S&P 500 ^GSPC
4,986.38
-0.49%
Nvidia NVDA
$814.18
-3.84%
Meta META
$485.47
-3.25%
Amazon AMZN
$175.79
-1.91%
Apple AAPL
$164.39
-1.59%
Alphabet GOOG
$155.97
-0.95%
Microsoft MSFT
$400.50
-0.93%
Tesla TSLA
$149.32
-0.41%

Credit Suisse v problémech? Investoři sází na krach jiné finanční instituce

Milan Charvat
4. 10. 2022
3 min read

Víkendové informace o problémech druhé největší švýcarské banky Credit Suisse sice vystrašily velkou část investiční komunity, přesto se dá najít jiná finanční instituce, u které investoři očekávají ještě větší propad, a to navzdory předpokladům analytiků.

BNP Paribas

O problémech Credit Suisse si můžete přečíst zde: Bankrot Lehman Brothers v roce 2008 byl slabý odvar oproti aktuální problematice Credit Suisse

V posledních dnech se samozřejmě akcie Credit Suisse $CS+1.0% kvůli obavám investorů propadly, ale podle dostupných údajů se zdá, že prodejci krátkých pozic (aka short sellers) sledují jinou evropskou banku.

Podle údajů společnosti S3 Partners byla od pondělí nejvíce shortovanou evropskou bankovní akcií BNP Paribas $BNP.PA+0.0% se sídlem v Paříži, na jejíž akcie bylo vsazeno celkem 1,68 miliardy USD.

Prodejci krátkých pozic samozřejmě vydělávají v momentě, když akcie dané firmy klesají. Vypůjčí si akcie na vyšší ceně, aby je okamžitě prodali, a plánují je koupit zpět, až bude cena nižší, a z rozdílu vydělají.

Podle údajů analytické společnosti S3 bylo více než 3,66 % obchodovaných akcií banky BNP Paribas použito k jejímu shortování, což je nejvyšší podíl mezi 17 bankami, pro které jsou údaje k dispozici.

Ačkoli akcie francouzské banky letos již klesly o 27 % a mnoho investorů sází na mnohem větší pokles, většina analytiků má podle FactSet stále nákupní hodnocení, přičemž dávají akciím potenciál nárůstu v průměru o 52 %.

Výkon akcií BNP Paribas v roce 2022

Credit Suisse byla mezitím osmou nejčastěji shortovanou evropskou bankou, proti níž bylo použito 2,42 % jejích emitovaných akcií. Za celý dosavadní rok akcie Credit Suisse poklesly o více než 55 %.

Deník Financial Times v pondělí informoval, že vedení švýcarské banky jednalo se svými hlavními investory, aby je uklidnilo uprostřed rostoucích obav o finanční zdraví.

V pondělním prohlášení Credit Suisse sdělila médiím, že poskytne aktuální informace o revizi své strategie, až banka 27. října zveřejní své výsledky za třetí čtvrtletí. "Do té doby by bylo předčasné komentovat jakékoli potenciální výsledky," uvedla instituce.

Údaje ukazují, že švýcarská banka zaznamenala v září druhý největší nárůst krátkých prodejů, když proti jejím akciím bylo vsazeno 167 milionů dolarů.

"Vzhledem k její nedávné volatilitě na trhu bychom měli být svědky pokračujících krátkých prodejů akcií, protože obchodníci se snaží zvýšit svou expozici," uvádí se ve výzkumné zprávě společnosti S3 Partners.

Druhou a třetí nejvíce shortovanou akcií byla podle S3 italská investiční banka Mediobanca a německá Commerzbank.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.