S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Nebojte se a investujte do Tesly. Jsou radikální prohlášení nejbohatšího muže planety pouhou léčkou na investory?

Dominik Petrnoušek
4. 11. 2022
5 min read

S ekonomickými problémy se potýká téměř celý svět. Investoři jsou s rozhodnutími stále zdrženliví. Přesto Musk láká všechny, aby do jeho firmy bez rozmyslu investovali. Věří si nejbohatší muž planety, nebo je to past na investory?

Láká Elon Musk investory do pasti?

Teslu $TSLA+1.8% zná asi každý. Společnost, která krátce po vzniku málem zanikla. Ale také společnost, která se v posledních letech propracovala mezi největší a nejdůležitější podniky na planetě. Dost k tomu také pomohl její CEO Elon Musk, který nyní láká investory, aby investovali. Což může v situaci, kdy klesá téměř vše na trhu, znamenat jen jednu věc - buď si nejbohatší muž planety skutečně věří, nebo si je vědom problému a láká důvěřivé investory, aby mu dali své peníze.

Tesla má z posledních podařených let k dispozici finanční prostředky, které se vyrovnají některým zaběhlým klasickým automobilkám. Na tuto rezervu poukázal ve středu finanční ředitel Zach Kirkhorn, když Tesla přislíbila konzistentní růst výroby.

Ostatně o číslech a slibech Tesly jsem psal zde: Zvažujete investici do akcií Tesla? Podívejte se na nejdůležitější čísla, která vám s rozhodnutím pomohou

"Myslím, že toto je skutečná příležitost pro společnost, aby se co nejagresivněji posunula vpřed," řekl Kirkhorn, když Tesla vykázala téměř rekordní čtvrtletní zisk blížící se 3,3 miliardy dolarů.

Tesla uvedla, že na konci září disponovala hotovostí a krátkodobými investicemi ve výši zhruba 21 miliard dolarů, což je o zhruba 16 miliard dolarů více než před rokem. To je podobně jako třeba mateřská společnost Mercedesu.

I přes slušné výsledky Tesla klesá


"Řekněme, že rok 2023 je rokem brutální recese. I tehdy vygenerujeme smysluplnou hotovost," řekl Musk, šéf společnosti Tesla.

Mimochodem Musk opravdu předpovídá a varuje před recesí už delší dobu. Tyto slova jen jeho postoj potvrzují.

Tesla je připravena těžit z daňových úlev na výrobu elektromobilů a baterií v USA a má dobrou pozici k tomu, aby potenciální úspory nákladů na dodávky přenesla na spotřebitele v podobě snížení cen vozidel. Tesla totiž v poslední době opakovaně zvýšila ceny, protože inflace a problémy v dodavatelském řetězci zvýšily náklady a ztížily dostupnost automobilů pro spotřebitele.

https://www.youtube.com/watch?v=ipvordCIr04

"Ačkoli Tesla klesá stejně jako trh, domníváme se, že její růst a marže by mohly být v případě recese v celosvětovém měřítku mnohem odolnější než zbytek odvětví, a to vzhledem k různým pákám, které má k dispozici," napsali analytici Deutche Bank.

Jak ale vidno na grafu, tak investoři se stále bojí. Zejména to způsobilo snížení odhadů společností samotnou. Tesla se snažila zvýšit dodávky vozů v průměru o 50 % ročně, ale očekává, že v letošním roce tohoto cíle nedosáhne, protože upravuje strukturu dodávek vozů. Za prvních devět měsíců roku dodala Tesla více než 908 000 vozů. V posledních třech měsících roku by potřebovala předat téměř půl milionu vozů, aby od roku 2021 vzrostla o 50 %. Nechci Elona podcenit, ale myslím, že to nestihá.

Čtvrtletní dodávky Tesly od Q1 2016. Zdroj

Zajímavé je také připomenout to, že se dodávky Tesel vždy soustřeďovaly ke konci čtvrtletí, protože se společnost snažila dostat co nejvíce vozů do rukou zákazníků před koncem účetního období. Což je něco, co se nyní snaží zmírnit. A vinu Musk svaluje na ostatní.

"Lodí nebylo dost. Nebylo dost vlaků. Nebylo dost autodopravců, kteří by nás zvládli odbavit," řekl.

Překvapení pro investory?

Musk si také přichystal příjemné překvapení pro investory. Tesla pravděpodobně uskuteční svůj první zpětný odkup akcií, uvedl Musk a vyslovil myšlenku odkoupit v příštím roce akcie v hodnotě 5 až 10 miliard dolarů.

Jenže na první pohled pozitivní krok se nesetkal s přízní všech investorů. Někteří se totiž bojí, že to není nejlepší způsob, jak Tesla může využít kapitál, který má k dispozici.

Odkupy jsou doménou spíš větších, starších, zaběhlých společností, které už nečeká hyper-agresivní expanze. Což Tesla stále chce. Cílem společnosti je do roku 2030 vyrábět 20 milionů vozidel ročně, což je výkon, který by podle slov Muska pravděpodobně vyžadoval tucet továren a který by z Tesly snadno udělal největší automobilovou společnost na světě podle objemu výroby. Tesla se již nyní těší nejvyššímu ocenění mezi výrobci automobilů.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.