S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Nedržíte náhodou tuhle akcii? V pátek se totiž propadla o 39 %

Bulios Picks
6. 11. 2022
3 min read

Na mnoho finančních stránkách můžete najít kolonku ve stylu "Top movers", která vám ukáže největší pohyby akcií za poslední investiční den. Jeden z těchto pohybů, který celý tento víkend naprosto vybočoval z řady, byl páteční propad jedné akcie o téměř 39 %. Nedržíte jí náhodou?


Dneska se společně podíváme na společnost a akcie Carvany, jejíž páteční pohyb bil do očí nejen na eToru, ale i ostatních finančních stránkách/brokerech. Carvana se totiž najednou objevila v eToro segmentu Daily Movers, jako největší páteční propad. Co se tedy vlastně stalo a co stálo za tímto pádem?

Společnost Carvana $CVNA-6.9% nesplnila odhady analytiků za Q3 tohoto roku téměř na všech frontách. Tržby ve výši 3,4 mld. dolarů výrazně zaostaly za konsensem o 9 %, zatímco celkové GPU (hrubý zisk na jednotku) ve výši 3 500 dolarů (-25 % r/r) a 103 tis. prodaných maloobchodních vozů (-8 % r/r) zaostaly za konsensem o 5 % a 10 %.

Výhled na 4. čtvrtletí naznačuje, že situace by mohla být ještě horší, neboť vedení poukázalo na nižší počet jednotek a GPU v jednotlivých čtvrtletích a zrušilo předchozí cíl kladného EBITDA do roku 2023. Ačkoli se upřímně řečeno hrozné výsledky a výhled většinou očekávaly, bude to pravděpodobně velmi obtížná jízda pro investory i v následujících čtvrtletích.

Tržby sice stoupají, ale společnost $CVNA-6.9% zůstává nadále nezisková

Nedostatečná ziskovost společnosti Carvana totiž představuje velké riziko.
Přestože ojeté automobily jsou historicky odolnou kategorií v období hospodářského poklesu, Carvana vstupuje do současného poklesového cyklu v obtížné pozici, protože společnost nikdy nebyla schopna dosáhnout zisku. 

graf akcií $CVNA-6.9% 

Společnost vstoupila na burzu v roce 2017, ale každý rok trvale dosahuje záporných provozních příjmů. Dokonce ani v roce 2021, kdy prodeje ojetých automobilů prakticky vyletěly do nebes, se Carvana stále nedokázala dostat na hranici rentability, přestože prodeje meziročně vyskočily o 130 %.

Vedení společnosti sice slíbilo, že do budoucna bude agresivně snižovat náklady, ale investoři si budou muset pravděpodobně ještě chvíli počkat, protože Carvana právě zrušila svůj plán dosáhnout kladného provozního zisku EBITDA v roce 2023.

Vzhledem k tomu, že výhody pandemie mizí a ceny ojetých vozů mají své nejlepší dny za sebou, objem prodejů nevyhnutelně poklesne, protože vysoké úrokové sazby povedou k destrukci poptávky.  Z pohledu PQ (cena x množství) vypadá nastavení společnosti Carvana extrémně negativně a ziskovost ještě vzdáleněji.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů a navíc 100% bez poplatků.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.