S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ste začiatočník a chcete investovať do akcií a využiť prepad trhu? Investujte podľa rady Warrena Buffetta

Kristian Šooš
21. 10. 2022
4 min read

Keď trhy klesajú, ako tomu je tento rok, Buffett odporúča pomerne jednoduchú stratégiu, ktorú predtým používal a ukazuje sa ako vysoko efektívna. A podľa jeho slov je nízko nákladový indexový fond je najrozumnejšou možnosťou pre veľkú väčšinu investorov a hlavne začiatočníkov.

Rada Warrena Buffetta pre začiatočníkov.

Buffettovi nemôže nik odoprieť jeho investorské úspechy. Od kúpy svojich prvých akcií vo veku 11 rokov Warren Buffett nazhromaždil majetok vo výške 90 miliárd dolárov a stal sa jednou z najznámejších postáv v oblasti financií. Taktiež sa vo veľkej miere podieľa na raste Berkshire Hathaway. V skutočnosti akcie Berkshire medzi rokmi 1964 a 2021 raketovo vzrástli o viac ako 3 600 000 % a Buffett k 30. júnu 2022 nazbieral viac ako 177 miliárd dolárov v nerealizovaných ziskoch prostredníctvom portfólia Berkshire.

S takýmito povereniami nie je prekvapením, že Buffett sa vo svojej dobe stal legendou. Viac ako 40 000 ľudí sa každý rok hrnie do Nebrasky, aby sa zúčastnili výročného stretnutia akcionárov Berkshire.

Prirodzene, Buffett v priebehu rokov ponúkol veľa múdrych odporučení, ale jedna rada je práve teraz obzvlášť dôležitá.

Aká je rada pre nováčikov?

Buffett porazil stovky vysoko vyškolených profesionálnych investorov a porazil ich bez toho, aby vykonal akúkoľvek prácu. Pasívne spravovaný $^GSPC-0.9% indexový fond S&P 500 jednoducho odzrkadľuje zloženie indexu S&P 500.“ Vysoká inflácia a rastúce úrokové sadzby spôsobili pád akciového trhu a index S&P 500 je v súčasnosti o 25 %. To stavia index na medvedí trh alebo je to jasný príklad „zlých“ čias, o ktorých už Buffett hovoril a investori by urobili dobre, keby prijali Buffettovu radu týkajúcu sa indexového fondu S&P 500.

Jedna z najlepších vecí na indexových fondoch S&P 500 – a pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo ich Buffett odporúča – je, že majú veľmi dlhú históriu poskytovania veľkorysých výnosov s obmedzeným rizikom straty z dlhodobého hľadiska. V priebehu času sa priemerný ročný výnos pohybuje okolo 10 % a nikto, kto vložil peniaze do tohto typu fondu a nechal ho tak aspoň 20 rokov, neutrpel straty, bez ohľadu na to, ako zle načasoval svoje investície.

Investori majú aj inú možnosť

Za posledné desaťročie akcie Berkshire Hathaway prakticky odzrkadľovali výkonnosť indexu S&P 500. Akcie Berkshire však majú päťročnú beta 0,89, čo znamená, že majú tendenciu stúpať a klesať menej dramaticky ako celkový trh. To robí z akcií Berkshire rozumnú investičnú možnosť pre fanúšikov Buffetta, ktorí považujú indexový fond S&P 500 za príliš volatilný.

Berkshire Hathaway Inc. $BRK-B+1.3% sa prostredníctvom svojich dcérskych spoločností zaoberá poisťovníctvom, nákladnou železničnou dopravou a verejnoprospešnými službami po celom svete a vytvára tak dokonalý diverzifikovaný komplex. Vďaka tejto diverzifikácii je Berkshire finančne odolný. Príklad: Za posledných 15 rokov sa zvýšil voľný peňažný tok na akciu o 6 % ročne, a to napriek niekoľkým recesiám počas tohto obdobia. Samozrejme, žiadna spoločnosť nie je imúnna voči hospodárskemu poklesu, ale odolnosť Berkshire je v súčasnom prostredí výhodou.Okrem toho má spoločnosť vo svojej súvahe viac ako 105 miliárd dolárov v hotovosti a krátkodobých investíciách, čo mu poskytuje výbornú výhodu v prípade ďalšieho poklesu trhu.

Ak však nie ste dobrí vo výbere jednotlivých akcií alebo o to nemáte záujem, táto stratégia môže byť bezpečnou stávkou, ktorá má veľmi vysokú šancu, že časom zarobíte pekné peniaze.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.