S&P 500 ^GSPC 5,036.95 -0.68%
Meta META $439.33 -10.98%
Nvidia NVDA $828.00 +3.92%
Microsoft MSFT $396.54 -3.06%
Alphabet GOOG $157.27 -2.38%
Amazon AMZN $172.65 -2.23%
Tesla TSLA $165.04 +1.79%
Apple AAPL $169.06 +0.02%

Nejoblíbenější akcie Warrena Buffetta udělala letos šílených 131 %. Zde se dozvíte, zda má cenu také nakupovat

Dominik Petrnoušek
30. 10. 2022
5 min read

Pokud Warren Buffett něco kupuje, pak to většinou bývá trefa do černého. A nebylo tomu jinak. Jedna jeho investice letos udělala už 133 %! A podle mnohých je velice slušná šance, že ještě zdaleka nekončí! O jakou společnost se jedná?

Warren Buffett je nesporně nejznámějším investorem současnosti

Spojení "skvělá výkonnost" a "akcie" se letos mohou zdát jako dost nereálně spojení. Ale navzdory dvouciferným ztrátám hlavních indexů v roce 2022 stále existují některé jednotlivé akcie, které vygenerovaly značné zisky.

Propad indexu je značný

Společnost Occidental Petroleum $OXY+0.3% Společnost, která dokázala v letošním roce zvýšit svoji hodnotu o 131 %. Do popředí zájmu investoru se dostala zejména po tom, co si jí všiml legendární investor Warren Buffett, který do svého portfolia přidal dalších 5,99 milionu akcií - jak vyplývá z hlášení Komise pro cenné papíry a burzy z 28. září. Od července nakoupila Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway $BRK-B-0.4% více než 20 milionů akcií.

Occidental si letos připisuje už přes 130 %! Solidní!

Celkový obrázek

Jaká je ale celková situace? Proč akcie ropných společností, jako je tato, v roce 2022 tak výrazně překonávají trh? Za prvé, ceny ropy se po většinu první poloviny roku pohybovaly kolem 100 dolarů za barel. Ačkoli v poslední době začaly klesat, tak stále mluvíme o částce zhruba 88 dolarů za barel. Zemní plyn letos také zaznamenal všeobecný vzestup a extrémně vysoké hodnoty. Aktuálně jsme také po poklesu a cena se pohybuje lehce pod 6 dolarů za milion britských termálních jednotek neboli BTU. To je o něco více než 2 dolary v tomto období loňského roku.

Desetiletý graf ceny ropy. Ještě nedávno jsme byli na ATH. Pokles sice přišel, ale stále se pohybujeme téměř na hranici 90 dolarů za barel.
Cena zemního plynu k růstu těchto společností také přispěla. Téměř polovinu roku jsme se pohybovali na velmi vysokých cenách.

Ne všichni ale s Berkshire souhlasí a někteří vlivní analytici se domnívají, že Buffettův postoj je důvodem k tomu, aby akcie nekupovali.

"Celkově si myslíme, že společnost OXY provádí transformaci své kapitálové struktury dobře a stále má dobře našlápnuto. Bohužel extrémní výkonnost akcií, vedená nákupy kmenových akcií ze strany Berkshire Hathaway, nás drží stranou, vzhledem k nejasnostem ohledně konečných záměrů Berkshire," napsal minulý měsíc analytik JPMorgan John Royall ve zprávě pro investory.

Pokud doufáte, že si vezmete příklad z Buffettovy příručky a vyděláte na těchto šíleně vysokých ziscích, pak pro vás nemá úplně dobrou zprávu ani mnoho dalších analytiků. Navzdory tomu, že se obecně očekává to, že energetický sektor ještě zdaleka neukázal vše. Občas ale vyjádření vypadá takto...

"Akcie s velkým meziročním ziskem by vám vydělala, kdybyste investovali na začátku roku, ale to neznamená, že se vám vyplatí investovat teď" řekl a dodal, že výběr jednotlivých akcií s sebou nese spoustu rizik. "Budete si muset udělat vlastní analýzu toho, zda dobré časy budou pokračovat i u aktiva, o kterém uvažujete," varuje mluvčí společnosti NerdWallet Andy Rosen

Abych byl upřímný, tak bych asi čekal lepší radu, než to, že nemám nakupovat na vrcholu a že stockpicking je rizikový 😬😂

Obecně je energetický sektor nyní na koni. Jako jeden z mála překonává index a všichni to vědí. Stále ale panuje shoda mezi investory na tom, že by nemusel být zdaleka na svém vrcholu. Zrovna Occidental byl ale ještě navíc extrémně hnán hypem kolem agresivních nákupů Warrena Buffetta. 

Analytici předpovídají, že společnost Occidental vykáže v roce 2022 zisk ve výši 10,24 USD na akcii, což je o více než 300 % více než v loňském roce. Tržby by měly ve stejném období vyskočit o 43 % na 37,3 miliardy USD. Společnost oznámí výsledky za 3. čtvrtletí 8. listopadu, přičemž konsensus podle FactSet předpokládá zisk 2,50 USD na akcii. To by znamenalo impozantní 185% meziroční nárůst.

Predikce podle CNNMoney pak vypadá takto. Zdroj

Berkshire Hathaway zvýšila svůj podíl v OXY na 20,9 %, přičemž podle dokumentů SEC by tento podíl mohl dosáhnout více než 25 % akcií v oběhu. Stalo se tak poté, co Federální energetická regulační komise (FERC) udělila 19. srpna Buffettově společnosti souhlas s nákupem až 50 % akcií tohoto energetického gigantu. To může být pochopitelně také silnou zprávou!

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.