S&P 500 ^GSPC
4,959.8
-1.02%
Nvidia NVDA
$774.74
-8.50%
Meta META
$479.06
-4.53%
Amazon AMZN
$173.83
-3.01%
Tesla TSLA
$146.79
-2.10%
Alphabet GOOG
$154.84
-1.66%
Apple AAPL
$164.76
-1.37%
Microsoft MSFT
$399.44
-1.19%

3 akcie s minimálně 11% dividendou, které vám pomohou v budování pasivního příjmu

Pavel Botek
29. 10. 2022
6 min read

Dnes vám představím 3 akcie, které vám rapidně pomohou v budování pasivního příjmu. Nejedná se o jen tak nějaký výběr, jelikož v tomto seznamu si představíme společnosti, které mají dividendu, která přesahuje až 11%.

Vale bude jednou ze společností, která si získala místo v tomto seznamu.

Dnes se podíváme na 3 zajímavé společnosti, které vyplácejí nadstandartní dividendy. Zároveň jde také o 3 různé sektory, které jsou známé vyšším dividendovým výnosem. Některé z nich se navíc mohou pyšnit i slibnou výkonností v krizových obdobích, což je možná ideální řešit právě teď, jelikož se poslední dobou množí negativní názory ohledně výhledu pro rok 2023.

Tyto 3 společnosti vám poskytnou tučnou dividendu 👇

Vale S.A. $VALE+2.2% 

Dividenda 11.17%

Vale je významná globální těžební společnost se sídlem v Rio de Janeiru. Zkoumá, těží a prodává železnou rudu, měď a další suroviny v Brazílii a mezinárodně. Společnost provozuje dva hlavní segmenty: železné minerály a obecné kovy. Segment železných minerálů představuje o něco více než 90% celkových příjmů a je zaměřen na těžbu železné rudy a pelet, manganu, feroslitin a dalších železných výrobků. Základní kovy jsou méně než 10% příjmů a těží nikl, kobalt, měď, stejně jako drahé kovy, jako je stříbro a zlato.

Investoři se právem obávají kontrakce těžebního sektoru, vzhledem k tomu, že hospodářské zpomalení je nepochybně pozorovatelné a těžební průmysl je pro globální ekonomiku velmi zadlužený.

Vale očekává, že ruská invaze na Ukrajinu zvýší dlouhodobě prémii, kterou oceláři platí za pelety železné rudy, protože obě země dohromady představují přibližně 30% ze 120 milionů tun globálního trhu. Společnost také očekává, že ruská invaze pravděpodobně urychlí zisky v ceně niklu, trhu, který byl již charakterizován nízkými zásobami. 

  • Pozoruhodné také je, že slavný investor Michael Burry, který je často dost pesimistický, nedávno zdůraznil, že trh podceňuje hodnotu a přínos hodnotových akcií. Naznačil, že navzdory pokračujícímu výprodeji na trhu by si podniky se silnými peněžními toky (společnost jako je třeba Vale), měly v nadcházejících letech vést relativně dobře. 
  • Vale je zároveň tou společností, kterou zmiňuji v úvodu, tedy společnost, která umí vykazovat růst v těžkých dobách, ale i po nich - Pro příklad: V letech následujících po deflaci "internetové bubliny" se akcie Vale zhodnotily o téměř 2 000% za méně než šest let.

Braskem $BAK+0.2% 

Dividenda 21.28%

Braskem je brazilský mezinárodní petrochemický a chemický gigant, který je jednou z nejdůležitějších a nejdiverzifikovanějších mezinárodních chemických společností.   Braskem navíc vlastní tři největší petrochemické "komplexy" v Brazílii.

  • Zatímco společnost přichází s určitým souborem rizik, její diverzifikace a jihoamerická základna znamená, že je ve vyšší míře izolována od některých současných energetických a makroekonomických problémů, kterým čelí některé její protějšky.

Braskem je také předním výrobcem termoplastických pryskyřic v Americe. S 36 průmyslovými závody masivní velikosti rozloženými v zemích Brazílie, USA, Mexika a Německa má společnost celkovou kapacitu více než 15 milionů tun termoplastických pryskyřic a petrochemických produktů, sloučenin a materiálů, což je opravdu dost.

Další věc, kterou společnost dělá, je snížení velké expozice vůči naftě zavedením vstupních surovin, jako je propylen, plyn a ethanol. Nafta klesla ze 47% profilu vstupních surovin na 36% profil vstupních surovin za méně než 7 let. Jedná se o hlavní konkurenční prvek (nebo jeden z nich) v petrochemickém průmyslu a obvykle představuje více než 60% nákladové základny společnosti.

  • Společnost má v těchto segmentech řadu zásadních výhod, včetně vedoucího postavení na trhu v Brazílii, kde je Braskem jedinou integrovanou petrochemickou společností v oblasti základních chemikálií a polymerů se skvělou diverzifikací surovin a dodavatelů.

Star Bulk Carriers Corp. $SBLK-2.3% 

Dividenda 37.35%

Star Bulk Carriers vlastní a provozuje flotilu plavidel pro přepravu suchých volně ložených materiálů. Plavidla společnosti přepravují velké objemy, které zahrnují železnou rudu, uhlí a obilí, a menší objemy, které zahrnují bauxit, hnojiva a ocelové výrobky.

V posledních pěti letech Star Bulk Carriers překonal hravě index Russell 3000. Za posledních pět let vzrostla cena akcií Star Bulk Carriers o více než 75%, ve srovnání s téměř 47% u Russell 3000. Důvodem je úspěch, který společnost v té době dosáhla při zlepšování své ziskovosti.

Společnosti Star Bulk Carriers zvýšila tržby z 331,98 mil. USD v roce 2017 na téměř 1,43 miliardy USD v roce 2021 při 5leté složené roční míře růstu tržeb (CAGR) ve výši 33,87%. 

  • Společnost také zvýšila volný peněžní tok (FCF) z -45,73 milionu USD v roce 2017 na 636,92 milionu USD v roce 2021.
  • To uvádím pouze okrajově aby šlo vidět, že je společnost na slibné cestě z hlediska finančních výsledků.

Příjmy společnosti pocházejí ze tří toků: časové pronájmy, cestovní chartery a výnosy z poolu. Časové pronájmy jsou na konkrétní časové období a jsou účtovány buď určitou denní pevnou sazbou, nebo sazbou za pronájem charteru.

  • Přestože se společnosti v posledních letech dařilo, tak nemáme očekávat letos a ani další rok žádný prudký růst v lodní dopravě, což jinak řečeno znamená, že růst zde může být značně omezen v rámci krátkodobého až střednědobého horizontu.

Závěr

Samozřejmě chápu, že někomu mohou tyto firmy přijít určitým způsobem špatné. Vale - těžař a Star Bulk - lodní přeprava - cyklické akcie, které však mohou nabízet atraktivní dividendu. Přestože se tento výběr nemusí všem zamlouvat, tak věřím, že právě tyto sektory mnohdy nabízí ty nejzajímavější dividendy. Její výši, udržitelnost a důvody, proč je tak vysoká, si musí však každý prozkoumat sám a před investicí vyhodnotit, zda mu za to vlastně daná investice stojí.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.