. Un exemplu sunt unele dintre fondurile BlackRock care se concentrează pe investiții private.

Sfaturi privind CEF-urile

În această secțiune, aș dori să vă dau două sfaturi despre CEF-uri. Am fost îndrumat spre ele și spre subiectul CEF-urilor de către @standasocha, care este interesat să investească în aceste fonduri. Aș dori să îi mulțumesc pentru inspirație.

Cornerstone Strategic Value Fund$CLM

Primele 10 poziții ale fondului arată astfel: 1. Fidelity® Inv MM Fds Fds Government I (20,22%), 2. Apple (5,3%), 3. Microsoft (5,1%), 4. Alphabet (3,9%), 5. 5. Amazon (3%), 6. UnitedHealth Group (2,4%), 7. Tesla (2,3%), 8. Berkshire Hathaway (2,2%), 9. Visa (1,4%), 10. Pfizer (1,4%).

Fondul a fost înființat în 1987. Are o capitalizare de piață de 1,087 miliarde de dolari, ceea ce îl situează pe locul 10 în topul celor mai mari CEF-uri din punct de vedere al capitalizării de piață. În prezent, se tranzacționează la 8,14 dolari, prețul acțiunii scăzând cu peste 35% în ultimul an. În prezent, fondul plătește 0,181 dolari pe acțiune pe lună, ceea ce înseamnă un randament al dividendelor de aproape 26%.

Cornerstone Total Return Fund $CRF+1.0%

Primele 10 poziții ale fondului arată astfel: 1. Fidelity® Inv MM Fds Fds Government I (12,6%), 2. Apple (4,2%), 3. Amazon (3,9%), 4. Alphabet (3,8%), 5. 5. Microsoft (3,4%), 6. UnitedHealth Group (2,8%), 7. Berkshire Hathaway (2,1%), 8. NVIDIA (1,7%), 9. JPMorgan Chase (1,4%), 10. Costco (1,4%).

CRF este chiar mai veche decât CLM. Fondat în 1973, este un fond similar, cu poziții ușor diferite. Acum se tranzacționează la 7,86 dolari, prețul scăzând cu aproape 22% în ultimul an. Fondul plătește o distribuție lunară de 0,1734 dolari, ceea ce înseamnă un randament al dividendelor de peste 26%.

Rezumat

Ca în cazul oricărei investiții, este important să faceți o analiză amănunțită înainte de a face o potențială investiție. Ca întotdeauna, putem găsi un exemplu de fonduri închise care fac acest lucru bine și o investiție în ele se dovedește a fi una bună. În egală măsură, vom găsi și fonduri în stare proastă.

Am fost deosebit de interesată de subiectul fondurilor închise, deoarece până acum nu știam de ele. Dar, cum ar fi, deloc. Din partea investitorilor cehi, aceste fonduri sunt absolut neglijate, ceea ce mi se pare păcat. Ar putea fi un alt mod interesant de a investi.

Dacă doriți să investiți în ele, le puteți găsi la Interactive Brokers sau LYNX. Nu veți găsi CEF-uri la brokerii tradiționali obișnuiți care operează aici, așa că țineți cont de acest lucru.

Nu considerați acest articol ca fiind o recomandare de investiții. Înainte de a investi, ar trebui să se facă întotdeauna o analiză amănunțită.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.