S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Vyplatí se investice do akcií Cenovus Energy? Kompletní analýza s komentářem Daniela Gladiše

Pavel Botek
6. 10. 2022
7 min read

V předchozím rozhovoru s Danielem Gladišem jsme se dozvěděli, že společnost Cenovus Energy byla nejnovějším přírůstkem portfolia Vltava Fund. V dnešním článku se podíváme podrobněji na tuto společnost, kde opět nechybí ani vyjádření a názor Daniela Gladiše, který mi přispěl svým pohledem na potenciál, rizika a očekáváním do budoucna.

Cenovus Energy $CVE-0.2% 

Tento článek zároveň navazuje na předchozí rozhovor s Danielem Gladišem: Daniel Gladiš: Nejvíc příležitostí vidíme v Severní Americe, kde nás zaujal jeden podhodnocený těžař ropy | Bulios

Cenovus Energy $CVE-0.2% 

Prvotní seznámení se společností 👇

Cenovus Energy je integrovaná ropná společnost, která se zaměřuje na vytváření hodnot prostřednictvím rozvoje svých aktiv v oblasti ropy. Společnost se také zabývá produkcí konvenční ropy, kapalného zemního plynu a zemního plynu v kanadské Albertě, přičemž rafinérské operace má i v USA.

Mezi její obchodní aktivity patří: Těžba ropy a zemního plynu, prodej surové ropy rafineriím, rafinace vlastní ropy, prodej benzínu na čerpacích stanicích, prodej ropy koncovým uživatelům v USA, prodej různých sloučenin (například ethanol).

Jedná se o docela typický mix podnikání pro integrovanou energetickou společnost. To, čím Cenovus vyniká, je jeho závazek k růstu. V roce, kdy si mnoho lidí stěžuje, že ropné společnosti neinvestují dostatečně do produkce, Cenovus oznámil dva velké obchody: nákup 50% rafinérie Toledo a 50% ropného pole Sunrise - v obou případech od British Petroleum. BP prodává aktiva levně, takže Cenovus z nich může v budoucnu sklízet slušné zisky.

Tyto levné akvizice mohou dát Cenovusu výhodu nad konkurencí. Když nakupujete aktiva levně, obvykle se těšíte vyšším maržím než vaši konkurenti. Cenovus již letos zažívá dramatický růst zisků se svými 50% podíly v Toledu a Sunrise. Další konkurenční výhodou, kterou Cenovus má, je jeho zlomová cena ropy.

  • Na první pohled působí společnost velice dobře, jelikož má slušně diverzifikované portfolio příjmů, vypadá oproti konkurenci poměrně levně, a navíc Cenovus zajistil 2 výhodné akvizice, které podpoří jejich konkurenční výhody. 

Finance 

Společnost Cenovus Energy letos vykazuje neuvěřitelnou finanční sílu napříč všemi svými obchodními segmenty. Ve svém posledním čtvrtletí dodala:

  • 2,9 miliardy dolarů v hotovosti z operací, nárůst o 118%.
  • Upravený tok finančních prostředků ve výši 3 miliard dolarů, což představuje nárůst o 71 %.
  • Čistý dluh ve výši 7,5 miliardy dolarů, pokles o 39 %.
  • Volný tok finančních prostředků ve výši 2,2 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 77 %.
  • Čistý zisk ve výši 2,4 miliardy dolarů, nárůst o 981 %.

Celkově docela silné výsledky. Hospodářský růst byl fenomenální a metriky peněžních toků byly také dobré. Během posledních pěti let rostl $CVE-0.2% s následujícím tempem růstu CAGR:

  • Tržby: 35%.
  • EBIT: 77 %.
  • Normalizovaný čistý příjem: 68%.
  • EBITDA: 38%.

Pětiletá složená tempa růstu vypadají velmi dobře. Kromě toho máme stále se zmenšující dluhovou zátěž, která může vydláždit cestu k vyšším ziskům, i když se ceny ropy nepohnou.

Rizika 👇

  • Na prvním místě bude jednoznačně nevyzpytatelnost ceny ropy. Bude se držet na stejné úrovni, klesne, a nebo půjde ještě výš? To nikdo nemůže s přesností aktuálně říct.
  • Zvýšení úrokových sazeb - Přestože si to mnozí přejí, tak inflace stále není mrtvé téma, na které by Fed nemusel reagovat a adekvátně tomu přizpůsobovat úrokové sazby a svou agresivní strategii.
  • Také jsem nalezl riziko v podobě možných problémů s ESG. Dost se spekuluje o tom, že British Petroleum prodala svá cenná aktiva společnosti Cenovus téměř za nic kvůli obavám z ESG. Ropné rafinérie a další ropná aktiva v podstatě vytvářejí emise, které mohou vést k poškození životního prostředí. Riziko ESG pro ropné společnosti lze přeceňovat, ale je reálné. 

Vnitřní hodnota

Pro zjištění vnitřní hodnoty jsem využil stránku ALFA SPREDA.

Vnitřní hodnota jedné akcie $CVE-0.2%  je dle ALPHA SPHREAD 32,945 kanadských dolarů = 24.12 USD. Ve srovnání se současnou tržní cenou 24.6 CAD (18.01$) je Cenovus Energy stále podhodnocen.

Jak to ale vidí Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš - spoluzakladatel investičního fondu Vltava Fund.

Co přesně vás vedlo k investici do společnosti Cenovus Energy? Myslíte si, že nákup rafinérie Toledo a ropného pole Sunrise přinese úspěch?

Nedávné akvizice nehrály v našem rozhodování roli. Investiční myšlenka je zde velmi jednoduchá. Cena akcie implicitně obsahuje vývoj ceny ropy mnohem níže, než kde ho vidíme my. Myslíme si, že cena ropy bude ve středně až dlouhodobém horizontu mnohem výše, než čemu odpovídá cena akcií a volné cash flow tedy očekáváme výrazně vyšší, než kde ho očekává trh. Akcii proto považujeme za výrazně podhodnocenou.

Cenovus je aktuálně ve výborné pozici, aby do budoucna generoval hromadu hotovosti. Společnost navíc vyplácí i dividendu, myslíte si, že volná hotovost půjde v budoucnu právě na její posílení, nebo je v zájmu společnosti i nadále agresivně investovat a snižovat dluh? 

Koncem tohoto roku by se měl čistý dluh dostat pod 4 miliardy. Téměř celé volné cash flow potom půjde k akcionářům především formou odkupů vlastních akcií. Free cash flow yield je momentálně na úrovni 15-17 %. Hodně vysoký.

Investory samozřejmě budou zajímat i možná rizika této investice. Jaké vnímáte u Cenovus Energy rizika vy?

Klíčová jsou dvě rizika. Tím prvním je, že náš odhad budoucí ceny ropy je příliš vysoký. Toho jsme si vědomi, ale na naší straně stojí velký bezpečnostní polštář. Druhým rizikem je, že management místo odkupů vlastních akcií začne mrhat penězi na předražené akvizice. Toto musíme pečlivě sledovat.

Závěr

Daniel Gladiš nám zde představil jasné argumenty, proč se mu akcie CVE líbí a berou je ve Vltava Fund jako podhodnocené, jako u každé investice však musíte počítat i s riziky. Osobně se mi Cenovus opravdu líbí, agresivně snižují dluh, vykazují solidní čísla, vyplácejí dividendu, zpětně odkupují akcie, drží si poměrně nízké P/E a navíc mohou pozitivně těžit ze svých posledních akvizic.

  • Líbil se vám tento článek, který byl i tentokrát zpestřen názory Daniela Gladiše?
  • Jak působí Conovus Energy na vás?
  • Máte akcie $CVE-0.2% v portfoliu?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.