S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Suletud fondid (CEF): lihtsaim viis passiivse sissetuleku loomiseks

Mart Poom
26. 9. 2022
5 min read

Passiivse sissetuleku loomine ei ole lihtne asi. See nõuab palju vaeva, kannatlikkust. Eelkõige on see pikk jooks ja vähesed inimesed saavutavad seda tõesti. Miks siis mitte teha seda enda jaoks lihtsamaks? On tavaline, et suletud fondide (CEF) dividenditootlus on üle 20%. Kõlab hästi, kas pole? Vaatame seda tüüpi fondi lähemalt ja vaatame, mida see endast kujutab.

Mis on CEF?

CEF tähistab suletud fondi. Ingliskeelse vastena võiksime leida näiteks suletud fondi. See on investeerimisfondi liik, mis kaasab oma algkapitali IPO kaudu. Börsil pakutavate aktsiate arv on definitsiooni kohaselt fikseeritud ja ei saa aja jooksul muutuda. Fond ei saa kaasata lisakapitali uute aktsiate emiteerimise jms kaudu ega teha tagasivõtmisi.

Lisaks suletud fondidele on olemas ka avatud fondid. Muud investeerimisfondid ja tuntud ETFid kuuluvad sellesse kategooriasse. Need fondid võivad pidevalt saada uut kapitali uute aktsiate emiteerimise kaudu või lihtsalt teha tagasivõtmisi.

Eelmine lõik on seotud CEFide võimaliku puudusega. ETFid võivad vajadusel pidevalt osakuid tagasi osta või luua, kui hallatavate varade (AUM) summa, st fondi poolt investori nimel hallatavate investeeringute turuväärtus kokku, väheneb või suureneb. CEFidel seda võimalust siiski ei ole. Seega kauplevad CEFid veidi kallimalt või odavamalt kui nende puhasväärtus (NAV). NAV arvutatakse järgmiselt: (varade väärtus miinus kohustused)/ jagatud käibel olevate aktsiate arvuga.

Mis on kõrge dividendi põhjus?

Vaadates allolevat ekraani, võime märgata äärmiselt kõrget dividenditootlust. Kui me vaatame praegust tootlust, siis selle näitaja poolest 100 parima fondi keskmine dividenditootlus on 16,56%. Traditsiooniliste dividendiaktsiate puhul võime sarnastest kõrgetest numbritest vaid unistada. Ma ei tea, kuidas teie, aga mind pani see mõtlema. Sest kui ma saan aastas kokku 5 dollarit 100 dollari suurusest aktsiast (dividendiaktsia puhul üsna kindla 5% tootlusega) võrreldes 20 dollariga (CEF-i puhul üsna tavalise 20% tootlusega), siis on see kuradi suur vahe. Kuidas saavad siis suletud fondid seda endale lubada?

Kõrgeim dividenditootlus (73,6%) on The New Germandy Fund, allikas: stockmarketmba.com

Kõigepealt peaksime selgitama terminoloogiat. Kui soovite CEFidesse rohkem süveneda, otsige dividendi asemel sõna "jaotamine". Jaotus on väljamakse, mida saate, kui teil on ETF või ainult meie CEFid. Dividend on väljamakse, kui teil on ettevõtte aktsiaid.

Üldiselt maksavad CEFid rohkem raha välja, sest nad leiavad vahendeid muudest allikatest kui puhastulu. Muude allikate hulka kuuluvad näiteks omakapitali tootlus või kapitalitulu. Nende abil saab fond kompenseerida seda, mida ta investoritele jaotab.

Sageli kasutatav meetod tootluse suurendamiseks on finantsvõimendus. Selleks võetakse laenu või emiteeritakse eelisaktsiaid. Mina isiklikult oleksin siiski ettevaatlikum selliste fondide suhtes, mis kasutavad finantsvõimendust, kuna nende riskantsus suureneb. Finantsvõimendus kipub majanduslanguse ajal vähendama tulemuslikkust. Koos sellega väheneks ka varade puhasväärtus, sest võlgadest tulenevad lisainvesteeringud.

Teised võimalused on optsioonid või eksootilisemad strateegiad keerulisemate investeeringute kujul. CEFide valitsejad ei pea muretsema investorite tagasivõtmise pärast, seega saavad nad julgelt investeerida vähem likviidsetesse investeeringutesse. Näiteks on mõned BlackRocki fondid, mis keskenduvad erainvesteeringutele.

Nõuanded CEFide kohta

Selles osas tahaksin anda teile kaks nõuannet CEFide kohta. Mind juhtis nende ja CEFide teema juurde @standasocha, kes on huvitatud nendesse fondidesse investeerimisest. Tahaksin teda tänada inspiratsiooni eest.

Cornerstone Strategic Value Fund$CLM

Fondi 10 suurimat positsiooni näevad välja järgmiselt: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (20,22%), 2. Apple (5,3%), 3. Microsoft (5,1%), 4. Alphabet (3,9%), 5. Amazon (3%), 6. UnitedHealth Group (2,4%), 7. Tesla (2,3%), 8. Berkshire Hathaway (2,2%), 9. Visa (1,4%), 10. Pfizer (1,4%).

Fond loodi 1987. aastal. Selle turukapitalisatsioon on 1,087 miljardit dollarit, mis teeb sellest turukapitalisatsiooni poolest 10. suurima CEFi. Praegu kaupleb see 8,14 dollaril, kuna aktsia hind on viimase aasta jooksul langenud üle 35%. Praegu maksab fond 0,181 dollarit aktsia kohta kuus, mis annab ligi 26% dividenditootlust.

Cornerstone Total Return Fund $CRF-0.7%

Fondi 10 suurimat positsiooni näevad välja järgmiselt: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (12,6%), 2. Apple (4,2%), 3. Amazon (3,9%), 4. Alphabet (3,8%), 5. Microsoft (3,4%), 6. UnitedHealth Group (2,8%), 7. Berkshire Hathaway (2,1%), 8. NVIDIA (1,7%), 9. JPMorgan Chase (1,4%), 10. Costco (1,4%).

CRF on isegi vanem kui CLM. See 1973. aastal asutatud fond on sarnane fond, mille positsioonid on veidi erinevad. Praegu kaupleb ta 7,86 dollari juures, kuna hind on viimase aasta jooksul langenud peaaegu 22%. Fond maksab igakuiselt 0,1734 dollarit, mis teeb dividenditootluseks üle 26%.

Kokkuvõte

Nagu iga investeeringu puhul, on oluline enne võimaliku investeeringu tegemist teha põhjalik analüüs. Nagu alati, leiame näite suletud fondidest, mis teevad seda hästi ja investeering neisse osutub heaks. Samamoodi leiame ka halvas seisukorras olevaid vahendeid.

Mind huvitas eriti suletud fondide teema, sest ma ei olnud neist varem teadlik. Aga nagu üldse mitte. Tšehhi investorite poolt on need fondid täiesti tähelepanuta jäetud, millest on minu arvates kahju. See võib olla veel üks huvitav viis investeerimiseks.

Kui te kunagi soovite lõpuks investeerida neisse, võite leida neid Interactive Brokersist või LYNXist. Te ei leia CEF-e tavapärastest siin tegutsevatest traditsioonilistest maakleritest, nii et pidage seda siis meeles.

Ärge võtke seda artiklit investeerimissoovitusena. Enne investeerimist tuleks alati teha põhjalik analüüs.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.