S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Miliardář Ron Baron popsal, jak by Tesla mohla během příštího desetiletí vyrůst o 650 % na hodnotu 4,5 bilionu dolarů

Michal Šnobl
9. 11. 2022
4 min read

Přestože cena akcií americké automobilky v letošním roce klesla o více něž 52 %, miliardář Ron Baron ze společnosti Baron Capital je společnosti Tesla stále nakloněn. Zde je jeho býčí předpověď, která akciím Tesla přisuzuje růst v příštích 10 letech až o vyšší stovky procent.

Ronald S. Baron

Cena akcií Tesla vzroste o 650 %

Baron v pátek pro CNBC uvedl, že očekává, že Tesla $TSLA-2.2% dosáhne mimořádných zisků, které nakonec vynesou společnost na hodnotu přibližně 4,5 bilionu USD. Tesla, která má v současné době hodnotu 602 miliard USD, by musela oproti současné úrovni vzrůst o 650 %, aby dosáhla Baronova cílového ocenění.

Akcie TSLA v letošním roce poklesly o více něž 52 %

Baron je americký správce podílových fondů a investor. Je zakladatelem společnosti Baron Capital, společnosti pro správu investic. Dlouhodobě je nakloněn společnosti Tesla a poprvé získal podíl ve společnosti v roce 2014. Mezi Baronovými osobními podíly a podíly jeho klientů ve společnosti Baron Capital má miliardář společný podíl ve společnosti Tesla v hodnotě přibližně 4 miliard USD.

"Myslím, že v roce 2025 bude akcie Tesly stát 500 až 600 dolarů. A za osm až deset let bychom měli být někde kolem 4,5 bilionu dolarů," řekl Baron.

Baron souhlasí s Muskovými nedávnými komentáři, že Tesla by mohla vyrůst a být větší než Apple a Saudi Aramco dohromady, což znamená ocenění na více než 4 biliony dolarů. Matematika, která stojí za Baronovým býčím cílem ocenění, je založena výhradně na tom, že Tesla v příštím desetiletí výrazně rozšíří své podnikání a bude prodávat přibližně 20 milionů vozů ročně. V roce 2022 by Tesla měla prodat něco málo přes 1 milion vozů.

Dodávky vozidel (v milionech)

"Pokud v roce 2030 prodá 20 milionů aut ročně a jejich cena bude 50 000 dolarů za auto, bude to 1 bilion dolarů tržeb a provozní zisky bude mít někde kolem 30 %," vysvětlil Baron a dodal, že 15násobný násobek těchto 300 miliard dolarů provozních zisků vás dostane na 4,5 bilionu dolarů. Baron však zdůrazňuje, že býčí případ nastíněný pouze příspěvkem příjmů z automobilů Tesla nezahrnuje další oblasti, na kterých společnost pracuje, což mu poskytuje určitou bezpečnostní rezervu pro investici.

"Ale to nezahrnuje roboty, to nezahrnuje autonomní vozidla, to nezahrnuje baterie. Musk si myslí, že roboti budou větší než auta. Takže v Tesle se děje tolik věcí", že je těžké udržet krok, řekl Baron.

Muskovy nedávné prodeje

Generální ředitel společnosti Tesla Inc. Elon Musk prodal akcie výrobce elektrických vozidel za nejméně 3,95 miliardy dolarů jen pár dní po uzavření odkupu společnosti Twitter Inc $TWTR.

Nejbohatší člověk světa v říjnu ovládl platformu sociálních médií poté, co se měsíce snažil z ní dostat. V srpnu Musk řekl, že skončil s prodejem akcií Tesly a že je důležité vyhnout se „nouzovému prodeji“ akcií pro případ, že by byl nucen uzavřít akvizici na Twitteru a snažil se získat další akciové partnery.

Není zcela jasné, jak byla transakce ve výši 44 miliard dolarů nakonec financována, kromě zhruba 13 miliard dolarů dluhových závazků bank z Wall Street. Několik vysoce postavených jednotlivců slíbilo investovat přibližně 7 miliard dolarů, i když není známo, zda všichni dodrželi své sliby. A Musk nikdy veřejně neřekl, jak plánoval shromáždit svůj podíl na hotovosti potřebné k uzavření obchodu.

Jedna věc je ale jasná: Twitter ztrácí peníze a nyní čelí ročním platbám úroků ve výši téměř 1,2 miliardy dolarů. Od doby, kdy Musk převzal vedení, několik velkých společností zastavilo své reklamy na platformě a čekalo, jak se bude pod vedením miliardáře vyvíjet. Dohoda také vyvolala obavy mezi některými akcionáři Tesly, že generální ředitel se příliš šíří a bude se muset zbavit ještě většího množství svých akcií.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.