S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Podle známého miliardáře dělá vláda kroky, které přinesou superkrach. Co vše je podle něj špatně?

Dominik Petrnoušek
9. 10. 2022
5 min read

Známé osobnosti investičního světa dost často dávají špatnou situaci za vinu makroekonomické situaci a obecnému světovému vývoji. Legendární Stanley Druckenmiller ale tentokrát ukázal prstem na konkrétního viníka!

Stanley Druckenmiller kritizuje kroky vlády

Miliardář Stanley Druckenmiller uvedl, že se domnívá, že zpřísnění měnové politiky Federálního rezervního systému může v příštím roce uvrhnout Spojené státy do větší recese, než se očekávalo.

V projevu na konferenci Delivering Alpha pořádané televizí CNBC v New Yorku Druckenmiller, zakladatel rodinné kanceláře Duquesne, která spravuje jeho majetek, řekl, že "by byl ohromen", kdyby v důsledku zpřísnění měnové politiky Fedu nedošlo v USA v roce 2023 k recesi.

https://www.youtube.com/watch?v=T1s7O40DDBQ

"Primárně očekáváme tvrdé přistání do konce roku 23," řekl Druckenmiller. "Nebudu překvapen, pokud bude větší než takzvaná průměrná 'garden variety' recese"

Tím myslel to, že by se tato recese mohla úplně vymykat jakémukoliv běžnému rámci. Předpokládá tedy něco jako je slavný Burryho MOAC - Mother of All Crashes? 🤔

Fed letos zvýšil úrokové sazby o 300 bazických bodů, protože bojuje s nejhorší inflací za poslední desetiletí, a politici signalizovali další skokové zvýšení sazeb, což rozkolísalo dluhopisy a poslalo americké akcie do medvědího trhu.

"Z nuly na sto" by se dalo nazvat počínání Fedu. Zdroj

Tento graf názorně ukazuje chování Fedu, které Druckenmiller už delší dobu kritizuje. Více jsem o tom psal v tomto článku:

Neinvestujte, kašlete na to. 10 let se teď nic dít nebude, odrazuje od investic známý miliardář

Ve zkratce řekl toto:

Federální rezervní systém letos zatím provedl čtyři zvýšení úrokových sazeb a je pravděpodobné, že je bude dále zvyšovat, aby zkrotil inflaci. Vypadá to, že další zvýšení bude opět o 75 bodů.

"Jdou z extrému do extrému. Nejdřív brutální tištění peněz a z něj rovnou brzda zašlápnutá nadoraz (v podobě extrémního utahování)"

Druckenmiller také kritizoval britské politiky poté, co miniprojekt země označil nefinancované daňové škrty v hodnotě 45 miliard liber (48 miliard USD), což minulý týden vyvolalo volatilitu libry a britských dluhopisů, než zasáhla Bank of England, aby trhy uklidnila.

Takto prudké výkyvy u měn nejsou běžné

Kroky Stanleyho Druckenmillera

Samozřejmě je hezké, když známé jméno varuje. Důležitější ale je, jestli také sám podniká nějaké kroky v závislosti na svých vyjádřeních. Jak jsem psal výše - správa majetku Stanleyho Druckenmillera je v rukou rodinné kanceláře, která má obrovský majetek na starosti.

Kancelář se v minulém čtvrtletí vzdala podílů ve velkých technologických společnostech, právě protože miliardář varoval, že USA směřují k recesi a akcie uvízly na medvědím trhu.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlmZ7WAMgU&t=1s

Podle zveřejněné zprávy Komise pro cenné papíry a burzy prodala Duquesne Family Office v Q2 celý svůj podíl ve společnosti Amazon $AMZN+0.3% ve výši 199 milionů dolarů a zbavila se více než čtvrtiny svých akcií společnosti Microsoft $MSFT-0.2% .

Podobně medvědí postoj zaujala firma k velkým technologiím i v prvním čtvrtletí, kdy se zbavila podílu v Alphabetu $GOOG+0.2% ve výši 274 milionů dolarů.

Mají podobný postoj jako Burry? Tedy, že velká část společností je stále nelogicky předražená a je čas opustit včas párty? 

Těchto 218 firem prý nemá šanci přežít. Burry představil seznam společností odsouzených k záhubě

Druckenmiller spravuje svůj osobní majetek prostřednictvím rodinné kanceláře od uzavření svého hedgeového fondu Duquesne Capital v roce 2010. Bývalý hlavní portfolio manažer fondu Quantum George Sorose má podle indexu miliardářů agentury Bloomberg čisté jmění ve výši 10,1 miliardy dolarů.

Jmění známého investora by mělo dosahovat 10,1 miliardy dolarů. Zdroj

Investiční legenda v letošním roce vyslovila už několikrát pesimistickou tezi o investování. V červnu prohlásil, že je pravděpodobné, že medvědí trh s akciemi je již šest měsíců starý a má před sebou ještě dlouhou cestu. A očividně si stále na svém názoru trvá.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.