S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Goldman Sachs snížila cenový cíl pro index S&P 500 do konce roku. Jak velký pokles banka očekává?

Michal Šnobl
30. 9. 2022
4 min read

V aktuálně náročném tržním prostředí pravděpodobně nikoho moc nepřekvapí, že velké finanční instituce jakou je Goldman Sachs snižují své cenové cíle. Pojďme se proto rovnou společně podívat, kde vidí banka index S&P 500 na konci tohoto roku a co jí přesvědčilo ke snížení svého původního cenového cíle.

Banka Goldman Sachs očekává ještě hlubší propad indexu S&P 500 do konce 

Goldman Sachs upravuje projekce indexu S&P 500 směrem dolů 

Banka Goldman Sachs $GS+3.3% snížila svůj cíl pro index S&P 500 $^GSPC+0.9% a předpovídá, že americký akciový index v podstatě zakončí letošní rok na přibližně stejných hodnotách, kde se obchoduje nyní, protože Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivním zpřísňování měnové politiky. Banka z Wall Street snížila tříměsíční cíl benchmarku z 4 300 na 3 600 a varovala, že rychlé tempo zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou pravděpodobně povede k dalším výprodejům akcií do konce roku 2022.

"Očekávaný vývoj úrokových sazeb je nyní vyšší, než jsme dříve předpokládali, což vychyluje rozložení výsledků akciových trhů pod naši předchozí prognózu," uvedli stratégové banky ve čtvrtečním sdělení klientům. 

Americké akcie v minulém týdnu poklesly poté, co Fed ve středu potřetí v řadě zvýšil úrokové sazby o nadprůměrných 75 bazických bodů. Index S&P 500 nakonec za celý týden odepsal téměř 5 % a uzavřel na 3695 bodů, čímž otestoval červnová minima. Investoři se obávali zvyšování úrokových sazeb kvůli jejich potenciálnímu dopadu na hospodářský růst.

Index S&P 500 v letošním roce odepsal více něž 22 %

Ještě negativnější scénář 

Tým Goldman Sachs varoval, že index S&P 500 by mohl klesnout až na 3 400 bodů, pokud se sníží zisky společností kótovaných na jeho burze a pokusy Fedu omezit prudce rostoucí inflaci povedou k "tvrdému přistání", kdy USA postihne recese. To by pro index představovalo pokles o zhruba o dalších 8 %.

"Výhled je neobvykle nejasný. Výhledové trajektorie inflace, hospodářského růstu, úrokových sazeb, zisků a ocenění jsou více než obvykle v pohybu a mají širší rozložení možných výsledků," uvedli.

Tvrdé přistání je nevyhnutelné

Investoři do akcií dospěli k názoru, že tvrdé přistání americké ekonomiky (Hard Landing) je nevyhnutelné, uvedla Goldman Sachs na základě diskusí s klienty. Tvrdé přistání se týká výrazného ekonomického zpomalení nebo poklesu po období rychlého růstu. Ekonomiky, které zažívají tvrdé přistání, často sklouzávají do stagnujícího období nebo dokonce do recese.

"Většina portfolio manažerů se domnívá, že v zájmu zkrocení inflace bude muset Fed zvýšit sazby natolik vysoko, že to někdy v průběhu roku 2023 vyústí v recesi v USA," uvedl tým GS.

Goldman Sachs očekává další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů na listopadovém zasedání Fedu a následně zvýšení o 50 bazických bodů v prosinci. Zvýšení o 25 bazických bodů v únoru znamená, že členové Fedu usilují o zvýšení úrokových sazeb na 4,5 až 4,75 %. Mimo toho Goldman Sachs očekává, že se pozornost investorů v nejbližší době soustředí na zisky podniků. Ve výsledkové sezóně za třetí čtvrtletí budou pozorně zkoumány rekordně vysoké ziskové marže, uvedl její tým.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.