S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Stavte na Warrena Buffeta a investujte do tejto spoločnosti aj pre tieto 4 dôvody a nadpriemernú dividendu

Kristian Šooš
25. 10. 2022
5 min read

Oracle of Omaha s Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3% tento rok výrazne investovali do tejto spoločnosti a to by mohlo inšpirovať niektorých z nás, nakoľko Warren Buffett dlhé roky preukazuje svoje kvality. V tomto článku si vymenujeme 4 faktory, ktoré podporujú jeho rozhodnutia a do toho ešte výplata dividendy za posledných päť rokov vzrástla o neuveriteľných 150 %.

Dôvody, pre ktoré by ste mali zvážiť investíciu do tejto spoločnosti.

Buffett je veľkým fanúšikom týchto bankových akcií a nie je ťažké pochopiť prečo. Berkshire Hathaway otvorila počas prvého štvrťroka novú pozíciu v plne digitálnej banke a v druhom štvrťroku výrazne zvýšila svoj podiel. 20. októbra akcie Ally Financial $ALLY+0.9%  mierne klesli, pretože investori sú nervózni z trochu negatívneho výhľadu spoločnosti, pokiaľ ide o sadzby splácania úverov. Ak sa obávate, že Buffett urobil zlý krok a spochybňujete jeho konanie, možno sa mýlite, povieme si prečo.

Zdroj: Bulios

Krátka definícia spoločnosti $ALLY+0.9%

Ally Financial Inc., spoločnosť poskytujúca digitálne finančné služby, poskytuje rôzne digitálne finančné produkty a služby spotrebiteľským, komerčným a firemným zákazníkom predovšetkým v Spojených štátoch a Kanade. Pôsobí prostredníctvom štyroch segmentov (Automobilové finančné operácie, Poisťovacie operácie, Hypotekárne finančné operácie a Firemné finančné operácie) a teda má pomerne diverzifikované portfólio v tejto oblasti. Spoločnosť ponúka aj produkty a služby komerčného bankovníctva. Okrem toho poskytuje služby sprostredkovania cenných papierov a investičného poradenstva.

Zdroj: Yahoo

Ako môžeme vidieť na základe hodnotenia 18 analytikov z Wall Street, tí definovali  tejto spoločnosti rating BUY a priemernú cenu za akciu definovali na úrovni 34 dolárov. Taktiež spoločnosť vypláca naozaj nadpriemernú dividendu vo výške 4,6%.

Zdroj: Money.CNN

Ktoré sú tie 4 faktory, ktoré podporujú Buffettove rozhodnutie?

1. Kvalita aktív sa normalizuje: Ally Financial a vo všeobecnosti banky majú teraz ťažké časy vďaka rastúcim úrokovým sadzbám a všeobecné spomalenie ekonomiky spôsobilo tieto vyššie sadzby. Časom však širšie rozpätia medzi úrokmi platenými majiteľom sporiacich účtov a pôžičkami, ktoré Ally poskytuje, zvýšia ziskovosť. Cena akcií spoločnosti Ally Financial je pod tlakom čiastočne preto, že sa zdá, že kvalita pôžičiek sa rozpadá. Napríklad maloobchodné pôžičky na autá, pri ktorých sa neočakáva, že budú splatené viac ako štvornásobne medziročne v treťom štvrťroku. Je to preto, že dočasné stimulačné platby, ktoré Američania dostali v roku 2021, vyschli.

Rýchlo rastúce poplatky sú znepokojujúce, ale nezdá sa, že by sa investori práve teraz museli príliš obávať o kvalitu aktív Ally. V treťom štvrťroku vzrástla 30-dňová delikvencia na 2,9 %, čo je stále výrazne menej ako pred pandémiou.

2. Výhodnosť: Akcie Ally Financial sa obchodujú len za 0,7-násobok účtovnej hodnoty spoločnosti. To je veľmi nízke ocenenie pre banku na relatívne solídnom základe.

3. Zvyšujú svoj podiel: Potenciálnych investorov by mohlo potešiť, že Ally získava podiel na lukratívnom trhu s pôžičkami na autá.

  • Predaj vozidiel bol počas tretieho štvrťroka tohto roka o 11 % nižší ako v treťom štvrťroku 2019. 
  • Napriek tomuto náročnému prostrediu spoločnosť očakáva, že v tomto roku získa spotrebiteľské pôžičky na auto vo výške 48 miliárd USD. To by bolo o 32 % viac, ako spoločnosť vznikla v roku 2019. Hľadanie nových ľudí na požičanie peňazí nie je jedinou oblasťou, v ktorej Ally vyniká.
  •  Počet spotrebiteľov, ktorí vkladajú v Ally Bank, vzrástol 54. štvrťrok po sebe na 2,6 milióna. Od konca roka 2019 maloobchodné zostatky stúpli o 29 % na 134 miliárd USD.

4. Zaujímavý rast výplaty dividendy: Za posledných päť rokov spoločnosť znížila počet nesplatených akcií takmer o jednu tretinu. Oveľa menší počet akcií uľahčuje zaviazať sa k vyšším výplatám dividend a to je presne to, čo spoločnosť urobila. Allyina výplata ako som už spomínal na začiatku za posledných päť rokov vzrástla o 150 %. Tým, že spoločnosť má menší počet akcií v obehu, tak stačilo Ally len 20 % voľného peňažného toku generovaného operáciami za posledný rok na splnenie dividendového záväzku spoločnosti. S takýmto dobre financovaným dividendovým programom sa investori môžu tešiť na zaujímavé výplaty aj v nasledujúcich rokoch.

Zdroj: Tipranks

Čo sa týka predikcie ceny môžeme vidieť, že na základe 15 analytikov z Wall Street je aktuálna cena pod ich predikovanou hodnotou, a teda je tam priestor na rast. Samozrejme treba to brať s rezervou a robiť podľa vlastného uváženia. Preto to neberte ako investičnú radu, len  ako analýzu spoločnosti.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.