S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Legendární analytik představil seznam společností, kterým by se nyní vyhýbal jako čert kříži. Vlastníte některou z nich?

Dominik Petrnoušek
13. 10. 2022
7 min read

Analytici kolem sebe střílí tipy na akcie, které mohou udělat neuvěřitelná procenta, ochránit vás proti inflaci nebo těžit z recese. Co ale akcie, které by mohly vaše portfolio v této situaci ohrozit? Zde je pětice takových - nevlastníte některou z nich?!

Mohou tyhle akcie opravdu ohrozit vaše portfolio?

Samozřejmě bych mohl vysypat z rukávu několik možností, které považuji za celkem nevhodné pro situaci jako je ta, ve které se nacházíme. Vynechejme to, že moje strategie je opravdu dlouhodobá a tudíž každou akcii, kterou vlastním, bych měl být schopný v portfoliu obhájit a neprodávat. To je ale na jinou diskuzi.

Právě z toho důvodu jsem si pro tento článek vypůjčil pětici akcií od známého analytika Matta Krantze, kterého můžete znát z nejrůznějších finančních webů, Twitteru, YouTube a jako autora učebnic. Každou z těchto akcií si blíže rozebereme.

Akcie, které trpí během recese

Obecně se zde zaměříme na akcie, které jsou typickou obětí recese - tedy situace, která nás právě teď trápí asi nejvíce.

Možná vás ale na první dobrou nenapadne, které tituly by mohly trpět. 

Konkrétně tedy trochu překvapivě Boeing $BA+2.4%  a energetické firmy Baker Hughes $BKR+0.8%  a Halliburton $HAL+1.4%, dosáhly v každé z posledních pěti recesí horšího výkonu než index S&P 500. Všechny zaostávaly za indexem S&P 500 v každé z pěti recesí od roku 1980. Tyto tři Krantz zmiňuje a považuje za nebezpečné. Právě kvůli tomu, že se tváří jako logicky dobrá volba.

Boeing konkrétně už byl trhem celkem potrestán. Může ale být ještě hůř?

Pozor, to by podle mnoha odborníků mohla být past na investory! Právě do těchto sektorů se totiž nyní mnozí investoři vrhají - právě protože pravděpodobnost recese roste.

Samozřejmě na tom má podíl i Fed, který slibuje agresivní ochlazování ekonomiky. Investoři se připravují na to, že krátkodobé úrokové sazby do konce roku vyskočí do pásma 4,25 % - 4,5 %. Podle CME FedWatch Tool je pravděpodobnost této hodnoty 58,3 %.

A když sazby rostou tak rychle, obvykle následuje recese. Z dat vyplývá, že v šesti ze sedmi cyklů, kdy úrokové sazby rostly takto rychle, se recese objevila - průměrně o necelé dva roky později.

Největší šance je aktuálně přisuzována pásmu 425 - 450 bazických bodů. Zdroj

Obecně je Fed za své kroky kritizován mnoha investory. Mezi nejsilnější kritiky aktuálního stylu "brzda/plyn" je Stanley Druckenmiller, který opakovaně vyzval Fed k tomu, aby se nechovali jako na horské dráze. Více zde:

Neinvestujte, kašlete na to. 10 let se teď nic dít nebude, odrazuje od investic známý miliardář

Federální rezervní systém letos zatím provedl čtyři zvýšení úrokových sazeb a je pravděpodobné, že je bude dále zvyšovat, aby zkrotil inflaci. Vypadá to, že další zvýšení bude opět o 75 bodů.

Jejich chování Druckenmiller popisuje jako na houpačce. Z extrému do extrému. Nejdřív brutální tištění peněz a z něj rovnou brzda zašlápnutá nadoraz (v podobě extrémního utahování).

To byla trochu odbočka, pojďme dál. Opět se podíváme na trochu statistik. Investoři obvykle v recesích dělají jednu věc: Prodávají akcie v indexu S&P 500. Ale ne tolik, jak by se mohlo zdát. Od recese, která začala v roce 1953, proběhlo ve Spojených státech 11 recesí. A index S&P 500 během nich klesl v průměru o 2,1 %.

Seznam recesí v USA podle Wikipedie od roku 1958. Zdroj

A jak už jsem zmínil výše - Některé akcie v indexu S&P 500 jsou však během recese obzvláště zranitelné. 

Vraťme se ještě k Boeingu. Ten konkrétně si v recesi vede NEJHŮŘ z celého trhu. V posledních pěti recesích klesly akcie v průměru o 40,1 %. To je nejhorší výsledek ze všech akcií v indexu S&P 500 za tuto dobu. Je to překvapivé i proto, že Boeing má obvykle velké množství nevyřízených objednávek letadel.

Další pastí může být energetika, která je (i tady na webu) poslední dobou extrémně oblíbená. Není divu. Do energetických a ropných společností investují i opravdu zvučná jména. I sám Buffett vypadá, že nemá posledního půl roku dost.
Proti nim ale stojí názor Krantze: Mnohé z těchto akcií v recesi silně trpí.

Například Halliburton. Letos je to oblíbená akcie, která vzrostla zhruba o 28 %, protože dodává zařízení potřebné k těžbě drahých fosilních paliv. Ale v předchozích recesích jste ji i přes to vlastnit nechtěli. V posledních pěti recesích klesly akcie Halliburtonu v průměru o více než 40 %. A může být ještě hůř. Akcie Halliburtonu ztratily v poslední, covidové recesi více než polovinu své hodnoty.

Na druhou stranu energetické společnosti (a tím spíš ještě sekundární dodavatelé) se stále jeví jako celkem dobrá volba. Historie ale nehraje Halliburtonu do karet.

Zelený graf je poslední dobou celkem vzácnost. Mohlo by se to ale obrátit.

A podobně je tomu i u společnosti Baker Hughes, která je rovněž dodavatelem zařízení pro energetické firmy. Její akcie v posledních pěti recesích klesly v průměru o více než 30 %.

To by mohla být trochu facka pro investory, kteří se vrhají na akcie energetických společností. Všeobecně se má za to, že jsou dobrou sázkou během inflace. Fond Energy Select Sector SPDR Fund $XLE+0.9%  si během letošního roku zatím připsal 46 %. A fond Utilities Select Sector SPDR Fund $XLU+2.8% klesl pouze o 6 %. Což je v porovnání s SAP500 luxusní výkonnost.

Dále Krantz označil za nebezpečné další dvě akcie z tohoto sektoru. Konkrétně Schlumberger $SLB+1.5% a American Electric Power $AEP+2.8%, u kterých se obává obdobných problémů, které jsem popsal v předchozím odstavci.

Schlumberger zatím trh překonává
Naopak AEP zažila náraz do zdi

Jaký je váš názor na tyto argumenty? Myslíte, že se plete, nebo může mít pravdu? Případně - bude se problém týkat celého trhu, nebo se jedná pouze o "slabé kusy", které budou potrestány víc?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.