S&P 500 ^GSPC
5,257.31
+0.17%
Tesla TSLA
$176.24
-2.00%
Meta META
$488.53
-1.08%
Apple AAPL
$171.92
-0.80%
Alphabet GOOG
$152.48
+0.36%
Amazon AMZN
$180.43
+0.33%
Nvidia NVDA
$905.00
+0.28%
Microsoft MSFT
$420.71
-0.17%

Zbavte se těchto akcií dřív, než bude pozdě, říká světoznámý miliardář a manažer. Ukázal na konkrétní jména

Dominik Petrnoušek
18. 10. 2022
7 min read

Sledovat nákupy a doporučení investorů je zajímavé. Ještě zajímavější je ale sledovat jejich prodeje a varování před akciemi, které by podle nich mohly aktuálně uškodit vašemu portfoliu. Na několik takových ukázal legendární Dan Loeb!

Dan Loeb je jednou z nejznámějších tváří finančního světa

Daniel Loeb je CEO a investiční ředitel společnosti Third Point LLC, hedge fondu založeného v roce 1995. Dan Loeb, jehož čisté jmění se odhaduje na 4,2 miliardy dolarů a který má za sebou tři desetiletí zkušeností v oblasti investic, je známý tím, že zahájil aktivistické kampaně proti správním radám společností v různých odvětvích a zemích. Taková militantní verze Icahna 😁

Dan Loeb má podle Forbesu jmění ve výši 4,2 miliardy dolarů. Zdroj

Jeho zkušenosti jsou pestré - i kdybychom vynechali vlastní hedge fond. Působil totiž v představenstvech pěti veřejně obchodovaných společností: Ligand Pharmaceuticals, POGO Producing Co, Massey Energy, Yahoo! a Sotheby's.

Jak Loeb investuje, jaké má výsledky?

Loeb je velkým fanouškem aktivistického investování. Third Point pak uplatňuje investiční styl zaměřený na události a hodnotu a snaží se identifikovat situace, které by mohly katalyzovat růst. Tento hedge fond na konci měsíce spravoval aktiva ve výši 13,9 miliardy USD. Aktivistický investiční přístup fondu Third Point přinesl v minulosti dobré výsledky. Její vlajkový produkt - Third Point Offshore Fund má od svého založení v prosinci 1996 roční výnos 13,7 %. No řekněte... kdo z vás to má? 😛

Teče Loebovi a fondu do bot?

Portfolio Third Point je na poměry většiny investorů dost rozsáhlé a široce diverzifikované. Obsahovalo (ještě nedávno) 79 pozic. V posledním čtvrtletí ale proběhl v portfoliu opravdový masakr. Loeb snížil expozici u 35 pozic a zcela se zbavil 21 pozic.

Prodej většiny z nich Loeb odůvodnil takto:

Ve druhém čtvrtletí jsme výrazně snížili riziko a podnikli kroky k ochraně kapitálu na bouřlivém trhu s nejistým ekonomickým prostředím, které je způsobeno inflačními tlaky, vyhlídkou na výrazné zvýšení úrokových sazeb, geopolitickou nestabilitou, narušením dodavatelského řetězce, pravděpodobnou recesí v Evropě a možnou recesí na domácím trhu.

Zatímco v dubnu a květnu nám shortování vzhledem k prudce pokleslému trhu dobře sloužila, v červnu se naše investice do energií a komodit obrátily proti nám. Rovněž jsme zaznamenali ztráty z tržního ocenění strukturovaných úvěrů a odpisy v našem portfoliu soukromých cenných papírů.

Není nečekané, že stejné umístění, které nás chránilo před ztrátami v dubnu a květnu, poškodilo naši schopnost zotavit se z červencového pohybu trhu. Začátkem tohoto měsíce se zdálo, že se začala lámat inflační horečka, k čemuž vedl pohyb cen ropy a některých komodit směrem dolů, což následně vedlo k pozitivnímu posunu v našich očekáváních ohledně odolnosti spotřebitelských a průmyslových výdajů. 

Loebův dopis investorům. Zdroj

Loeb byl tedy trochu zaskočen vývojem trhu a přiznává, že se dopustili chyb, kvůli kterým portfolio utrpělo. Investoři by ale s těmito výkyvy měli počítat. Vzhledem k jeho minulé výkonnosti jsou peníze očividně v dobrých rukou. Nás ovšem zajímají konkrétní důvody, které vedly Loeba a Third Point k prodeji několika konkrétních (a dost zvučných jmen). Kterých se tedy zbavil?

Jednou z největších pozic, kterou Loeb uzavřel je společnost Intuit $INTU+0.1%. Globální finanční technologická platforma, která spotřebitelům a malým podnikům umožňuje mimo jiné spravovat své finance, získávat a udržovat si zákazníky, šetřit peníze, splácet dluhy a snadno platit daně.

Loeb a jeho Third Point držel donedávna 725 000 akcií společnosti. Teď ale celou svou pozici opustil. Zdá se, že i tak se investice zbavil pozdě. Svou největší slávu si společnost zažila kolem loňských vánoc. I přes 30% pokles se ale společnost stále prodává za šílené P/E. Obecně se Loeb zbavoval z důvodu ochrany portfolia drahých technologií a fintechu. Podobně jako mnoho jiných investorů - z důvodu strachu a nejistotu na trhu. Obecně nemají aktuálně drahé technologické tituly na růžích ustláno.

Graf není posledního půl roku nijak zásadně zajímavý

Přesně takovým případem je také další titul, který poslal Loeb přes palubu - Rivian $RIVN+0.6%. Snad žádní společnost na trhu nezažila takový počáteční hype a tak bolestivý pád, jako právě tento americký výrobce elektromobilů.

Firma dosud uvedla na trh s velkou slávou tři vozidla - R1T a R1S a EDV - elektrickou dodávku navrženou na zakázku pro společnost Amazon. Third Point Dana Loeba ve 2. čtvrtletí 2022 celou svou pozici opustil. Možná dobře. Chvíli potom totiž společnost oznámila své výrobní výsledky za 3. čtvrtletí roku 2022. Společnost v tomto období vyrobila pouhých 7 363 vozidel a dodala 6 584. Alespoň tak ale plní svůj původní plán na 25 000 vozidel. 

Zde už nejspíš fondu došla trpělivost. Na druhou stranu o mnoho níže už investice spadnout nemohla.

70% propad a pak flatline. Sen každého investora

Co je ovšem trochu překvapivé, je úprk z energetického sektoru, kterému naopak nyní většina známých jmen věří a oslavuje ho. Společnost Suncor Energy $SU+1.1% je energetická společnost, která se zabývá těžbou a úpravou ropy a plynu na souši i moři, rafinací ropy v Kanadě a Spojených státech a provozováním maloobchodní a velkoobchodní distribuční sítě. Fond opět opustil celou pozici.

https://www.youtube.com/watch?v=mz98PzkDYuw

Jednoznačně nejpřekvapivějším jménem a největší společností, které se fond zbavil je Microsoft $MSFT-0.2%. Fond držel v Q1 22 500 000 akcií společnosti Microsoft. V průběhu 1. čtvrtletí 2022 tento hedgeový fond snížil svůj podíl o 69 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím a zbývajících akcií se poté taky zbavil.

Tento prodej zůstal bez zdůvodnění. Je to poněkud zvláštní, jelikož Microsoft se mezi odborníky těší celkem velké oblibě.

Dalšími společnostmi a významnými jmény, kterých se fond v čele s miliardářem zbavil jsou The Mosaic Company $MOS+0.8% Zendesk $ZEN+0.0% a IQVIA Holdings $IQV+0.1%

https://www.youtube.com/watch?v=9QweTNq2tOM

Co vy? Máte některou z těchto společností? Pokud ano - zbavujete se pozice?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.