S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Jaké bylo čtvrtletí pro technologického giganta Microsoft?

Pavel Botek
26. 10. 2022
4 min read

Mnoha z vás jistě ví, že technologický gigant Microsoft včera oznámil své čtvrtletní výsledky, které investory příliš nepotěšily. Dnes se podíváme na jednotlivá čísla, co stojí za dnešním pádem akcií $MSFT-1.8% a další výhled.

Akcie $MSFT-1.8% v premarketu ztrácejí -6.6%

Microsoft je jednou z nejsledovanějších společností tohoto týdne, čemuž se ani nedá divit. Proč však dnes akcie $MSFT-1.8% výrazně oslabují? 👇

Tržby za uplynulé období vzrostly o 11% oproti předchozímu roku na 50,1 miliardy (jedná se o nejpomalejší tempo za posledních 5 let) dolarů, odhad byl 49,66 miliardy dolarů.

  • Čistý zisk Microsoftu klesl ve třetím čtvrtletí roku 2022 meziročně o 14 % (ve srovnání s 3. čtvrtletím 2021) na 17,6 miliardy dolarů.
  •  Zředěný zisk na akcii činil 2,35 USD.
  • Microsoft očekává, že jeho tržby vzrostou ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 o 2% na rozmezí mezi 52,35 a 53,35 miliardami dolarů, ale to je méně, než analytici očekávají (56 miliard dolarů).

Generální ředitel společnosti:

"V tomto prostředí se zaměřujeme na to, abychom našim zákazníkům pomohli dělat více s menšími náklady a zároveň investovali do sekulárních oblastí růstu a disciplinovaně řídili naši nákladovou strukturu."

Co stojí za určitým zhoršením a poklesem akcií?

V první řadě je to promítání silného dolaru a zvýšených nákladů do rozvahy společnosti. Druhým problémem by pak mohlo být to, že velká část růstu společnosti Microsoft v posledních několika letech byla poháněna jejím podnikáním v oblasti cloud computingu Azure a v poslední době se objevily obavy, že by mohla ztratit páru, protože USA vstupují do potenciální recese.

  • Přestože tržby z Microsoft Cloudu v tomto čtvrtletí činily 25,7 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 24 %), tak se analytici svým způsobem obávají. Společnost varovala, že tržby v cloud computingu v příštím čtvrtletí nesplní očekávání o přibližně 2 miliardy dolarů.
  • Tyto obavy se zdají být možná i oprávněné, protože Microsoft odhalil, že příjmy z Azure vzrostly v prvním čtvrtletí ''jen'' o 35%, což je pomalejší než 40% tempo růstu, které hlásil o tři měsíce dříve, a daleko od 50% růstu, který zaznamenal o rok dříve.
  • Tempo růstu tržeb Azure bylo nejpomalejší za poslední dva roky. 

Špatná zpráva se ještě zhoršila, když finanční ředitelka Microsoftu Amy Hoodová v konferenčním hovoru uvedla, že Azure by mohl v aktuálním čtvrtletí zaznamenat podobný sekvenční pokles tržeb. Varovala, že procentní růst klesne o pět bodů na konstantní měnové bázi. Dále uvedla, že společnost zvažuje přijetí dalších opatření ke snížení nákladů poté, co na začátku měsíce propustila méně než 1 000 zaměstnanců.

"Zpomalení výnosů z Azure je zřejmým ústředním bodem," řekl Charles King ze společnosti Pund-IT Inc. "Vzhledem ke společnému zaměření trhů, služeb a výnosů, které cloudové podnikání společnosti Microsoft sdílí s AWS a Google Cloud, není překvapením, že jejich výkon oslabuje."

Samotný Microsoft přiznává, že určité problémy mohou nastat, konkrétně jmenoval tyto důvody: 

  • Intenzivní konkurence na všech trzích, která může vést k nižším výnosům nebo provozním maržím.
  • Větší zaměření na cloudové služby, které představují exekuční a konkurenční rizika.
  • Významné investice do produktů a služeb, které nemusí dosahovat očekávané návratnosti.
  • Akvizice, společné podniky a strategické aliance, které mohou mít nepříznivý dopad na podnikání.
  • Snížení hodnoty goodwillu nebo odepisovatelných nehmotných aktiv.
  • Možné kybernetické útoky a slabá místa zabezpečení, která by mohla vést ke snížení příjmů, zvýšeným nákladům, nárokům na odpovědnost nebo poškození pověsti nebo konkurenčního postavení.
  1. Držíte akcie $MSFT-1.8%?🤔
  2. Jak hodnotíte uplynulé čtvrtletí společnosti?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.