S&P 500 ^GSPC
5,251.14
+0.05%
Meta META
$485.94
-1.60%
Apple AAPL
$171.28
-1.17%
Tesla TSLA
$177.74
-1.16%
Nvidia NVDA
$907.17
+0.52%
Microsoft MSFT
$419.95
-0.35%
Amazon AMZN
$180.06
+0.13%
Alphabet GOOG
$152.02
+0.06%

Těchto 7 toxických akcií doporučují analytici okamžitě prodat. Vlastníte některou z nich?

Michal Šnobl
25. 10. 2022
10 min read

V dobách medvědího trhu je nejlepší zmírnit ztráty tím, že určíte akcie, kterým se v poslední nedařilo a jejich budoucí výhled je negativní prostě prodáte. Ve všech ohledech stresující rok 2022 na akciových trzích se pomalu chýlí ke konci, to však neznamená, že by se trh v dohledné době obrátil k lepšímu. Zde je 7 akcí, které je nyní lepší prodat, abyste zamezili hlubším ztrátám.

Roku, Inc.

Hlavní indexy se za celý rok propadly o 21 až 31 %. Inflace je nadále na desetiletých maximech a je téměř jisté, že Federální rezervní systém na svém příštím zasedání 2. listopadu opět zvýší úrokové sazby. Do toho se výnos desetiletých státních dluhopisů obchoduje za více než 4 %, což je nejvyšší hodnota od července 2008. To je neklamným znamením, že trh - a investoři - se stále zajišťují před možnou recesí.

Zde je sedm akcií, které od analytiků dostaly ta nejhorší možná hodnocení a je nyní vhodné je prodat. Těmto jménům se za každou cenu vyhněte:

Roku $ROKU-0.3%

Reklama je tu odjakživa a docela dobře se vyvíjí, aby našla potenciální zákazníky tam, kde se rádi shromažďují. To je velká část toho, proč rozpočty na reklamu neustále přecházejí od staromódních médií, jako je tisk a síťová televize, k digitálním, jako je streamování a internet. Roku je sama o sobě lídrem v oboru (streaming), který zažívá protivítr ze zpomalení růstu výdajů na reklamu ze strany firem a vysoké inflaci, které vytváří tlak na marže.

Akcie ROKU v tomto roce oslabily o 78,29 %

Zatímco v roce 2020 a v první polovině roku 2021 se akciím dařilo, protože lidé během pandemie uvízli doma a neměli jinou zábavu než streamovat filmy a televizní programy, v letošním roce se akcie ROKU výrazně propadly.

Zisk za druhé čtvrtletí ve výši 764 milionů dolarů byl nižší, než očekávali analytici, kteří počítali s 804 miliony dolarů. Ztráta 82 centů na akcii byla také o 11 centů vyšší, než očekávala Wall Street. Společnost Roku přiznala zpomalení výdajů na reklamu ve druhém čtvrtletí a uvedla, že očekává, že tento trend bude pokračovat. Její odhad pro třetí čtvrtletí ve výši 700 milionů dolarů byl mnohem nižší než očekávání analytiků ve výši 898 milionů dolarů.

Carvana $CVNA-3.4%

Akcie Carvana se minulý týden propadly až o 16,9 %, podle údajů S&P Global Market Intelligence. Online trh s ojetými auty dostal sníženou klasifikaci analytiků a byl negativně ovlivněn zprávou o výdělcích od společnosti Ally Financial, která poskytuje úvěry pro automobilový průmysl.

Akcie CVNA poklesly za letošní rok o 94,42 %

Společnost Carvana provozuje e-commerce platformu pro nákup a prodej ojetých vozů. Společnost získává příjmy z prodeje ojetých vozidel, velkoobchodního prodeje vozidel a dalších prodejů a výnosů. Je to docela skvělý koncept. Teď ale není vhodná doba na vlastnictví akcií CVNA.

Akcie CVNA se letos propadly o neuvěřitelných 95 % díky poklesu akciového trhu a prudkému nárůstu cen ojetých automobilů, který letos snížil atraktivitu nákupu ojetých automobilů.

Společnost navíc není zisková - trvale vykazuje čtvrtletní ztráty na akcii a ani tehdy nedosahuje očekávání analytiků. Například ve druhém čtvrtletí analytici očekávali ztrátu na akcii ve výši 1,98 USD - a Carvana nakonec prodělala 2,35 USD na akcii. Analytici neočekávají, že by společnost Carvana začala trvale dosahovat zisku dříve než v roce 2025. 

Caesars Entertainment $CZR+0.9%

Caesars Entertainment zahrnuje přibližně 50 domácích herních nemovitostí v Las Vegas a regionálních trzích. Kromě toho společnost hostí spravované nemovitosti a digitální aktiva, které později způsobily významné ztráty EBITDA v roce 2021.

Akcie CZR letos oslabily o 55,69 %

Velikost Caesars v USA se v roce 2020 zhruba zdvojnásobila akvizicí společností Eldorado, která v roce 1973 postavila své první kasino v Renu v Nevadě a rozšířila své přítomnost prostřednictvím předchozích akvizic více než 20 nemovitostí před sloučením se staršími Caesars. Mezi značky Caesars patří Caesars, Harrah's, Tropicana, Bally's, Isle a Flamingo. Společnost také vlastní americkou část William Hill (v roce 2022 plánuje prodat mezinárodní provoz), což je platforma pro digitální sportovní sázení.

Akcie však v roce 2022  klesly o 56 %, protože investoři pochybují o tom, jak ziskové online sázkové kanceláře skutečně budou. Když pak započtete rostoucí inflaci - a pokles diskrečních výdajů z rozpočtů domácností - vypadají akcie CZR najednou méně atraktivně.

Růst příjmů se dramaticky zpomaluje. Ve druhém čtvrtletí činil meziroční růst 12,75 %. V předchozích třech čtvrtletích však meziroční růst činil 27,9 %, 63,5 % a 86,1 %. Toto zpomalení růstu zisků je hlavním důvodem, proč má akcie CZR u analytiků tak slabé hodnocení.

UiPath $PATH+0.4%

Společnost UiPath vstoupila na newyorskou burzu v dubnu 2021 s cenou 56 USD za akcii. Není to tak dávno, ale v současnosti akcie PATH stojí méně než 12 dolarů - a nezdá se, že by byl obrat v nedohlednu.

Akcie PATH v tomto roce poklesly o 73,35 %

UiPath vytváří end-to-end platformu, která poskytuje automatizaci provozu. Její platforma je vytvořena tak, aby ji mohli používat zaměstnanci v celé společnosti a aby se mohla zabývat širokou škálou případů použití, od jednoduchých úkolů až po dlouhodobé a složité obchodní procesy. Tržby generuje z prodeje licencí na svůj proprietární software, z údržby, podpory a profesionálních služeb. Většinu tržeb generuje z USA, následuje Rumunsko a zbytek světa.

V prostředí rostoucích úrokových sazeb však nejsou růstové akcie, jako je PATH, zdaleka tak atraktivní. Tržby ve druhém čtvrtletí roku 2022 byly téměř o 24 % lepší než před rokem, ale tempo růstu se oproti loňskému růstu o více než 45 % značně zpomalilo, což z této akcie činí jednou z těch, které je třeba prodat a zapomenout. Společnost UiPath se v roce 2022 zatím propadla o 78 %, a pokud si chce vysloužit lepší známku od analytiků, bude muset svůj růst tržeb obrátit.

JetBlue Airways $JBLU+0.9%

Letecká společnost JetBlue Airways letos v létě vyvolala mezi investory rozruch, když oznámila plány na koupi letecké společnosti Spirit Airlines za 3,8 miliardy dolarů. Dohoda by vytvořila pátou největší leteckou společnost v zemi s více než 1700 lety denně do více než 125 destinací ve 30 zemích.

Akcie JBLU letos oslabily 48,71 %

Společnost souhlasila, že za Spirit zaplatí 33,50 dolaru za akcii, což aerolinku ocenilo na 7,6 miliardy dolarů včetně dluhu. Podmínky dohody zahrnují platbu 2,50 USD za akcii držitelům Spirit, jakmile akcionáři dohodu podepíší, a měsíční platbu za akcii počínaje lednem, pokud JetBlue nebude schopna rychle získat regulační souhlas. Společnost JetBlue rovněž souhlasila s tím, že společnosti Spirit zaplatí poplatek za rozpad ve výši 400 milionů dolarů, pokud plánovanou fúzi odmítnou antimonopolní regulátory.

Společnost JBLU mezitím přichází po neuspokojivé zprávě o výsledcích hospodaření za druhé čtvrtletí, kdy příjmy ve výši 2,44 miliardy USD a ztráta na akcii 47 centů byly horší než odhady, které počítaly s příjmy ve výši 2,46 miliardy USD a očekávanou ztrátou 11 centů na akcii.

Canopy Growth Corporation $CGC+3.5% 

Akcie Canopy Growth Corporation  se letos zatím propadly o 70 %, z toho za poslední měsíc o 18 %. Canopy Growth se sídlem v Smiths Falls v Kanadě pěstuje a prodává léčebné a rekreační konopí a konopí prostřednictvím portfolia značek, které zahrnují Tweed, Spectrum Therapeutics a CraftGrow. Ačkoli působí především v Kanadě, má Canopy distribuční a výrobní licence ve více než tuctu zemí, aby podpořila expanzi globálního léčebného konopí, a má také možnost získat Acreage Holdings po federální legalizaci konopí v USA.

Akcie CGC v tomto roce poklesly o 75,38 %

Investoři vkládali velké naděje, že by marihuana mohla být velmi dobře dekriminalizována „do konce současného funkčního období (prezidenta Bidena) v úřadu. Kongres se však více soustředí na volby v polovině volebního období, snižování inflace a bedlivý dohled nad válkou Ruska s Ukrajinou, než aby se zabýval legalizací marihuany.

Zisky společnosti za první fiskální čtvrtletí roku 2023 - zveřejněné v srpnu - ukazují, že akcie CGC ztratily dynamiku. Tržby ve výši 110,12 milionu dolarů byly nižší než očekávaných 112,67 milionu dolarů. Společnost rovněž vykázala ztrátu 87 centů na akcii, což bylo o více než 200 % horší než očekávání ztráty 28 centů na akcii.

Ideanomics $IDEX+5.6% 

Ideanomics je globální společnost, která usnadňuje zavádění komerčních elektrických vozidel a podporuje finanční služby nové generace a produkty Fintech. Můžete ji nazvat firmou zaměřenou na čistou energii, ale má prsty ve všem možném, od konstrukce elektromobilů přes stavbu traktorů až po bezdrátové nabíjení. Má finanční/realitní segment, který se nazývá Ideanomics Capital. Celkově akcie IDEX představují společnost, která je prostě nepředvídatelná a podniká v příliš mnoha segmentech. 

Akcie IDEX v letošním roce oslabily o 79,86 %

A pro investora není nic méně lákavého než vložit peníze do společnosti, když vlastně netuší, co může očekávat. Od akcií IDEXu lze vlastně očekávat jen to, že budou i nadále klesat - akcie se letos propadly o téměř 80 %. Dá se očekávat, že se společnosti nebude dařit. Ve druhém čtvrtletí přinesla společnost Ideanomics tržby pouze 34,2 milionu dolarů - analytici očekávali mnohem více, přibližně 74,5 milionu dolarů.

Ideanomics tvrdí, že bude i nadále přivádět nový kapitál, protože roste - ale měli by se investoři v tuto chvíli opravdu svézt? Myslím, že ne.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.