S&P 500 ^GSPC 5,035.4 -0.71%
Meta META $439.58 -10.93%
Nvidia NVDA $823.62 +3.37%
Microsoft MSFT $395.61 -3.29%
Alphabet GOOG $157.32 -2.35%
Amazon AMZN $172.68 -2.22%
Tesla TSLA $164.30 +1.34%
Apple AAPL $169.50 +0.28%

Příležitost desetiletí. Špičkové akcie z oblíbeného sektoru jsou skoro zadarmo

Dominik Petrnoušek
12. 10. 2022
5 min read

Většina trhu se poslední dobou topí v krvi. Jeden sektor je ale v zájmu investorů častěji - čipy. A právě tyto akcie jsou nyní v situaci, že se analytici nebojí tvrdit, že se skoro rozdávají zadarmo! Které konkrétně?

Intel a Nvidia jsou jen zlomkem sektoru, který je nyní extrémně trestán trhem

Akcie v pondělí uzavřely na nižší úrovni a index Nasdaq Composite klesl na nejnižší úroveň za poslední dva roky, protože akcie technologických společností jsou v důsledku prudkého růstu úrokových sazeb i nadále nejhůře postiženy na tomto medvědím trhu.

Nasdaq Composite uzavřel na hodnotě kolem 10 542 a dostal se tak na nejnižší číslo od července 2020. Podstatné ale je to, že dolů ho táhly konkrétní akcie. Mimo jiné hlavně Nvidia $NVDA+3.4%  a AMD $AMD+1.3%.

$.IXIC se aktuálně nachází na svém dvouletém low. Odepsaná hodnota se blíží 30 %

Změna politiky zatížila akcie polovodičů poté, co Bidenova administrativa oznámila nové vývozní kontroly, které omezují americké společnosti prodávající pokročilé počítačové polovodiče a související výrobní zařízení do Číny. Víceméně další součást obchodní války.

Dále (a víc dlouhodobě) také útočí na výrobce čipů oslabující poptávka po počítačích a chytrých telefonech. Přičemž rozhodnutí prezidenta Joea Bidena výrazně omezit prodej zařízení čínským firmám, které se používají při výrobě pokročilých polovodičů, už bylo jen hřebíčkem do rakve.

Taktéž společnost KLA Corp. $KLAC+1.7%, která vyrábí zařízení pro výrobu čipů, začne tento týden plnit Bidenův příkaz a omezí prodej některých svých výrobků. Což zasáhne Intel $INTC+1.1% a SK Hynix, kteří jsou jejich partnery.

https://www.youtube.com/watch?v=lN8KjqT0tkY

V Asii se už projevil dopad Bidenova omezení vývozu na akcie technologických firem v regionu, přičemž oblíbený Taiwan Semiconductor $TSM+2.9% (největší smluvní výrobce čipů na světě a hlavní dodavatel pro $AAPL+0.3%) klesl v tchajwanském obchodování o více než 8,3 %.

Poslední propad je opět opravdu poněkud výrazný

I u giganta jako je Nvidia došlo k zaváhání. Sice je P/E pořád strašlivě vysoko, ale tohle už se dá považovat za solidní dip. Zvážení fundamentu je ale na každém.

Nvidia je taky na minimu a za rok si odepsala téměř 44 %

Už jsem si zde všiml, že Intel je velice oblíbeným titulem. Jeho ocenění začíná vypadat extrémně atraktivně. Bohužel je zde stále strašák v podobě "úpadku" firmy z pohledu technologií. Mnoho lidí mluví o tom, že Intelu v konkurenčním závodě začíná trochu docházet dech. To je ale asi na hlubší analýzu, která se zde již několikrát objevila. Jasné ovšem je, že se teď prodává v celkem masivním propadu.

Graf Intelu vypadá podobně

Otázkou samozřejmě zůstává, zda jsou tyto akcie pouze extrémně potrestané kvůli aktuální situaci. Druhou možností totiž je, že (logicky) se vrací na "opodstatněné" úrovně, protože byly několik let nesmyslně předražené. Konkrétně u Nvidie to tak minimálně z části bude. Obrovský hype, potávka vyšší než nabídka, boom těžení kryptoměn atd. 

To všechno hnalo cenu společnosti a sektoru neopodstatněně vzhůru. Na čemž se mnoho skeptických investorů shodlo.

https://www.youtube.com/watch?v=7TURZTzJy7I

Další důvody propadu čipařů?

Prostě obecná nálada trhu - když hrozí recese, cyklická odvětví jsou zasažena. A mezi cyklické sektory polovodičový průmysl určitě patří. Jeho tržby se mohou značně lišit v závislosti na stavu ekonomiky.

Je pravda, že v posledních 35 letech toto odvětví rostlo rychleji než zbytek ekonomiky, a to díky klesajícím nákladům, schopnosti efektivněji zpracovávat data a všudypřítomnosti čipů v moderních výrobcích.

A posledních deset let investoři po celém světě oceňují technologickou zdatnost výrobců čipů. Index SOX, který sleduje největší výrobce na světě , dosahuje průměrného ročního výnosu 25,2 % a překonává tak širší index NASDAQ Composite, který má "jen" 17,6 % ročně. Tento trend se však v prosinci obrátil se zvýšením dlouhodobých úrokových sazeb, což podnítilo pokles násobků ocenění u rychle rostoucích odvětví, včetně polovodičů.

Od konce roku 2021 se násobek P/E indexu SOX snížil z 25x na 14,1x. Tento trend se v poslední době zrychlil, protože několik populárních výrobců polovodičů snížilo své prognózy pro letošní rok.

Co vy? Investujete nyní do čipů? Jsou už vyklesané dostatečně na nákup? Do jaký případně investujete?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.