S&P 500 ^GSPC 5,006.07 -1.29%
Meta META $432.33 -12.40%
Microsoft MSFT $392.26 -4.11%
Amazon AMZN $171.52 -2.87%
Tesla TSLA $166.29 +2.57%
Alphabet GOOG $157.01 -2.54%
Nvidia NVDA $816.72 +2.50%
Apple AAPL $168.66 -0.21%

Apple zůstává jedinou neporaženou FAANG akcií. Měli bychom do něj investovat nebo je stále nadhodnocený?

Pavel Botek
3. 11. 2022
6 min read

Alphabet, Amazon, Apple, Meta a Microsoft jsou jedny z nejdominantnějších společností na světě (FAANG stocks). Čtvrtletní výsledky však vyšly pouze jedné společnosti z tohoto seznamu, tou společností je Apple, na který se dnes podíváme.

Apple Store Apple Fifth Avenue

Společnost Apple $AAPL-0.2% minulý čtvrtek oznámila své fiskální výsledky za čtvrté čtvrtletí, oznámila rekordní tržby, ale nesplnila očekávání analytiků v klíčových kategoriích, jako jsou iPhony a služby.

Čtvrtletní výsledky vypadají následovně:

Tržby: 90,15 mld. USD oproti očekávaným 88,64 mld. USD

EPS: 1,29 USD oproti očekávaným 1,26 USD

Čisté tržby z prodeje (iPhone): 42,63 miliardy dolarů oproti očekávaným 42,67 miliardy dolarů

Mac: 11,5 miliardy dolarů oproti očekávaným 9,25 miliardy dolarů

iPad: 7,17 miliardy dolarů oproti očekávaným 7,81 miliardy dolarů

Nositelná elektronika: 9,65 miliardy dolarů oproti očekávaným 8,8 miliardy dolarů

Služby: 19,19 miliardy USD oproti očekávaným 19,97 miliardy USD

Zatímco růst tržeb a prodejů počítačů Mac je povzbudivý, čísla o iPhonech a iPadech by mohla být pro investory znepokojivá. V poslední době se Apple dostal do centra pozornosti uprostřed zpráv, že společnost omezuje výrobu telefonů iPhone 14 Plus.

Apple, stejně jako většina technologických společností, se také potýká s devizovými nepříznivými faktory způsobenými silným dolarem, který ukusuje z celkových příjmů. Technologické společnosti, jako je Apple, jsou také stlačeny jestřábím Fedem, přetrvávající inflací a zpomalením spotřebitelů, které vedlo k utlumeným očekáváním pro nadcházející vánoční sezónu.

Apple jako jediný ze zmíněné pětice vykázal po čtvrtletních výsledcích růst

Slibné čtvrtletní výsledky společnosti Apple odrážejí silné konkurenční výhody společnosti, jako je vlastní a jedinečné produktové portfolio, silná hodnota značky a vysoká loajalita zákazníků.

Luca Maestri, finanční ředitel společnosti Apple, komentoval výsledky společnosti následujícími slovy:

"Pokračovali jsme v investicích do našich dlouhodobých růstových plánů, vygenerovali jsme více než 24 miliard dolarů provozního cash flow a během čtvrtletí jsme našim akcionářům vrátili více než 29 miliard dolarů. Síla našeho ekosystému, bezkonkurenční loajalita zákazníků a rekordní prodeje povzbudily naši aktivní instalovanou základnu zařízení na nové historické maximum. Toto čtvrtletí završilo další rekordní rok pro Apple, kdy tržby vzrostly o více než 28 miliard dolarů a provozní cash flow vzrostlo o 18 miliard dolarů oproti loňskému roku.

Proč investovat do Applu?

  • Apple je největší výrobce spotřební elektroniky na světě. Silná image značky Apple v kombinaci se zavedeným ekosystémem, stejně jako loajalita ke značce svých zákazníků, dává společnosti silné konkurenční výhody oproti svým konkurentům. 
  • Společnost má největší podíl na trhu smartphonů. Zatímco jeho počítače Mac jsou ikonické a vysoce ceněné jako nejlepší technologie ve své třídě.
  • Společnost má silnou značku, která umožňuje významnou "cenovou sílu" a vyšší marže než konkurenti, jako je Samsung. Spotřebitelé jsou ochotni zaplatit více za produkt Apple jen proto, že je to Apple. Vzhledem k prostředí vysoké inflace se jedná o zásadní konkurenční výhodu.
  • Apple je králem peněžních toků. Další silnou konkurenční výhodu pro Apple vidím v tom, že společnost úspěšně prokázala svou schopnost integrovat do svého podnikání další společnosti z technologického sektoru.

Prodeje společnosti Apple podle regionů rostou - přehled za 4Q

  • Společnost má dividendový výnos 0,59%, který není masivní, ale lepší než 0% nabízený většinou technologických společností. Společnost zároveň vrátila akcionářům prostřednictvím této dividendy v zářijovém čtvrtletí 3,7 miliardy dolarů. Kromě toho společnost odkoupila zpět akcie v hodnotě 25,2 miliardy dolarů.

Proč neinvestovat do Applu?

Prostředí vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb způsobilo, že mnoho analytiků předpovídá recesi. I když většina spotřebitelů stále nakupuje produkty Applu, tak mohou odložit koupi novějších modelů vzhledem k makroekonomickým podmínkám.

  • Investoři by si měli také poznamenat, že Apple generoval téměř čtvrtinu svých fiskálních prodejů v roce 2022 v Evropě a zdá se rozumné očekávat, že eurozóna, na rozdíl od Spojených států, bude mít mnohem těžší překonat vysokou míru inflace, částečně kvůli značnému dluhu jihoevropských zemí.
  • Investoři očekávají, že Apple bude v dohledné budoucnosti i nadále schopen vykazovat růst volného peněžního toku dvouciferným nebo alespoň vysokým jednociferným tempem. Růstový příběh má však vždy své limity. Apple pravděpodobně v určitém okamžiku dosáhne svých limitů, protože adresovatelný trh bude nasycen, takže bude muset hledat další příležitosti k růstu. Zkoumání nových příležitostí však přináší rizika a vyžaduje značné kapitálové výdaje.

Je Apple podhodnocený?

Zdroj: Alphaspread

  • Dle výpočtu vnitřní hodnoty z webu Alphaspread jsme došli k tomu, že je Apple při dnešní ceně (145$ za akcii) nadhodnocený.

Závěr

Přestože je Apple vysoce kvalitní společností, která pevně vzdoruje v tomto náročném prostředí, tak zde máme stále šanci, že cena s postupem času ještě klesne. Hlavními faktory může být právě zmíněná a dlouhotrvající inflace, která přinutí spotřebitele k menším útratám a popřípadě další světové nepokoje a krize na územích, kde Apple vyrábí/prodává své produkty.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.