S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Radikální restrukturalizace investiční banky Credit Suisse přichází. Bude to však na záchranu banky stačit?

Pavel Botek
27. 10. 2022
7 min read

O problémech Credit Suisse jsem vás již informoval v několika předchozích článcích. S Credit Suisse to opravdu nevypadalo dobře a mnoho událostí nasvědčovalo tomu, že je banka v obřích potížích a na cestě k bankrotu. Dnes nám byl ale představen plán restrukturalizace, který by měl banku zachránit a udržet nad vodou. Bude to však stačit?

Dnešek je velkým dnem pro Credit Suisse, jelikož nám byl představen plán restrukturalizace.

Dnes nám Credit Suisse představila čtvrtletní výsledky, které (nepřekvapivě) nejsou vůbec dobré.

  • Credit Suisse byla sužována pomalými příjmy z investičního bankovnictví, ztrátami souvisejícími s jejím podnikáním v Rusku a náklady na soudní spory v důsledku řady selhání v oblasti dodržování předpisů a řízení rizik, zejména skandálu hedgeového fondu Archegos.
  • Banka vykázala ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 4,034 miliardy švýcarských franků (4,09 miliardy dolarů) ve srovnání s očekáváním analytiků o ztrátě 567,93 milionu švýcarských franků.
  • Banka dále očekává, že do konce roku 2024 jí vzniknou další náklady na restrukturalizaci ve výši 2,9 miliardy švýcarských franků.

Akcie $CS+1.0% v reakci na čtvrtletní výsledky klesají.

Akcie Credit Suisse se v jednu chvíli propadly o více než 14 % poté, co švýcarská banka vykázala čtvrtletní ztrátu, která byla výrazně horší než odhady analytiků, a oznámila masivní strategickou revizi.

Pod tlakem investorů banka odhalila zásadní revizi svého podnikání ve snaze řešit nedostatečnou výkonnost své investiční banky a po řadě nákladů na soudní spory, které srazily zisky.

Generální ředitel Ulrich Koerner dnes řekl, že to představuje začátek "transformace do nové Credit Suisse".

Ve svém široce očekávaném strategickém posunu banka slíbila, že "radikálně restrukturalizuje" svou investiční banku, aby výrazně snížila svou expozici vůči rizikově váženým aktivům, která se používají k určení kapitálových požadavků banky. Jejím cílem je také do roku 2025 snížit svou nákladovou základnu o 15 %, tedy o 2,5 miliardy švýcarských franků.

V rámci transformačního plánu chce Credit Suisse oddělit svou investiční banku na nezávislou firmu s názvem CS First Boston, která může získat kapitál ve výši 4 miliard švýcarských franků prostřednictvím emise nových akcií a nabídky práv a vytvoří jednotku pro uvolnění kapitálu, která ukončí nestrategické podniky s nižší návratností.

Cílem je snížit rizikově vážená aktiva a pákový efekt o 40 % v průběhu restrukturalizace, přičemž se banka také rozhodla alokovat "téměř 80 % kapitálu do Wealth Managementu, Švýcarské bance, Asset Managementu a trhům do roku 2025".

Credit Suisse také uvedla, že klienti v posledních týdnech stáhli finanční prostředky tempem, které vedlo k tomu, že věřitel porušil některé regulační požadavky na likviditu, což podtrhuje dopad divokých výkyvů na trhu a bouře sociálních médií na jeho podnikání.

Ředitel banky uvedl:

"Rozhodné provedení a žádné další přešlapy budou klíčové a bude nějakou dobu trvat, než se výsledky začnou projevovat."

Plán obratu má mnoho prvků, od snižování počtu pracovních míst až po přeorientování se na bankovnictví pro bohaté. Do konce letošního roku chce CS zrušit 2 700 pracovních míst neboli 5 % své pracovní síly a do konce roku 2025 nakonec sníží počet svých zaměstnanců zhruba o 9 000 na přibližně 43 000.

Investiční banka CS First Boston

Švýcarská banka uvedla, že jejím cílem je také oddělit svou investiční banku a vytvořit CS First Boston, zaměřenou na poradenskou činnost, jako jsou fúze a akvizice a zprostředkování obchodů na kapitálových trzích.

Banka předpokládá, že prodá podíl, ale ponechá si zhruba 50% v novém podnikání. Zkoumá také možnost IPO, uvedl další zdroj obeznámený s touto záležitostí.

IPO 

Credit Suisse zkoumá možnost počáteční veřejné nabídky pro svůj spinoff CS First Boston. Švýcarská banka začíná jako majoritní akcionář nově vytvořeného subjektu investiční banky, ale vidí IPO jako budoucí možnost.

Nejmenovaná investiční společnost se údajně již zavázala vložit 500 milionů dolarů do CS First Boston, zaměřené na poradenství a kapitálové trhy, řekl generální ředitel Ulrich Koerner.

Saúdská národní banka, která přebírá až 9,9% podíl ve skupině Credit Suisse, také uvedla, že je připravena vložit peníze do odštěpení investiční banky a výrazně ji tak pomoct.

Problémy CS zaznamenané v grafu během posledních 2 let.

Credit Suisse uvedla, že vytvoří jednotku pro uvolnění kapitálu, která ukončí nestrategické a rizikovější podniky, a zároveň oznámila plány na prodej velké části svých sekuritizovaných produktů skupině investorů vedené společností Apollo.

  • Banka také ukončí některé obchodní podniky na rozvíjejících se trzích a akciích.
  • Její těžká ztráta ve třetím čtvrtletí byla z velké části způsobena odpisy spojenými s reformou investičního bankovnictví, včetně úprav o ztracené daňové úlevy.
  • Analytici JPMorgan uvedli, že "otazníky zůstávají" nad restrukturalizací investičního bankovnictví a dodali, že prodej akcií bude mít také vliv na samotné akcie $CS+1.0%.

Nejnovější přestavba, jejímž cílem je překonat nejhorší krizi banky v její historii, je třetím pokusem generálních ředitelů v posledních letech o obrat.

Pověst banky, která byla kdysi symbolem švýcarské spolehlivosti, byla pošpiněna řadou skandálů, včetně bezprecedentního domácího stíhání praní špinavých peněz.

Tuto tématiku rozebírám zde: Bankrot Lehman Brothers v roce 2008 byl slabý odvar oproti aktuální problematice Credit Suisse | Bulios

Banka spěchala, aby získala peníze a uvolnila kapitál prodejem aktiv, dychtivě omezila, kolik hotovosti bude muset získat od investorů, aby mohla financovat svou generální opravu, zvládnout své náklady na soudní spory a udržet si polštář pro drsné trhy.

Při přeorientování se od rizikového investičního bankovnictví k bankovnictví pro bohaté na celém světě jde Credit Suisse ve stopách svého většího švýcarského rivala UBS.

Obrat UBS uspěl z velké části díky záplavě čerstvě vytištěných peněz od světových centrálních bank, které znovu oživily ekonomiku během finanční krize. Credit Suisse se na druhé straně pokouší přeorientovat své podnikání ve světě, který čelí válce, energetické krizi, raketové inflaci a ekonomickému propadu.

Zajímá vás Credit Suisse? Budete chtít pravidelný přehled ohledně vývoje? 🤔

Jaký máte názor na restrukturalizaci Credit Suisse?

Bude restrukturalizace úspěšná?

Držíte akcie $CS+1.0%?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.