S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Фондове от затворен тип (CEF): най-лесният начин за натрупване на пасивен доход

Игор Иванов
26. 9. 2022
1 min read

Изграждането на пасивен доход не е проста задача. Това изисква много усилия и търпение. Най-вече това е дълъг път и малко хора го постигат наистина. Така че защо да не го направите по-лесно за себе си? Не е необичайно фондовете от затворен тип да имат дивидентна доходност от над 20%. Звучи добре, нали? Нека разгледаме този вид фонд отблизо и да видим какво представлява той.

Какво представлява CEF?

CEF означава фонд от затворен тип. Като еквивалент на английски език можем да намерим например затворен фонд. Това е вид взаимен фонд, който набира първоначалния си капитал чрез първично публично предлагане. Броят на акциите, които предлага на фондовата борса, е по дефиниция фиксиран и не може да се променя с течение на времето. Фондът не може да набира допълнителен капитал чрез емитиране на нови акции и други подобни, нито да извършва обратно изкупуване.

Освен фондове от затворен тип има и фондове от отворен тип. В тази категория попадат и други взаимни фондове, както и добре познатите ETF-и. Тези фондове могат непрекъснато да получават нов капитал чрез емитиране на нови акции или просто да извършват обратни изкупувания.

Предходният параграф се отнася до възможен недостатък на CEF-и. ETF-и могат непрекъснато да изкупуват обратно или да създават акции, ако е необходимо, ако сумата на управляваните активи (AUM), т.е. общата пазарна стойност на инвестициите, управлявани от фонда от името на инвеститора, намалява или се увеличава. CEF обаче нямат тази възможност. По този начин CEF се търгуват малко по-скъпо или по-евтино от нетната стойност на активите си (NAV). НСА се изчислява, както следва: (стойност на активите минус пасивите)/, разделена на броя на акциите в обращение.

Каква е причината за високите дивиденти?

Като погледнем екрана по-долу, можем да забележим изключително високата дивидентна доходност. Ако разгледаме текущата доходност, в топ 100 по този показател тези фондове имат средна дивидентна доходност от 16,56%. Можем само да мечтаем за подобни високи стойности за традиционните дивидентни акции. Не знам за вас, но това ме накара да се замисля. Защото ако получавам общо 5 долара годишно от акция за 100 долара (при доста солидна доходност от 5 % за дивидентна акция) срещу 20 долара (при доста обикновена доходност от 20 % за CEF), това е адски голяма разлика. И така, как затворените фондове могат да си го позволят?

Най-високата дивидентна доходност (73,6%) се наблюдава при фонда The New Germandy Fund, източник: stockmarketmba.com

Първо, трябва да изясним терминологията. Ако искате да се запознаете по-подробно с CEF, потърсете думата "разпределение" вместо "дивидент". Разпределението е изплащането, което получавате, ако притежавате ETF или само нашите CEF. Дивидентът е плащане, ако притежавате акции на дадена компания.

Обикновено CEF плащат повече пари, защото намират средства от източници, различни от нетния доход. Примери за други източници са възвръщаемостта на собствения капитал или капиталовите печалби. С тях фондът може да компенсира това, което разпределя на инвеститорите.

Често използван метод за увеличаване на възвръщаемостта е ливъриджът. Това става чрез заемане на дълг или емитиране на привилегировани акции. Лично аз обаче бих бил по-предпазлив към фондовете, които използват ливъридж, тъй като тяхната рисковост се увеличава. Ливъриджът има тенденция да намалява резултатите по време на рецесия. Заедно с това нетната стойност на активите ще намалее само поради допълнителната инвестиция, осигурена от дълга.

Други начини са опциите или по-екзотичните стратегии под формата на по-сложни инвестиции. Мениджърите на CEF не трябва да се притесняват за обратното изкупуване от инвеститорите, така че могат спокойно да инвестират в по-малко ликвидни инвестиции. Пример за това са някои от фондовете на BlackRock, които се фокусират върху частни инвестиции.

Съвети за CEF

В този раздел бих искал да ви дам два съвета за CEF. Към тях и темата за CEFs ме насочи @standasocha, който се интересува от инвестиране в тези фондове. Искам да му благодаря за вдъхновението.

Cornerstone Strategic Value Fund$CLM

Десетте най-големи позиции на фонда изглеждат по следния начин: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (20,22%), 2. Apple (5,3%), 3. Amazon (3%), 6. UnitedHealth Group (2,4%), 7. Tesla (2,3%), 8. Berkshire Hathaway (2,2%), 9. Visa (1,4%), 10. Pfizer (1,4%).

Фондът е създаден през 1987 г. Пазарната му капитализация възлиза на 1,087 млрд. долара, което го прави десетия по големина CEF по пазарна капитализация. Понастоящем тя се търгува на цена от 8,14 USD, като цената на акциите е спаднала с повече от 35% през последната година. Понастоящем фондът изплаща по 0,181 долара на акция на месец, което осигурява дивидентна доходност от почти 26%.

Cornerstone Total Return Fund $CRF+1.0%

Десетте най-добри позиции на фонда изглеждат така: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (12,6%), 2. Apple (4,2%), 3. Amazon (3,9%), 4. Microsoft (3,4%), 6. UnitedHealth Group (2,8%), 7. Berkshire Hathaway (2,1%), 8. NVIDIA (1,7%), 9. JPMorgan Chase (1,4%), 10. Costco (1,4%).

CRF е дори по-стар от CLM. Основан през 1973 г., той е подобен фонд с малко по-различни позиции. Сега той се търгува на цена от $7,86, като цената му е спаднала с близо 22% през последната година. Фондът изплаща месечно разпределение от $0,1734, което означава дивидентна доходност от над 26%.

Резюме

Както при всяка инвестиция, важно е първо да се направи задълбочен анализ, преди да се направи потенциална инвестиция. Както винаги, можем да намерим пример за фондове от затворен тип, които се справят добре с тази задача и инвестицията в тях се оказва добра. По същия начин ще открием и фондове в лошо състояние.

Темата за затворените фондове ме заинтересува особено много, тъй като досега не бях наясно с тях. Но, като че ли, изобщо не. От гледна точка на чешките инвеститори тези фондове са абсолютно пренебрегвани, което според мен е жалко. Това може да е още един интересен начин за инвестиране.

Ако някога искате да инвестирате в тях, можете да ги намерите в Interactive Brokers или LYNX. Няма да откриете CEF при обичайните традиционни брокери, работещи тук, така че имайте това предвид.

Не възприемайте тази статия като инвестиционна препоръка. Преди да инвестирате, винаги трябва да се направи задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.