S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

4 akcie z indexu S&P 500 s nejvyšším dividendovým výnosem

Michal Šnobl
31. 10. 2022
7 min read

Přestože není vhodné vybírat akcie pouze na základě jejich dividendového výnosu, my to pro účely tohoto článku uděláme. Představíme si 4 akcie z indexu S&P 500 s nejvyšším dividendovým výnosem, který se pohybuje v rozmezí 6,93 % až případných 10 %.

Verizon Communications

Verizon Communications $VZ+0.9%

Telekomunikační gigant Verizon Communications zaujímá čtvrté nejlepší místo mezi nejlepšími plátci dividend v indexu S&P 500 se svým výnosem 6,93 %. I když akcie Verizonu bojují, výhled dividendy se nadále zlepšuje. Roční dividenda činí 2,61 USD na akcii a nedávný pokles ceny akcií zvýšil její dividendový výnos. Kromě toho nedávno překonala své 16. roční zvýšení dividendy v řadě.

Roční cenový graf akcií VZ

Verizon také pokračuje v budování reputace v oblasti kvality sítě a zlepšování. Již 28. rok v řadě získal nejvíce ocenění JD Power za kvalitu sítě. Navíc se zdá, že díky 5G může těžit z nově vznikajícího podnikání typu network-as-a-service (NaaS). To bude pravděpodobně sloužit jako další zdroj příjmů, protože síť Verizonu pohání mnoho nejnovějších technologických aplikací.

Toto vedení však stojí vysokou cenu, protože Verizon má nyní dluh 149 miliard dolarů. Investoři si budou pamatovat, že dluh byl pravděpodobným faktorem při snižování výplaty AT&T, což by mělo znepokojovat investory Verizon.

V první polovině roku však volný peněžní tok dosáhl přibližně 7,2 miliardy dolarů, což stačí na pokrytí 5,4 miliardy dolarů vynaložených na dividendy. Výše zmíněný pokles ceny akcií také snížil poměr ceny k zisku (P/E) na 8,2. I když se nejedná o rychle rostoucí akcie, nízký násobek snižuje riziko nákupu nyní a zároveň dává investorům značný peněžní výnos.

Altria Group $MO+1.9% 

Tabákový gigant existuje již 200 let a zvýšil své výplaty po dobu 52 let v řadě a stále přibývají. Tato série znamená desítky let trvající závazek společnosti Altria k návratnosti akcionářů a zdůrazňuje stabilitu a předvídatelnost podniku.

Roční cenový graf akcií MO

Akcie společnosti Altria vydělávají více než 8 %, což je více než dvojnásobek toho, co mohou investoři získat z amerických státních dluhopisů. Výplatní poměr dividend společnosti Altria ve výši 77 % je trochu vysoký. Jedná se však o vyspělý podnik, který nepotřebuje mnoho peněz na financování nových růstových iniciativ, takže výplatní poměr na této úrovni je pro společnost jako Altria zvládnutelný.

Altria historicky usiluje o výplatní poměr 80 ​​%, takže současná dividenda je v souladu s tímto cílem. Možná to nejsou ty nejzajímavější akcie, ale není nic nudného na tom, že dostanete výplatu 8 % ročně, abyste si udrželi stabilního a spolehlivého globálního spotřebitelského giganta.

Vornado Realty Trust $VNO+1.0% 

Vornado Realty Trust je REIT se sídlem v New Yorku, který vlastní a spravuje téměř 26 milionů čtverečních stop kancelářských budov v největších městech země, včetně New Yorku, Chicaga a San Francisca.

Roční cenový graf akcií VNO

Vornado Realty Trust oslavilo v roce 2022 60. rok obchodování na newyorské burze cenných papírů, jde tedy jednoznačně o zavedenou společnost. Přesto prudce rostoucí úrokové sazby a obavy z recese srazily jeho cenu v tomto roce jako mnoho jiných REIT. 52týdenní cenové rozpětí pro Vornado Realty Trust je 20,18 až 47,26 USD.

Vornado Realty Trust za poslední dvě čtvrtletí překonala odhady analytiků a její tržby a zisk na akcii (EPS) se zlepšovaly. Zdá se však, že trh se zajímá pouze o další krok nebo dva ohledně úrokových sazeb předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella.

Přestože pětiletý průměrný dividendový výnos je 4,96 %, současný výnos z roční dividendy 2,12 USD je neuvěřitelných 8,91 %. Čtvrtletní dividenda byla v srpnu 2020 snížena z 66 centů na 53 centů, ale od té doby zůstala stabilní.

Pioneer Natural Resources Co $PXD+0.9%

Pioneer Natural Resources se stává úžasným producentem pasivního příjmu. Ropná společnost v průběhu let výrazně zvýšila čtvrtletní dividendu. Mezitím je to kompliment této rostoucí výplaty s variabilními výplatami dividend poháněnými ropou. S rostoucími cenami ropy a jejími peněžními toky společnost v těchto dnech vyplácí obrovské dividendy.

Roční cenový graf akcií PXD

Společnost odhaduje, že by mohla vyplatit asi 27 dolarů na akcii na dividendách, pokud by letos ropa měla průměrně 100 dolarů za barel, což by znamenalo 12% dividendový výnos. Dividendové výdaje a výnosy budou růst a klesat s cenami ropy. Při 80 USD ropy by Pioneer vyplatil 23 USD za akcii na dividendách (10% výnos), zatímco při 120 USD ropy by mohl vyplatit více než 30 USD na akcii (14% výnos).

Pioneer by mohl být v příštích letech strojem na vyplácení dividend. Ropná společnost má nejlepší marže a nejnižší hotovostní náklady ve své rovnocenné skupině, což jí umožňuje generovat spoustu volného cash flow. Mezitím má zajištěné na nejméně 20 let nízkonákladové vrtné plochy, což jí dává zásoby, aby mohla stabilně růst své produkce. Přidejte pozitivní dopad pokračujících zpětných odkupů akcií a snižování dluhu a peněžní tok Pioneer na akcii by mohl nadále růst, i když ceny ropy stagnují.

Poznámka na závěr

Ve všech případech se jedná o vyspělé podniky, které nepotřebují mnoho peněz na financování nových růstových iniciativ. Jednoduše pro tyto peníze nemají uplatnění a proto je vyplácejí ve formě dividend zpět akcionářům. Na tom není špatného, investor by si však měl uvědomit, že jeho celkový výnos bude potom tvořen především dividendami.

Existuje zde navíc šance, že se hodnota akcie v průběhu času sníží. Pokud byste investovali do akcií VZ před 5 lety na ceně 47,42 USD, váš průměrný roční dividendový výnos by byl zhruba 5,14 %, zatímco kapitálový výnos (ztráta) by činila -4,85 %. Celkový roční výnos by tak byl nějakých 0,3 %. To znamená, že jsme prakticky na nule a udělali bychom původně lépe, i kdybychom nechali tyto peníze raději ležet v bance na spořicím účtu.

Co z toho tedy plyne? Vyhledávejte nejlépe takové podniky, které poskytují stabilní a udržitelný růst zisků, aby měla společnost v budoucnu vyšší cenu, něž má dnes. Mezi dobré známky patří také pravidelný růst dividend a nízký výplatní poměr.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.