S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Prodal jsem všechny akcie kromě jedné, má to ale svůj důvod, tvrdí Radovan Vávra

Pavel Botek
5. 10. 2022
6 min read

Radovana Vávru zná asi každý z vás, jedná se o známého investora a bankéře, který řadu investorů doslova seznámil s pojmy - akcie, investování a indexy. V dnešním rozhovoru s Radovanem Vávrou jsem se zaměřil na otázky ohledně aktuální investiční strategie, jaké investice ho lákají, kde vidí příležitosti, jeho pohled na čínské akcie a na závěr elektromobilitu.

Radovan Vávra

Radovan Vávra je český investor a bývalý bankéř. Od roku 1990 pracoval v různých pozicích v zahraničních firmách ale i v České republice. Byl také členem představenstva Citibank, a.s., dceřiné společnosti americké Citibank a od dubna 2000 byl také generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky a následně pak generálním ředitelem a předsedou představenstva Union banky.

Letošní rok je k investorům opravdu krutý a ani osvědčená strategie BUY THE DIP nepřináší příliš ovoce. Co byste ze svého pohledu doporučil investorům, zejména těm začínajícím, vy?

Jako úvodní myšlenku si dovolím připomenout, že běžného retailového investora vůbec aktuální dění na burzách zajímat nemá. Nemá řešit co FED, co Čína a co Tesla. Běžný investor má pravidelně, měsíc za měsícem, investovat částku do indexových ETF, navázaných na SP500. To se týká drtivé většiny lidí v Česku. Je to návod na příští dekády pro každého, kdo svoje bohatství teprve buduje, kdo žije z jiných prostředků a kdo chce finanční nezávislosti teprve dosáhnout. To je drtivá většina populace a zároveň drtivá většina investiční komunity globálně. Co udělá SP500 do konce roku je i pro ně zajímavé téma do hospody, ale nesmí to mít vliv na jejich investiční disciplínu a strategii. Takže sedět na rukách a každý měsíc poslat peníze.

Investoři, kteří už finančně nezávislí jsou, jedou pořád to stejné. Znají svoji míru přijatelného rizika a tomu přizpůsobují strategii. Aktuálně se začíná zdát, že i konzervativnější USD aktiva  například dvouleté vládní US bondy pro mnoho lidí začínají dávat smysl. Ale to je běžná cyklická věc.

Zároveň tito investoři vidí, že valuace některých společností, které měli vždycky rádi, ale zdály se jim drahé, se dostávají na úrovně, kde skutečně za nákup stojí. Takže budou dokupovat na přesně definovaných úrovních pečlivě vybrané a dlouho sledované akcie.

Mnoho odborníků v čele s investory jako Michael Burry dnes tvrdí, že to nejhorší nás teprve čeká. Má podle vás cenu čekat s balíkem peněz na obří propad, nebo je potřeba pravidelně kupovat nehledě na to, co říkají světová investiční esa?

Souhlasím s pohledem, že příští dva kvartály přinesou skvělé nákupní příležitosti. Proto jsem celé US portfolio kromě Tesly v létě prodal a číhám, jak si svoje miláčky budu kupovat zpátky, to se týká firem jako Apple, Amazon, Alphabet a Microsoft. Některé firmy, kde jsem se zmýlil (Palantir), nebo se jejich potenciál vyčerpal (Ferrari), nebo se změnila situace v jejich byznyse (Teladoc) však kupovat nebudu. To je ovšem vysoce riskantní strategie, která u mne měla ještě daňovou komponentu a kterou bych NIKOMU mimo profesionální komunitu nedoporučoval.

Co Čína? Tamní ekonomika také nevypadá dobře a firmy jako Alibaba nebo Tencent zpomalují svůj růst. Investoval byste dnes do čínských firem?

V Číně v zásadě neinvestuju, výjimkou bylo NIO, do kterého se možná příští rok vrátím, v závislosti na jejich situaci v Evropě.

A co váš pohled na elektromobilitu? Je to budoucnost? Naplní se očekávání politiků?

Elektromobilita je v osobní mobilitě vítěz. Nic ji už nemůže ohrozit. Vodík dává smysl v hromadné a cargo dopravě, ale osobní mobilita je elektrická. Krátkodobé trendy a výkyvy nejsou podstatné a veškeré námitky vycházejí ze stavu „dnes“. Ano, dnes nemůžeme 6 milionů osobních aut v Česku nahradit EV, ale o tom ani není řeč. Do roku 2050 to nepochybně zvládneme a není cesty zpátky. Tohle je zásadní téma a nechce se mi to celé psát. Někdy v budoucnu si na to můžeme dát rozhovor, pokud se to chce pak sepsat Vám :-).

Závěr

Opět na prvním místě děkuji za rozhovor a možnost získání vyjádření, které nám dnes poskytnul Radovan Vávra. Rozhodně si stojím za tím, že se jedná o důležitou postavu ve světě investování, jelikož věřím, že svými rozhovory a názory dostal pojem investování do širšího vnímání lidí. Na jednu stranu jsem byl překvapen tím, že se pan Vávra aktuálně drží pouze jedné akcie, ale zase z druhého soudku to plně chápu a respektuju. Ohledně elektromobility překvapen vůbec nejsem, ba naopak jsem rád, že v budoucnost věří stále pevně jako já.

Nejzajímavější postřehy:

  1. Co udělá SP500 do konce roku, nesmí mít vliv na vaši investiční disciplínu a strategii. Takže základem je sedět na rukách a každý měsíc poslat peníze.
  2. Celé US portfolio kromě Tesly jsem v létě prodal a číhám, jak si svoje miláčky budu kupovat zpátky, to se týká firem jako Apple, Amazon, Alphabet a Microsoft.
  3. Elektromobilita je v osobní mobilitě vítěz. Nic ji už nemůže ohrozit. Vodík dává smysl v hromadné a cargo dopravě, ale osobní mobilita je elektrická.

Pro více takových zajímavých článků a informací sledujte Bulios a samozřejmě Radovana Vávru, který nám přispěl svým pohledem.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.