S&P 500 ^GSPC 5,033.35 -0.75%
Meta META $438.77 -11.09%
Microsoft MSFT $395.64 -3.28%
Nvidia NVDA $822.38 +3.21%
Alphabet GOOG $157.31 -2.35%
Amazon AMZN $172.48 -2.33%
Tesla TSLA $164.52 +1.47%
Apple AAPL $169.36 +0.20%

Druhá část průzkumu: Které akcie nakupují nejčastěji čeští investoři v letošním roce?

Pavel Botek
31. 10. 2022
5 min read

V druhé části mého průzkumu si představíme další akcie, které investoři nakupují v letošním roce. Závěrem pak celý průzkum vyhodnotím - udělám kompletní přehled top 5 nejčastěji zmiňovaných akcií, které nakupujete.

Které akcie nakupujete vy?

Inspirace není nikdy dost, proč se tedy nepodívat na to, co preferují a nakupují jiní investoři. Opět se podíváme na výběr vašich nákupů z Twitteru a Facebooku.

Pokud vás tato tématika zajímá, tak se podívejte i na první díl: Průzkum: Které akcie nakupují nejčastěji čeští investoři v letošním roce? | Bulios

Marek Polacek 👇

Teprve plánuji nákup KB, protože mně cenově trochu utekla. Důvod: konzervativní, fokus na ČR, jasně čitelná a plná pokladnička. Dále při dalším poklesu GRPN a VNTR. Silně vyklesaly a pokud se potvrdí sázka velkých hráčů, tak to bude tenbagr. KMX, protože vyklesal, model funguje.

Libor Majvelder 👇

VW (VOW3) - mimořádná dividenda + vyklesaná akcie NIO - spekulace při dnešním poklesu.

rsimacek 👇

KB - stabilní dividendovka v domácí měně, to bych podtrhl, kdybych nebyl z CZ, tak do ni nejdu. Bonus je nevyplacena dividenda za předchozí roky.

martin 👇

E.ON, dlouhodobě věřím energo sektoru, e.on hlavně kvůli tomu, že je to evropsky významný správce distribučních sítí, které budou hrát důležitou roli při zavádění obnovitelných zdrojů, dobrá cena

Condor 👇

Marvell Technology, Inc. ... přijde mi přeprodaný a věřím v návrat na hodnoty nad 44 nebo 47 USD. Při dalších propadech hodlám přikupovat.

LUCAsone 👇

Logitech - Tržby jen lehce horší než rekordní minulý rok (nešlo udržet), ale vysoko nad ostatními roky, cena akcie je ale na úrovni z roku 2018. Navíc Logitech je v Esportu něco jako NIKE v klasickém sportu. A Esport má podle mě velkou budoucnost.

l3on_id 👇

$HP-6.2% přátelský k akcionářům, $GOOGL-2.2%, levný jako nikdy, cloud by měl být brzy dost ziskový + ytb a Waymo, $FLEX+0.5%, tankery s plynem, většina zisku jde akcionářům, $ASML+0.9% startovací pozice a čekám na slevy, $TSM+3.0% levná, velký moat, $SONY levná, velký moat.

Paul Freiheit 👇

$PUBM-2.3% - platforma cloudové infrastruktury, umožňující tvůrcům internetového obsahu a inzerentům programatické reklamní transakce v reálném čase. Trvale ziskový od vstupu na burzu, 13. po sobě jdoucích čtvrtletí vytváří kladný čistý příjem podle GAAP. Kladné FCF, žádné dluhy.

Lukáš Vomasta 👇

Equinor - konkurenční výhoda proti LNG, LAC a SQM - poptávka po lithiu a schopnost otvírat ložiska.

Ivo Salek 👇

$ISRG-0.8% - chirurgický systém da Vinci používaný i v Česku - cena, spojení tech a bio, téměř monopol na podobná zařízení, kdo jednou koupí už je zaháčkován a tržby pak rostou díky nutnému spotř. materiálu, stále rozšiřující se seznam zemí a typů operací, kde je systém certifikován

Filip Sýkora

Tak za posledního půl roku vetší nákupy mimo pravidelně DCA.

Alibaba $BABA+0.3% - cena byla chvíli pod 80 USD/akcie, prodaná v moment, kdy jista americká nána letěla na Taiwan se ziskem.

Altria $MO+1.0%, Petrobas , $VALE-2.8%- reinvestice dividend kvůli příznivému poklesu cen.

Zbytek nadměrných nákupu šel pak do krypta, a to kvůli stagnaci jeho poklesle ceny oproti akciím, které “vyletěly”. V současné době na listopad plánuji vetší částku na DCA + mimořádné nákupy low market cap krypt na “gambl”.

Martin Bartkovský

Nová pozice $WBA-0.5% - protože podle moji analýzy klesla na mnou danou nákupní cenu a nabídli slušný dividendový výnos. Jinak myslím že v tomto roce tam bylo navyšování pozic u $INTC+1.0%, $META-11.1% a $MPW-0.3%. Navyšování pozic proběhlo v rámci DCA při poklesu. U všech pozic očekávám růst. To je důvod k nákupu a navýšení. U INTC uvidíme jak dopadne restrukturalizace a jak bude fungovat nový směr. Všechno to jsou dlouhodobé pozice, takže mě současná situace nějak netrápí. Prachy si v této situaci nahrabu jinde

Lukáš Kaňok

Nová pozice $MPW-0.3% - atraktivní ocenění, vysoký a dle mého stále udržitelný dividendový výnos a pokles ceny pod BV, příkup $MSFT-3.3% - pokles na roční minima, silné fundamenty a konstantní růst, silný moat, příkup VIG - malé zastoupení v rámci mého portfolia = pokus o navýšení na relevantnější úroveň pro portfolio, snaha investovat do východoevropského regionu a zároveň pokles kurzu akcie pod mou nákupní cenu, příkup KB - podobné důvody jako VIG, navíc očekávaná mimořádná dividenda, což se potvrdilo

Vyhodnocení

Těchto top 5 akcií nakupují investoři nejčastěji (na základě mého průzkumu) 👇

  1. Komerční banka
  2. Alphabet
  3. Intel
  4. Microsoft
  5. Meta

Konečný výsledek není z mé strany až tak překvapující, i když jsem čekal, že si Alphabet urve první místo (rozdíl byl však nepatrný). Myslím si však, že inspirativní účely tento průzkum splnil a máte zde opravdu mnoho zajímavých tipů, které můžete dále analyzovat a zvážit.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.