S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

3 akcie z portfolia Charlieho Mungera, které se právě obchodují poblíž 52týdenních minim

Michal Šnobl
22. 10. 2022
6 min read

Jedním z ověřených způsobů, jak nacházet podhodnocené akcie, je zaměřovat se na tituly, jejichž hodnota v poslední době výrazně poklesla. Většina z těchto akcií se pravděpodobně propadla z velmi dobrého důvodu, občas ale můžeme nalézt unikátní investiční příležitost. Takovou příležitostí by mohly být i akcie z portfolia Charlieho Mungera, které se v nedávné době obchodovaly blízko 52týdenních.

Charlie Munger

Místopředseda společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.8% vystudoval matematiku na University of Michigan a získal titul doktora práv na Harvard Law School. Munger inspiroval Buffetta k dlouhodobému investování do vysoce kvalitních podniků na základě čtyřkriteriálního přístupu: srozumitelné podnikání, příznivé vyhlídky růstu, management orientovaný na akcionáře a atraktivní ocenění.

Ke dni podání formuláře 13F za třetí čtvrtletí mělo akciové portfolio hodnotu 163 milionů USD a obsahovalo pět akcií s vahou 85,10 % v sektoru finančních služeb a 14,68 % v cyklickém spotřebitelském prostoru. Investoři by si měli být vědomi, že záznamy 13F neposkytují úplný obraz o držení firmy, protože zprávy zahrnují pouze její pozice v amerických akciích a amerických depozitních certifikátech, ale zprávy mohou i tak poskytnout cenné informace. Zprávy dále odrážejí pouze obchody a držby k poslednímu datu podání portfolia, které může, ale nemusí být drženo reportující firmou dnes nebo dokonce v době, kdy byl tento článek publikován.

Alibaba $BABA+1.1% 

Munger vlastní 300 000 akcií Alibaba, což pozici dává 14,68% váhu akciového portfolia. Alibaba byla v hledáčku čínské vlády v posledních několika letech a významně ovlivnila její zisky. Rok 2022 se zdál být pro BABA novým začátkem, s jeho regulačními problémy ve zpětném zrcátku. Propuknutí koronaviru ve velkých městech po celé Číně však dále prohloubilo její problémy.

Pětiletý cenový graf akcií BABA

Ačkoli se její hlavní obchodní činnost v posledních několika čtvrtletích značně zpomalila, její slabý výkon byl vykompenzován silným růstem jejích cloudových a logistických divizí. Diverzifikovaný obchodní model Alibaby se v současném ekonomickém prostředí vyplácí a pravděpodobně bude jeho silnou stránkou v nadcházejících letech. Například její obchodní činnost zaznamenala 1% pokles tržeb, který byl více než kompenzován 10% skokem v tržbách z cloudového segmentu.

Společnost navíc nadále vykazuje dvouciferný růst svých ziskových marží, zatímco marže volných peněžních toků se držely pozoruhodně dobře. Tyto zisky využívá k investicím do nových podniků, jako jsou místní spotřebitelské služby, mezinárodní expanze a další. Analytici společnosti Refinitiv také uvádějí, že akcie BABA se obchodují s více než 90% slevou oproti svému konsensuálnímu cenovému cíli, což z ní činí vysoce atraktivní sázku.

Bank of America $BAC+0.3% 

Munger vlastní 2,3 milionu akcií Bank of America, což pozici dává 42,49% váhu akciového portfolia. Bank of America je jednou z těch spolehlivých blue-chip akcií ke koupi, které mohou pomoci posílit jakékoli portfolio a dostat investory přes těžké časy. Společnost právě vykázala lepší než očekávaný zisk ve 3. čtvrtletí díky vyšším úrokovým výnosům z úvěrů, ke kterým došlo v důsledku rostoucích sazeb.

Pětiletý cenový graf akcií BAC

Banka, která je druhou největší finanční institucí v USA, vykázala za třetí čtvrtletí zisk na akcii 81 centů oproti 77 centům, které analytici očekávali. Tržby ve čtvrtletí činily 24,61 miliardy USD ve srovnání s odhadovanými 23,57 miliardy USD. Management uvedl, že vyšší úrokové sazby účtované na jeho různé půjčky přinášejí vyšší příjmy, což mu umožňuje generovat zisky, i když ostatní oblasti jeho podnikání, jako je investiční bankovnictví, letos zažívají prudký pokles.

Akcie BAC od vykazování zisků vzrostly téměř o 10 %, ale akcie zůstávají za rok v poklesu o 24 %, což představuje pro investory příjemný vstupní bod.

U.S. Bancorp $USB+1.6% 

Munger vlastní také 140 000 akcií U.S. Bancorp, což pozici dává 3,45% váhu akciového portfolia. U.S. Bancorp je mateřskou společností U.S. Bank a je pátou největší bankou v USA podle velikosti aktiv. U.S. Bancorp zaměřuje na poskytování tradičních bankovních činností, jako je růst vkladů a poskytování půjček. Banka se zaměřuje na poskytování pouze vysoce kvalitních úvěrů, což jí dává výhodu oproti svým bankovním kolegům v podobě vynikající návratnosti vlastního kapitálu.

Pětiletý cenový graf akcií USB 

Zaměření na kvalitní úvěry také činí banku citlivou na změny úrokových sazeb. Agresivní zvýšení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému pomohlo letos růstu čistého úrokového příjmu banky o 6,6 %. Ve svém nedávném regulačním prohlášení banka uvedla, že další zvýšení o 50 bazických bodů (0,5 %) by způsobilo zvýšení čistého úrokového výnosu o dalších 1,17 %.

Společnost U.S. Bancorp zvyšovala svou dividendu již 11 po sobě jdoucích let a díky jejím vysoce kvalitním půjčkám je dividenda tou, které se dá důvěřovat. Aktuálně vynáší 4,8 %.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.