S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Propady nabízí skvělé příležitosti, už jsem nakoupila Komerční banku a chystám se na Microsoft, tvrdí Anna Píchová

Pavel Botek
20. 10. 2022
10 min read

V dnešním rozhovoru s analytičkou Annou Píchovou rozebíráme ideální složení portfolia, zda je Microsoft atraktivní investicí, které akcie má v hledáčku, sektor polovodičů a další zajímavá témata, včetně dopadů zásahu prezidenta Bidena proti čínskému přístupu k čipům.

Anna Píchová

Anna Píchová je hlavní akciová analytička investiční skupiny Cyrrus (Cyrrus je investiční firma, která vznikla v roce 1995 a zabývá se obchodováním s cennými papíry a správou investic klientů).

Anna Píchová v minulosti neskrývala své sympatie vůči Microsoftu $MSFT-0.7% a polovodičovým společnostem, což zazní i v tomto rozhovoru, kde nám poskytne svůj názor na zmíněnou akcii a sektor polovodičů. Bude zde také řeč o krocích prezidenta Bidena, který zasáhl proti čínskému přístupu k čipové technologii. No a na závěr se pak podíváme na téma: Ženy a investování.

Prvně si krátce představíme problematiku, která vyplývá z omezení administrativy prezidenta Bidena, jelikož to bude jedna z částí tohoto rozhovoru. Bidenova administrativa oznámila rozsáhlé limity na prodej polovodičových technologií do Číny, což je krok zaměřený na ochromení přístupu Pekingu ke kritickým technologiím, které jsou potřebné pro vše od superpočítačů až po navádění zbraní.

Tyto kroky jsou zatím nejjasnějším znamením, že v technologické sféře se stále více odehrává nebezpečná patová situace mezi dvěma hlavními světovými supervelmocemi, kdy se Spojené státy snaží upevnit pokročilé výpočetní a polovodičové technologie, které jsou nezbytné pro čínské vojenské a ekonomické ambice.

Balíček omezení, který byl vydán ministerstvem obchodu, je z velké části navržen tak, aby zpomalil pokrok čínských vojenských programů, které využívají superpočítače k modelování jaderných výbuchů, vedení hypersonických zbraní a vytváření pokročilých sítí pro sledování disidentů a menšin, mimo jiné aktivity.

  • K této problematice se dostaneme později v tomto rozhovoru, nejdříve však začneme základy ohledně strategie, ideálního složení portfolia a dalších 👇

Má první otázka směřuje na vaši investiční strategii - Jakou strategii aktuálně využíváte? A které akcie v současnosti preferujete?

Svou investiční strategii jsem v průběhu letošního roku neměnila, ostatně k tomu nebyl ani důvod. Mám portfolia dvě - jedno na pravidelné investice, tam není důvod strategii měnit a do současného nastavení nějak zasahovat. U akciového portfolia jsem také strategii neměnila, ani jsem nedělala výhybku směrem k „defenzivním“ akciím. Obecně dělení na hodnotové, růstové apod. nemám příliš v oblibě. Co se ale týče letošní strategie, tak ta by se dala hodně zjednodušeně pojmenovat jako „počkám a uvidím“. Zatím jsem žádné velké změny na portfoliu nedělala a pouze sleduju dění na vytipovaných titulech a zvažuju nějaké nové nákupy, případně dokoupení stávajících pozic.

Jak by dle vašeho názoru mělo vypadat ideálně složené portfolio (ve smyslu akcie, dluhopisy, krypto, ETF a další)? Je dle vašeho názoru potřebné i patřičně diverzifikovat?

Univerzální portfolio neexistuje, pro každého člověka bude ideální něco jiného. Je to možná taková stále dokola omílaná poučka, ale každý by měl mít rozložení portfolio dle svého osobního nastavení a svých preferencí. Pro někoho to bude znamenat jen akcie, pro někoho dluhopisy/fixed income produkty, pro někoho jen krypto, pro někoho i investice do fyzických aktiv nebo třeba private equity. Nad portfoliem doporučuju pak přemýšlet jako nad celkem, určitá diverzifikace tedy potřeba je, ať už mezi měny, aktiva, ale i sektory. Nicméně z portfolia by se neměl stát úplný guláš a investor by měl mít stále o svém portfoliu přehled - pro někoho to bude znamenat mít v portfoliu 10 titulů/nástrojů, pro někoho 30.

Na vašem Twitter účtu jsem zjistil, že vaší oblíbenou společností je Microsoft. Proč tomu tak je? Vnímáte aktuální cenu (dnes 236$ za akcii) jako atraktivní?

Hodně jednoduše - líbí se mi byznys model Microsoftu, dlouhá historie společnosti a to, jak si byli v minulosti schopni poradit se změnami. Nyní to znovu dokazují s cloudem, kde mají díky svým kontaktům a nastaveným byznys vztahům dobře našlápnuto. Po aktuálních propadech začínají akcie Microsoftu vypadat zajímavě a přemýšlím o navýšení pozice. 

Také jsem u vás viděl, že preferujete sektor polovodičů (čipů) - Myslíte si, že dává v současnosti smysl investovat do některé ze společností z tohoto sektoru? Máte v tomto sektoru favorita? Popřípadě - Může administrativa prezidenta Bidena těmto společnostem zavařit ve spojitosti s Čínou?

U sektorů polovodičů jsem hodně opatrná, jde o vysoce cyklické odvětví a momentálně je cyklus na sestupné trajektorii, což pro firmy znamená klesající tržby a každý investor by to měl zohlednit ve svých analýzách.

Situace mezi USA a Čínou je složitá a momentálně si netroufám předpovídat všechny důsledky. Bidenovo opatření je obrovská rána pro čínský sektor polovodičů a dopady budou pravděpodobně mnohonásobně vyšší než důsledky Trumpovy obchodní války. Jde zejména o to, že byly omezeny nejen dodávky čipů, ale američtí inženýři a designeři pracující v Číně byli nuceni opustit svoje zaměstnání. Momentálně tak může být celý sektor polovodičů v Číně paralyzován.

Favoritů tam mám několik, protože i když jde o jeden sektor, tak není homogenní - ať už jde o procesory, FPGAs, měniče, senzory, čipy pro automotive, průmysl apod. Abych tedy své favority vyjmenovala, tak je to ON semi, AMD, Infineon, Wolfspeed, Texas Instruments, Marvell - u každé z firem mám jiného důvody, proč mi přijdou zajímavé a co se mi na jejich byznysu líbí.

Máte v současnosti v hledáčku nějakou akcii, kde pouze čekáte, zda ji trh srazí s cenou ještě dolů? Pokud ano, o jakou akcii se jedná? 

V hledáčku mám akcií několik, sleduju hlavně valuace a budoucí vývoj. Dívám se na firmy z oblasti polovodičů, konkrétně AMD. Dále pak na soláry, a některé technologické akcie (CRWD, SNOW, VEEV, INTU).

Zařazovala jste v poslední době nějaké nové akcie do svého portfolia?

Naposledy jsem do portfolia dokoupila akcie Komerční banky. Šlo o navýšení stávající pozice, cena pod 600 Kč byla z mého pohledu velmi atraktivní i s přihlédnutím k dopadům windfall tax, o které se v té době pouze mluvilo.

Má poslední otázka bude z trochu jiného soudku a trochu obsáhlejší -  V ČR údajně investuje zhruba 38 % Čechů, poslední vývoj na finančních trzích však ukázal, že lepších výsledků v investování dosahují ženy, které jsou však obecně spíše podceňovány. Mé poslední otázky směřují tedy k tématu - ženy a investování. Přijde vám, že ženských investorek není příliš mnoho? Proč jsou/mohou být ženy úspěšnější v investování? Je to otázkou jednotlivé strategie a menším snášením rizik, nebo je to něco zcela jiného? Máte nějaký vzkaz pro ženy, které neinvestují, ale přemýšlí o tom? 

Investorek, které by byly veřejně známé, není tolik jako mužů. Chybí také úspěšné portfolio manažerky spravující akciové fondy, které by mohly být dobrým vzorem, protože často jsou vzory to, co do oboru láká. Obecně si myslím, že ženy investují (nebo to alespoň vidím ze svého okolí a jakési zkreslení díky mé sociální bublině tady být může). Ženy mají investice spíše jako prostředek, a ne jako koníček, tudíž ani nemají potřebu o tom tolik mluvit a vyhledávat si aktivně informace nebo sledovat investiční platformy.

O tom, jestli a proč můžou být ženy úspěšnější než muži v investování, nemám informace, protože mi chybí data. Nějaký komentář na toto téma by tak byl čistou spekulací, a to bych raději vynechala.

Pro ženy, které zatím neinvestují mám jednoduchý vzkaz - investujte a zajímejte se o své finance a o svou finanční budoucnost. Začátky mohou být těžké, ale vyplatí se překonat úvodní nesnáze, problematiku si nastudovat a věnovat čas nastavení strategie. Pak už jen stačí se této strategie držet, občas ji podrobit kontrole, jestli stále odpovídá cílům a nechat pracovat čas.

Nejzajímavější postřehy z rozhovoru:

  • Svou investiční strategii jsem v průběhu letošního roku neměnila, ostatně k tomu nebyl ani důvod. Nad portfoliem doporučuju přemýšlet jako nad celkem, určitá diverzifikace tedy potřeba je, ať už mezi měny, aktiva, ale i sektory. 
  • Po aktuálních propadech začínají akcie Microsoftu vypadat zajímavě a přemýšlím o navýšení pozice. 
  • Bidenovo opatření je obrovská rána pro čínský sektor polovodičů a dopady budou pravděpodobně mnohonásobně vyšší než důsledky Trumpovy obchodní války. 
  • V sektoru polovodičů mám několik favoritů - ON semi, AMD, Infineon, Wolfspeed, Texas Instruments, Marvell.
  • V hledáčku Anny Píchové ale naleznete také akcie $CRWD-1.8%, $SNOW-1.0%, $VEEV-0.6%, $INTU+0.3%.

Tímto bych rád poděkoval Anně Píchové, která nám dnes poskytla svůj pohled a své názory na vícero témat, čehož si patřičně cením, obzvlášť za otevřenost ohledně favorizovaných akcií.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.