S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Akcie jako zbraň proti bearmarketu? Legendární Warren Buffet vždy volí tuto jedinou

Dominik Petrnoušek
2. 10. 2022
4 min read

Radami Warrena Buffetta se nikdy nešetří. Vzhledem k jeho výsledkům to ale dává smysl. Jenomže jeho konkrétní nákupy akcií jsou dost často zveřejněny a vysvětleny až dlouho po tom, co je daná příležitost nebo situace pryč. Co kdybych vám ale řekl, že existuje jedna akcie, kterou Buffett nakupuje při každém bearmarketu? A jak byste z toho mohli těžit vy?

Warren Buffett vždy kupuje tuto jedinou akcii

Co vás napadne jako první při spojení jména Warren Buffett + akcie proti bearmarketu? Nejspíš to bude něco jako $AAPL-1.1% $KO+0.2% nebo těžaři ropy $OXY+1.2% $CVX+0.9%. To jsou dobré tipy. Ale není to nic, co by Buffett nakupoval pravidelně v každém bearmarketu.

Za normálních okolností jsou medvědí trhy pro držení akcií ropných společností příšernou dobou kvůli obavám ze snížené poptávky po ropě a zemním plynu. Nyní však nastala výjimečná doba a Warren Buffett pravděpodobně předpokládá, že ceny energetických komodit zůstanou na vysoké úrovni po několik let. Ruská invaze na Ukrajinu navíc brzdí globální řetězec dodávek energií, zejména v Evropě.

Věštec z Omahy přikoupil i zmíněný Apple a také $HPQ+0.3%. HP se jeví jako zajímavá hodnotová volba při ceně nižší než sedminásobek předpokládaného zisku pro nadcházející rok. I když poptávka po osobních počítačích poněkud oslabuje s návratem zaměstnanců na pracoviště, provozní cash flow společnosti HP bývá velmi předvídatelné. Spolu s tím také 3,5% výnos.

Tedy vaše tipy by nebyly úplně mimo, všechny tyto typicky "Buffettovské" tituly Věštec v bearmarketu koupil. Nejsou to však jména, která by kupoval v každém z posledních medvědích trhů. Takové je totiž jenom jedno - a nebudu lhát, byla to trochu past.

Je to totiž sama Berkshire Hathaway $BRK-A+0.6% $BRK-B+0.8%

Samozřejmě v podobě zpětných odkupů.

Před 17. červencem 2018 udělilo představenstvo společnosti Berkshire Hathaway Warrenu Buffettovi a jeho pravé ruce Charliemu Mungerovi možnost odkupu akcií, pokud se obchodovaly na úrovni 120 % účetní hodnoty nebo pod ní (tj. maximálně o 20 % nad účetní hodnotou společnosti). Po více než půl desetiletí, které vedlo k 17. červenci 2018, cena akcií společnosti Berkshire nikdy nedosáhla úrovně, kdy by bylo možné odkupy provádět.

https://www.youtube.com/watch?v=YalcD69EAsQ

Ale poté, co správní rada schválila změny, získali Buffett a Munger větší volnost při nasazování svého kapitálu na zpětný odkup akcií třídy A a B společnosti Berkshire Hathaway.

Dokud má společnost v rozvaze alespoň 30 miliard dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a amerických státních dluhopisech a Buffett i Munger věří, že cena akcií Berkshire Hathaway je ve své podstatě levná, lze zpětné odkupy provádět bez jakéhokoli omezení.

Cena Berkshire může být opravdu celkem rozumná

Warren Buffett co zameškal a v průběhu čtyř let řídil zpětný odkup akcií společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě 62,1 miliardy USD.

To, že Warren Buffett pokračuje ve zpětném odkupu akcií své společnosti během každého z posledních několika medvědích trhů, také svědčí o tom, že je ochoten vsadit na sebe a na rozsáhlou síť společností, které Berkshire Hathaway vlastní a do kterých investovala. Mnoho investic společnosti Berkshire Hathaway je v cyklických podnicích, které těží z neúměrně dlouhé doby, kterou americká a světová ekonomika tráví expanzí v porovnání s dobou, kdy padá.

Mimochodem, některé statistiky - včetně průměrné doby růstu a bearmarketu jsem probral v tomto článku:

100 let stará statistika se 100% úspěšností zaručuje, že bearmarket přejde. Řekne i kdy přijde jeho konec

Buybacky, tedy zpětné odkupy jsou vysvětleny zde:

https://www.youtube.com/watch?v=rVTHRvNpsFs

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.