S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Charlie Munger: Jak investovat během recese

Michal Šnobl
5. 10. 2022
6 min read

Miliardářský investor a partner Warrena Buffetta ve společnosti Berkshire Hathaway Charlie Munger se na výročním zasedání deníku Daily Journal na začátku tohoto roku vyjádřil, že trhy čekají "značné problémy". Tato předpověď je nyní s vyšším rizikem recese zase o něco aktuálnější a proto se podíváme, jak během tohoto těžkého období vydělat peníze.

Charlie Munger

Charlie Munger předpovídá potíže na akciovém trhu

Závěrem z poznámek Charlieho Mungera ve světle současných makroekonomických a tržních podmínek je, že budoucí výnosy SPY budou pravděpodobně v příštích letech podprůměrné. Důvody jsou poměrně jednoduché:

  • Výhled hospodářského růstu je v dohledné budoucnosti slabý, ne-li negativní. Bez silného hospodářského růstu bude růst výnosů také slabý.
  • Úrokové sazby pravděpodobně dále porostou na základě přetrvávající vysoké inflace a posledních komentářů Federálního rezervního systému. Vyšší úrokové sazby v blízké budoucnosti způsobí, že se trh bude v současnosti podle modelu úrokových sazeb zdát nadhodnocený. Vyšší úrokové sazby budou také působit na ocenění aktiv a budou je snižovat.
  • Násobky ocenění jsou v porovnání s historickými průměry stále zvýšené. Oblíbený tržní ukazatel Warrena Buffetta dosahuje téměř 150 %, což signalizuje, že oslabené americké akcie jsou stále nadhodnocené a hrozí jim další propad. Buffettův ukazatel vychází z celkové tržní kapitalizace všech aktivně obchodovaných amerických akcií a dělí je posledním čtvrtletním odhadem hrubého domácího produktu (HDP). Buffett v roce 2001 v článku pro časopis Fortune naznačil, že akcie by byly spravedlivě oceněny, kdyby byl ukazatel na úrovni 100 %, což naznačuje, že jsou dnes stále značně nadhodnocené. Nákup akcií by "pravděpodobně velmi dobře fungoval" při úrovni 70 % nebo 80 %, ale kolem hranice 200 % by to byla "hra s ohněm", tehdy napsal. 

https://youtu.be/IBCMF2sehuo

Když ve výsledku zkombinujete slabý růst s nedostatečnou expanzí násobků (a ve skutečnosti pravděpodobnou snížením násobků), nízkými dividendovými výnosy a pravděpodobným zvýšením úrokových sazeb, neexistují žádné skutečné katalyzátory, které by poháněly výnosy akciového trhu.

Úvahy Charlieho Mungera o inflaci

Inflace nehraje v Mungerově investiční strategii v podstatě žádnou roli. Miliardářský investor při rozhodování o investicích do značné míry ignoruje současné makroekonomické trendy.

"Vždy jsem si toho vědom, ale nezabrání mi to ve fungování," řekl. "Je mi 98 a půl roku a viděl jsem hodně inflace. Mám v úmyslu přežít inflaci. Za svůj dlouhý život jsem toho už zažil hodně. Neodradí. "Makroekonomickým trendům nevěnuji moc pozornost," řekl. "Stejně jako počasí, i já počasí ignoruji. Jen se snažím investovat jakýkoli kapitál, který mám, jak nejlépe dovedu. Prostě se chopím všech příležitostí, které mohu, a doufám, že dostanu svůj podíl."

Jak investovat během recese

Ačkoli je tato doba pro investory, kteří se snaží orientovat na trzích jistě složitá, ne-li extrémně náročná, stále má smysl být zainvestován. Měli bychom však mít na paměti následující zásady, které nás mají v tomto období vést k větší obezřetnosti:

  • Myslete racionálně. Při investování občas zažijete neúspěchy, zmatek, frustraci, nejistotu, úzkost a zklamání. Je to nevyhnutelné. To, jak reagujete na události a na své emoce, bude klíčovým faktorem vašeho úspěchu nebo jeho nedostatku. Jádrem racionálního přístupu k investovaní je rámec postavený na třech faktorech: vyvážení expozice rizikovým faktorům, efektivní diverzifikace a využití relativních chybných cen na finančních trzích.
  • Investujte s dlouhodobým časovým horizontem, protože dlouhodobé investování dává vašim penězům největší šanci na růst hodnoty. To však znamená zachovat klid v obdobích výrazné volatility akciového trhu – a pamatovat si, že, jak ukazuje historie, trhy se obvykle zotavují.
  • Investujte do kvalitních společností. Kvalitní společnosti jsou takové, které dlouhodobě dosahují vysoké ziskovosti a to ať už se tato ziskovost měří jako návratnost vlastního kapitálu, návratnost aktiv, návratnost investovaného kapitálu nebo jakákoli ziskovost, kterou chcete použít. Další definice kvality, se kterými se můžeme sekat, je kvalita ve smyslu nízké finanční páky nebo „bezpečnosti“ a kvalita ve smyslu vysokých investic managementu ve vztahu k tržbám (což naznačuje, že management investuje do budoucího růstu).

Hodnotové investování bude vždy aktuální

Podle Mungera hodnotové investovaní nikdy nezemře. Tato investiční strategii je založená na výběru akcií, které se zdají být obchodovány za nižší cenu, než je jejich vnitřní nebo účetní hodnota. Hodnotoví investoři aktivně vyhledávají akcie, o kterých si myslí, že je akciový trh podceňuje. Domnívají se, že trh přehnaně reaguje na dobré a špatné zprávy, což má za následek pohyby cen akcií, které neodpovídají dlouhodobým fundamentům společnosti. Přehnaná reakce nabízí příležitost k zisku nákupem akcií za zvýhodněné ceny.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.