S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

3 dividendoví aristokraté z portfolia Warrena Buffetta, které nyní můžete koupit ve slevě

Michal Šnobl
9. 10. 2022
5 min read

Akciové trhy pod tlakem jestřábího Fedu v září výrazně poklesly a nabídly tak řadu příležitostí. A kde jinde čerpat tipy na kvalitní akcie, které mohou vydělat během pár let balík, něž od generálního ředitele Berkshire Hathaway a legendárního investora Warrena Buffetta. Zde jsou 3 dividendové tituly z jeho portfolia, které se nyní prodávají laciněji.

Warren Buffett 

Chevron: Jeden z Buffettových oblíbenců v posledních měsících 

Buffett má společnost Chevron $CVX+0.7% jednoznačně rád. Berkshire letos výrazně zvýšila svůj podíl v tomto ropném a plynárenském gigantu. Pozice Warrena Buffetta v Chevronu má aktuálně hodnotu 24,5 miliardy dolarů. To je 8,17 % jejich celého akciového portfolia (3. největší podíl).

Pětiletý cenový graf akcie CVX

Tyto agresivní nákupy významných podílů ve velkých ropných a plynárenských společnostech naznačují Buffettův názor na tento sektor a mají význam vzhledem k zaostávajícímu sentimentu a umístění na tomto býčím trhu s ropou.

Buffett není známý cyklickými investicemi. V průběhu času opakovaně prohlašoval, že dává přednost investicím, které mají stabilní, předvídatelné a rostoucí peněžní toky - opak vrcholů a poklesů cyklických investic. Přesto Buffett s přestávkami vlastnil akcie ropných a plynárenských společností a dařilo se mu - zejména v obdobích inflace, jako je to současné.

Chevron je dividendový aristokrat, který má za sebou 35 let a více každoročního zvyšování dividend. To je neuvěřitelná bilance vzhledem k vzestupům a pádům, které energetický sektor za tu dobu zaznamenal. Je zřejmé, že pro společnost je důležité vracet investorům hodnotu prostřednictvím rostoucí dividendy. Současný dividendový výnos je přibližně 3,95 %. 

Bank of America: V prostředí rostoucích sazeb

Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway $BRK-B+0.5% mají od pandemie komplikovaný vztah k bankovním akciím. Na počátku pandemie prodali mnoho svých bankovních podílů, protože se obávali své celkové expozice v tomto sektoru. V prvním čtvrtletí roku 2022 začali Buffett a Berkshire opět nakupovat bankovní akcie. Jedna bankovní akcie však byla v portfoliu Berkshire po celou dobu neochvějná: Bank of America $BAC+1.5%.

Pětiletý cenový graf akcie BAC

Pozice Warrena Buffetta v Bank Of America má v současnosti hodnotu 31,4 miliardy dolarů. To je 10,47 % jejich celého akciového portfolia (2. největší podíl). Investor vlastní 12,75 % akcií Bank Of America. První obchod Bank Of America byl uskutečněn ve 2. čtvrtletí 2007.

Je pravda, že ekonomický výhled je stále náročnější a že se zdá, že vážnější recese v blízké budoucnosti je stále nevyhnutelnější. Stejně jako všechny banky i Bank of America zaznamenala, že její investiční bankovnictví utrpělo újmu v důsledku nedostatku prvotních veřejných nabídek akcií a dalších emisí. Hypoteční bankovnictví je také postiženo kvůli rostoucím sazbám a silná recese by mohla snížit růst úvěrů a spotřebitelských výdajů. I když je podnikatelské prostředí stále obtížnější, banky nezažily takové prostředí rostoucích sazeb jako před velkou recesí. Zle proto očekávat, že Bank of America zakončí rok silně.

Dividendový výnos Bank of America při současné ceně akcií 32,38 USD činí přibližně 2,83 %. 

Air Products & Chemicals: Vítězství z nezastavitelného trendu

Buffett pravděpodobně nikdy veřejně neprojevil zájem o koupi akcií společnosti Air Products & Chemicals $APD+1.8%. Pozici v tomto dodavateli průmyslových plynů však již vlastní, a to díky nepatrnému podílu pouhých 482 akcií.

Pětiletý cenový graf akcie APD 

Od svého založení v roce 1940 se společnost Air Products stala jedním z předních světových dodavatelů průmyslových plynů s provozy v 50 zemích a 19 000 zaměstnanci. Společnost je největším dodavatelem vodíku a helia na světě. Má jedinečné portfolio, které slouží zákazníkům v řadě průmyslových odvětví, včetně chemického průmyslu, energetiky, zdravotnictví, kovů a elektroniky.

Dividendový výnos společnosti Air Products v současnosti dosahuje 2,78 %. Od roku 2014 se její výplata dividend zvyšovala průměrně o 10 % ročně, kdy za touto působivou dividendovou historií stojí silné podnikání.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.