S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

2 vysoce výnosné dividendové akcie, které jsou nyní nejlevější v jejich historii

Michal Šnobl
17. 10. 2022
6 min read

Jednou z výhod tohoto medvědího trhu je, že nám dává možnost nakoupit kvalitní společnosti často za extrémně nízké ceny. Výnosy budou však mnohem vyšší než obvykle pokud vybíráme akcie vyplácející dividendy. Zde jsou 2 akcie, které se nejen obchodují blízko mnohaletých minim, ale jejich dividendový výnos přesahuje 5 %.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance $WBA+3.7% 

Díky každoročnímu zvyšování a nedávnému poklesu akcií má Walgreens spolu se zbytkem trhu v současné době dividendový výnos 5,8 %, což je nejvyšší hodnota, jakou kdy měla. Pro představu, celý index S&P 500 $^GSPC-0.9% má dividendový výnos pouze 1,8 %. Tento výnos nejenže přináší investorům hotovost do kapes, ale také poskytuje ochranu před pokračujícím tlakem na pokles cen akcií.

Akcie WBA se prodávají za stejné ceny, jako v roce 2012 

Kromě růstu své hlavní činnosti buduje Walgreens také iniciativu v oblasti zdravotní péče, která se původně jmenovala Walgreens Health, ale byla přejmenována na U.S. Healthcare. Tento nový segment byl vytvořen na začátku fiskálního roku 2022 s cílem stát se předním poskytovatelem místních zdravotnických služeb a zároveň nabídnout spotřebitelům lepší zkušenosti a lepší zdravotní výsledky.

Výhled prodejů segmentu zdravotnictví v USA

Společnost Walgreens ve čtvrtek vykázala lepší než očekávané zisky ve čtvrtém čtvrtletí a zároveň zvýšila svůj cíl v oblasti prodeje zdravotní péče, což poslalo akcie v řetězci drogerií prudce nahoru v obchodování před uvedením na trh.

Walgreens se v současnosti obchoduje za pouhý 0,22násobek klouzavých tržeb a 6,65násobek zisku. Oba tyto násobky jsou blízko historických minim. Walgreens se také obchoduje se slevou vůči jednomu ze svých hlavních konkurentů. Společnost CVS Health, která rovněž rozšířila svou hlavní činnost do oblasti zdravotní péče, má poměr ceny k prodejům 0,38 a násobek ceny k zisku 14,51.

Aby bylo jasno, Walgreens není vítěznou investicí ve velmi dlouhém období. Přesun do oblasti zdravotní péče by však mohl společnosti poskytnout příležitost zvrátit její osud. Neuvěřitelně nízká cena v kombinaci se silným dividendovým výnosem dělá z Walgreens přesvědčivého kandidáta pro expozici ve zdravotnictví v každém portfoliu.

Intel Corporation $INTC-2.4% 

Druhou příležitostí k nákupu, která se  naskytne jednou za desetiletí, je polovodičová stálice Intel. Je to téměř deset let, co byly akcie Intelu tak hluboko pod svým historickým maximem. Intel je cyklická společnost a proto, když dojde k hospodářskému poklesu nebo recesi, poptávka po čipech a polovodičových řešeních se sníží. Navíc není neobvyklé, že cenová síla výrobců čipů během těchto poklesů oslabuje. Vzhledem k tomu, že konkurenční společnost AMD nedávno snížila svůj odhad tržeb, je jasně patrné, že výrobci čipů, jako je Intel, se potýkají s citelnými problémy, což tlačí cenu akcií stále níže.

Akcie INTC se obchodují nejníže od roku 2015

Jak však bylo uvedeno, čas je přítelem investorů do cyklických akcií. Například Intel má příležitosti, které sahají daleko za hranice osobních počítačů (PC) - tj. tam, kde je již desítky let doma. Vzhledem k tomu, že podniky přesouvají svá data do cloudu zrychleným tempem, poptávka po datových centrech bude jistě jen stoupat. Intel toho může využít tím, že si udrží významný podíl centrálních procesorových jednotek (CPU) používaných v serverech datových center.

To vede k dalšímu bodu: úpadek společnosti Intel je značně přeceňován. Přestože společnost AMD snižuje náskok společnosti Intel v podílu procesorů v osobních počítačích, mobilních zařízeních a serverech datových center, Intel si stále udržuje dominantní podíl na trhu ve všech třech kategoriích. Jedná se o segmenty, které jsou v podstatě "dojnou krávou" a umožňují společnosti Intel reinvestovat do výrobní infrastruktury a také investovat peníze do iniciativ zaměřených na vyšší růst.

Jednou z příležitostí je odštěpení podniku Mobileye, který se zabývá technologiemi pro autonomní vozidla, a minulý měsíc výrobce čipů konečně podal prospekt pro primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Společnost Mobileye vyrábí čipy, které napájejí kamery a další asistenční systémy pro samořízená vozidla, což je trh, jehož velikost se do roku 2030 podle očekávání více než ztrojnásobí. Nabízí také softwarovou platformu, která podle Intelu umožňuje "celý zásobník" technologií asistovaného a autonomního řízení. Ačkoli je Mobileye pro Intel od akvizice v roce 2017 úspěšným podnikem, prostor, v němž působí, je stále přeplněnější a konkurenčnější a náročný trh pro IPO tento plán komplikuje.

Mobileye IPO prospectus

I nedávno schválený zákon o čipech CHIPS a vědě může být pro Intel přínosem. Vzhledem k tomu, že Capitol Hill je připraven dotovat domácí výrobu a výzkum čipů částkou téměř 53 miliard dolarů, neměl by mít Intel problém zvýšit svou produkci, aby uspokojil potřeby poptávky stále více digitalizovaného a technologicky závislého světa. S tržní kapitalizací o něco vyšší než 100 miliard dolarů a cenou akcií 25 dolarů už možná nikdy neuvidíme Intel tak levný.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.