S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Proč akcie z tohoto sektoru překonávají Americké indexy?

Martin Bartkovský
2. 11. 2022
6 min read

V letošním roce se akciím moc nedaří a cena většiny z nich klesá, jsou zde ale i výjimky, které dosahují nádherného růstu. A jednou z těchto výjimek jsou akcie z tohoto sektoru. Proč akcie z tohoto sektoru překonávají indexy?

Proč ropné akcie překonávají indexy?

Hlavním důvodem je cena ropy a zemního plynu, která v tomto roce razantně rostla, z čehož samozřejmě profitují společnosti jako je například $CVX+0.9% , $XOM+1.1% , $OXY+1.2% . Cena ropy se v první polovině roku pohybovala přes 100$ za barel. Sice cena nyní padá, kdy nyní se pohybujeme kolem 85$ za barel, ale cena je stále výše než minulý rok, kdy byla na konci minulého roku okolo 66$ za barel.

Graf ceny ropy za poslední zhruba tři roky.

Zde máme graf ceny ropy pro ilustraci. Jak můžeme vidět, tak cena ropy za poslední tři roky roste, letošní rok byl velice divoký, a ještě nám nevypršel hlavni fundament na ropě, což je válka, takže se klidně můžeme dočkat dalších nárůstů ceny ropy.

Druhým důvodem je cena zemního plynu, která také vzrostla. Většina těžařů ropy totiž těží i zemní plyn. Zde je situace podobná. Cena v průběhu první poloviny tohoto roku dosahovala při svých maximech úrovní mezi 9$ a 10$. Nyní se cena pohybuje kolem5$, což je stále výše, než na konci minulého roku kdy cena byla mezi 3$ a 4$.

Graf ceny zemního plynu za poslední zhruba tři roky.

Zde máme pro ilustraci zase graf. Zde si všimněme jedné věci, a to, když se podíváme na rok 2020. Na grafu s ropou zde vidíme ohromný propad dokonce až do záporných čísel, ale na grafu se zemním plynem vidíme naopak růst proč? Rok 2020 se nesl ve znamení lockdownů a klesla zde razantně poptávka po ropě, zatímco narostla poptávka po zemním plynu, protože si lidé zavření doma museli topit častěji a více než když normálně fungovali. To byla jenom taková odbočka a ukázka toho, jak jsou ceny těchto komodit závislé na poptávce a fundamentech.

Má trh s ropou do budoucna nějaký potenciál?

Pojďme se na to podívat jako normální lidé, a ne jako analytici. Budeme se to snažit vše držet jednoduché. Zde dolů Vám dám graf vývoje ceny ropy za posledních několik let a myslím, že při pohledu na něj bude některým odpověď jasná.

Graf ceny ropy od roku 1999.

Jak můžete vidět, cena ropy se pohybuje v cyklech a ti bystřejší si možná všimli, že po každé krizi přišel nárůst cen ropy. Obávám se ale toho, jestli to v tuto chvíli nebude jiné. Proč? No, protože tato “krize“ je energetická, kdy nedostatečné dodávky komodit způsobují nedostatečné uspokojení poptávky a dochází tak ke zvyšování ceny ropy. Když se na to ale podíváme, tak se blížíme s cenou k úrovním z roku 2011 až 2015, takže růst zde teoreticky možný je, ale musíme si také uvědomit, kde byla cena zhruba v roce 2015 až 2021, takže teoreticky je zde i prostor pro to jít ještě daleko níž. Ono je teoreticky možné, že se cena v budoucnu bude pohybovat někde mezi 85$ a 110$ za barel.

Proč si to myslím? Na těchto úrovních se cena nejčastěji zastavovala, takže klidně nyní můžeme pobýt v tomto pásmu, ale člověk do budoucna nevidí, nikdo z nás nemá křišťálovou kouli.

Pak je zde spíše fundamentální pohled. Je potřeba si uvědomit kam se svět vydává. Svět se vydává vstříc budoucnosti. Dnes už jsou k dostání elektrické auta, elektrické kamiony atd. Tudíž jenom tady tento přechod na elektro v dopravě ubere část poptávky po palivech, a tudíž i po ropě. Dále je zde potřeba si uvědomit, že zásoby ropy jsou omezené. Ropu nelze jenom tak vyrobit. Tudíž zmenšování se zásob ropy na planetě požene cenu ropy nahoru. Čím menší zásoba při stejné poptávce, tím vyšší cena.

Proč Warren Buffett začal vsázet na ropné akcie?

Warren Buffett se v investicích pohybuje dlouhou dobu a válečný konflikt zažil. Předpokládal tedy, že při tomto konfliktu bude situace stejná jako v minulosti, a to sice že cena ropy poroste z důvodu nedostatku dodávek. Jedná se totiž o důležitou komoditu a Buffett věděl kdo je hlavním dodavatelem do Evropy. Tím pádem mohl predikovat růst ceny ropy a i ropných akcií, protože když roste cena ropy, tak ropné společnosti více vydělávají.

A vzhledem k tomu, že Buffet stále ropné akcie neprodává, je vysoce pravděpodobné, že kalkuluje s vyšší cenou ropy, než byla doposud.

Závěr

Jak tento článek shrnout jednoduše? Podle mě se Buffett koupí nejenom jedné akcie chtěl svézt na růstu ceny ropy a zároveň si podle mě myslí, že by se cena ropy mohla v budoucnu převážně pohybovat v rozmezí 85$ až 110$. Proto vlastní ropné akcie a neprodává je. Jak můžeme vidět z dlouhodobého grafu, tak jsme se pohybovali na hodně nízkých cenách.

Zde máme i výstřižek z rozhovoru z finance Yahoo Finance, kde se hovoří o hranici 110$ za barel.

https://www.youtube.com/watch?v=ueOOZD2lj9I

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.