S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tajné portfólio Warrena Buffetta, ktoré obsahuje viac ako 30 dividendových akcií

Kristian Šooš
16. 10. 2022
3 min read

O aké "tajné" portfólio teda ide? Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3% vlastní priamo len niekoľko dividendových aristokratov, avšak vlastní spoločnosť New England Asset Management, ktorého portfólio je plné týchto dividendových spoločností a teda verí týmto spoločnostiam aj sám Oracle of Omaha.

Zoznám dividendových spoločností, ktoré sú pod vedením NEAM a teda aj Berkshire.

O Buffettovi je známe, že má rád dividendové spoločnosti, čo potvrdzuje aj jeho zameranie na New England Asset Management, ktoré obsahuje 31 dividendových aristokratov.

Vysvetlenie "tajného" portfólia

V roku 1995 investičnú spoločnosť New England Asset Management získala General Reinsurance Corporation. O tri roky neskôr Berkshire kúpil Gen Re. NEAM neskrýva svoje majetkové účasti a pravidelne o nich informuje Americkú komisiu pre cenné papiere a burzu. Buffettovi nadšenci však tieto akcie často prehliadajú, aj keď ich vlastní Berkshire Hathaway.

V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť spomínaných 31 dividendových akcií pod vedením NEAM.

Zdroj: NEW ENGLAND ASSET MANAGEMENT 13-F.

Môžeme vidieť, že toto portfólio je naozaj diverzfikované, nachádzajú sa tam spoločnosti od energetiky, zdravotnívtva, stavebníctva a materiálov až po IT. Čiže podľa môjho názoru, pokiaľ ste nerozhodní, resp chcete staviť na znalosti iných, tak toto vám môže výborne poslúžiť ako inšpirácia. Samozrejme aj keď by to mali byť overené a perspektívne spoločnosti, nie je ľahké si vybrať tie najlepšie. Malo by sa to odrážať od vášho presvedčenia a od toho, ktorým sektorom veríte.

Pokiaľ veríte energetike tak je určite dobrou voľbou Chevron $CVX+1.5% alebo $XOM+1.1%. Chevron vlastní aj priamo Berkshire, čiže tá dôvera by tu mala byť pomerne vysoká. Nevidím veľa dôvodov, pre ktoré by mala ropa ísť cenovo dole, takže stávka na energetika je za mňa správnou voľbou.

Samozrejme môžeme sa pozrieť na tento zoznam aj z iného uhla pohľadu. Napríklad starnúca populácia by mala viesť k zvýšenému dopytu po produktoch vyvinutých spoločnosťami AbbVie $ABBV+1.1% a Johnson & Johnson $JNJ+1.5%. Prechod na čistú energiu by mal byť prínosom pre spoločnosť Air Products $APD-0.6% a takto sa môžeme z rôznych uhlov pozerať na výber viac ako 30 spoločností a prepájať ich s perspektívou nasledujúcich trendov.

Taktiež má v tomto zozname niekoľko miest podnikanie zamerané na spotrebiteľov a ich spotrebu, ktorá rastie, čo poháňa taktiež aj trend neustáleho nárastu populácie a teda aj spotreby. Čiže si myslím, že tento zoznam je naozaj bohatý na rôznorodé spoločnosti a závisí na vašom uvážení, ktoré odvetvie považujete za perspektívne do budúcnosti.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba predstavenie zoznamu spoločností pod správou NEAM.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.