S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Blíži sa koniec METY? Tieto 3 dôvody tomu nasvedčujú

Kristian Šooš
1. 11. 2022
5 min read

Meta Platforms $META-0.5% nedávno oznámila svoje zisky za tretí kvartál, čím dala medveďom všetko, čo potrebovali, aby dokázali svoje tvrdenia v neprospech tohto giganta. Nie je to tak, že by si Meta doteraz viedla dobre. Meta klesla za tento rok o viac ako 70 %, vrátane 24 % poklesu po správe za tretí štvrťrok, čo je naozaj dosť a k tomu existujú ďalšie 3 dôvody v neprospech tejto spoločnosti.

3 červené vlajky na účte META.

Samozrejme Meta je stále na vysokých priečkach a má svoje meno a stále generuje pekné zisky, avšak ak sa však rozhodnete investovať, musíte venovať pozornosť týmto trom červeným vlajkám.

O čo teda ide?

1. Reality Labs v problémoch

Snáď najkontroverznejšou témou akcií Meta Platforms je jej prechod z platformy sociálnych médií na platformu zameranú na metaverse, čo vyplýva aj zo zmeny názvu spoločnosti. Predtým, ako Facebook zmenil svoj názov na Meta Platforms, bol to dobre nastavený biznis, ktorý rástol. So zmenou názvu však prišiel aj posun v zameraní biznisu, krok, ktorý zatiaľ nevyzerá, že by sa vyplácal.

V treťom štvrťroku divízia Reality Labs vygenerovala tržby len 285 miliónov dolárov. Prečo je to dôležitý údaj? Ide o najnižšie príjmy, ktoré tento segment vygeneroval za posledné dva roky, čo naznačuje medziročný pokles tržieb o 49 %. Prihoďte najhoršiu prevádzkovú stratu Reality Labs za posledné dva roky vo výške 3,67 miliardy dolárov a investori by sa mali veľmi obávať o divíziu Reality Labs. Aby toho nebolo málo, usmernenia manažmentu na rok 2023 zahŕňajú rozšírenie prevádzkových strát počas roku 2023.

Zdroj: Bulios

Ako môžeme vidieť z grafu akciám META sa naozaj nedarí dobre, za posledný rok klesli z hodnoty 350 dolárov na 94.

2. Vysoké výdavky a pokles tržieb

Celkovo sa tržby Meta Platforms v tomto štvrťroku medziročne znížili o 4 %. Spoločnosť inzeruje, aby zvýšila predaj. Keď sa výdavky firemného rozpočtu na reklamu z roka na rok zvýšia o 50 %, bude lepšie, ak ukážete vážne výsledky. Namiesto toho bol výsledkom nárastu výdavkov medziročný pokles príjmov o 4 %.

Spoločnosť má 2 možnosti buď musia prehodnotiť svoju marketingovú stratégiu alebo znížiť svoje výdavky, ak reklamy nemajú želaný účinok. Táto zmena môže byť presne to, čo manažment plánuje, pretože jeho podnikateľský výhľad zahŕňal udržiavanie alebo znižovanie počtu zamestnancov v niektorých oblastiach a ďalšie skúmanie prevádzkových nákladov. Manažment si však dal pokoj tým, že obhajoval svoje rozhodnutia a uviedol, že tieto výdavky sú súčasťou dlhodobej investičnej trajektórie a môže chvíľu trvať, kým sa vyplatia, len či to tak naozaj v budúcnosti bude.

Zdroj: Money.CNN

Na základe aktivity top vlastníkov akcií môžeme vidieť, že 7/10 znižuje svoje podiely, čo určite nie je dobré znamenie.

3. Pokles ziskov

Čistý príjem spoločnosti Meta klesol medziročne o 52 % na 4,4 miliardy USD v treťom štvrťroku, čo pokračuje v klesajúcom trende, ktorý bol prítomný počas celého roka 2022 a to určite nie je potešujúci údaj.

Zdroj: Meta Platforms

Môžeme vidieť jasný klesajúci trend počas roka 2022. V treťom štvrťroku predstavovali kapitálové výdavky spoločnosti Meta 9,52 miliardy dolárov, čo je viac ako dvojnásobok celkovej sumy za minulý rok. Vďaka týmto výdavkom sa od začiatku roka zvýšila celková suma na 22,81 miliardy USD, pričom sa do konca roku 2022 odhaduje, že celková suma bude približne 32 až 33 miliárd USD. Vedenie si však myslí, že je rozumné zvýšiť svoje výdavky na rok 2023 namiesto toho, aby sa znížili. V roku 2022 by sa celkové výdavky mali pohybovať medzi 85 až 87 miliardami USD, ale v roku 2023 sa to zvýši na 96 až 101 miliárd USD.

Je takmer jasné o čo Meta ide, je to investovanie do výskumu a vývoja aj v oblasti Metaverse, čo ich stojí dosť veľa peňazí. Do toho silno rastúca konkurencia v podobe TikToku a iných sociálnych platforiem im môže narobiť silné problémy. Taktiež 3 spomínané problémy, ktorým spoločnosť čelí treba brať v úvahu a podľa môjho názoru je momentálne investícia do Meta Platforms pomerne riskantná. To je však len môj osobný názor a nie investičná rada a niektorým investorom sa môže zdať pri aktuálnej cene vysoko atraktívna.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.