S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Nejšílenějších 24 hodin v historii kryptoměn? Krach FTX drtí celý kryptoměnový trh

Pavel Botek
9. 11. 2022
6 min read

Dnes se podíváme na to, co se vlastně stalo na trhu s kryptoměnami, kde jsme včera zažili těžký výplach a propady napříč kryptoměnami v rámci 10 a víc procent. Co tomu předcházelo a jak celá situace vypadá nyní?

FTX x BINANCE

Prvně si musíme představit základy, aby vám dávalo vše smysl 👇

FTX je bahamská kryptoměnová burza. Od února 2022 má burza více než jeden milion uživatelů. FTX také provozuje FTX.US, samostatnou burzu dostupnou obyvatelům USA.

  • Co je FTT? FTX Token (FTT) je oblíbená kryptoměna, která je v režii FTX.

Seznámení se situací

Kryptoměnové impérium miliardáře Sama Bankman-Frieda (zakladatel a generální ředitel FTX) je oficiálně rozděleno na dvě hlavní části: FTX (jeho burza) a Alameda Research (jeho obchodní firma), oba giganti ve svých průmyslových odvětvích.

Ale i když se jedná o dva samostatné podniky, divize se rozpadá na klíčovém místě: v rozvaze Alamedy, podle soukromého finančního dokumentu přezkoumávaného společností CoinDesk.

Jejich rozvaha je plná FTX - konkrétně tokenu FTT vydaného burzou, který poskytuje držitelům slevu na obchodních poplatcích na svém trhu. Zatímco na tom není nic neobvyklého nebo špatného, ukazuje to, že obchodní gigant Bankman-Fried Alameda spočívá na základech, které se z velké části skládají z mince, kterou vynalezla sesterská společnost, nikoli na nezávislém aktivu, jako je fiat měna nebo jiná kryptoměna. Tato situace svědčí o tom, že vazby mezi FTX a Alamedou jsou neobvykle úzké.

Finanční údaje konkretizují to, co pozorovatelé průmyslu již tušili: Alameda je velká a k 30. červnu činila aktiva společnosti 14,6 miliardy dolarů. Její největší aktivum: "odemčené FTT" ve výši 3,66 miliardy dolarů. Třetí největší položka na straně majetku účetní knihy? Hromada "zajištěných FTT" ve výši 2,16 miliardy dolarů.

Mezi jeho závazky ve výši 8 miliard dolarů je více tokenů FTX: 292 milionů dolarů "uzamčené FTT". (Pasivům dominují půjčky ve výši 7,4 miliardy dolarů.)

  • Je fascinující vidět, že většina čistého kapitálu v podnikání Alameda je ve skutečnosti vlastní centrálně řízený a tištěný token FTX.

Mezi další významná aktiva v rozvaze patří "krypto držené" ve výši 3,37 miliardy dolarů a velké množství nativního tokenu blockchainu Solana: 292 milionů dolarů "odemčeného SOL", 863 milionů dolarů "uzamčeného SOL" a 41 milionů dolarů "kolaterálu SOL". Bankman-Fried byl jedním z prvních investorů v Solaně. Další tokeny uvedené jménem jsou SRM, MAPS, OXY a FIDA. K dispozici je také 134 milionů dolarů v hotovosti a ekvivalentech a 2 miliardy dolarů "investice do kapitálových cenných papírů".

Majitelé tokenu FTT získají slevy na obchodní poplatky FTX, zvýšené provize za doporučení a získávají odměny. Hodnota FTT je udržována klouzavým programem FTX zpětného odkupu a spalování tokenů, což je proces, který spotřebovává třetinu obchodních provizí burzy, který bude pokračovat, dokud nebude polovina všech tokenů spálena, podle FTX.

Problematika

Sam Bankman Fried (FTX) a Changpeng Zhao (Binance)

Sam Bankman-Fried působil v posledních měsících jako taková poslední kryptoměnová instance. Když se někdo dostal do problémů, vždy zjevil na scéně a pomohl. Nyní se situace v řádu desítek hodin otočila a jeho kryptoburza FTX skončila v náručí Binance. Jak?

a tvůrce FTX Sam Bankman-Fried byli aktuálně dvě nejvlivnější postavy globální kryptoscény. Dvě postavy, které spolu měly složitý, krkolomný vztah, jenž podle všeho sehrál klíčovou roli i v nynější akvizici. Její základní rámec je prostý: FTX se dostalo do problémů, Binance mu přišla na pomoc.

K jádru problému

Pro ty, kteří si to neuvědomují, Alameda je druhou polovinou FTX. Krypto impérium. FTX je kryptoburza a Alameda je obchodní ''rameno''. Alameda je pro celý model klíčová, protože je zodpovědná za generování významných příjmů prostřednictvím obchodování a tvorby trhu.

Tím se vracíme ke zprávě - Bylo odhaleno, že aktiva společnosti Alameda činila k 30. červnu 14,6 miliardy dolarů Vyskytl se však 1 problém. Při kontrole bylo zjištěno, že aktiva v hodnotě 5,8 miliardy dolarů byla držena v FTT (3,66 miliardy dolarů odemčeno + 2,16 miliardy dolarů zajištění).

FTX je tak neoddělitelně spojena s firmou Alameda. Pokud FTX klesne FTT ztrácí svůj účel a Alameda drží odpařený token. Alameda zároveň používala FTT k zajištění svých závazků Takže pokud FTT půjde ke dnu, mohlo by to znamenat, že Alameda není schopna pokrýt své dluhy.

Zdálo se tedy, že Alameda/FTX se snaží bránit cenu FTT prodejem svých dalších aktiv. Což signalizuje u FTT, že pro ně znamená mnoho. Bylo oznámeno, že FTX za 72 hodin zaznamenala více než 6 miliard dolarů ve výběrech ze své burzy To vytvořilo začarovaný kruh: FTX bankovní run ublížil burze - To vyvolalo u lidí panický prodej FTT a pokles FTT způsobil, že lidé panikařili ještě více - To způsobilo pokles ostatních aktiv Alamedy.

Tento začarovaný kruh poháněný mixem příběhů FUD + prodeje Binance vedl včera k šokujícímu oznámení SBF, že Binance získá FTX.

Nyní víme, že Alameda má ve své rozvaze obrovskou díru. FTT za týden klesla o 80% a mnoho dalších aktiv v její rozvaze se propadlo. Alameda potřebuje zaplnit tuto díru a příliv peněz z prodeje FTX by mohl pomoct.

V tuto chvíli je těžké říci, zda se z toho FTX a/nebo Alameda mohou vzpamatovat. Potřebují najít nějaký způsob, jak v krátké době získat miliardy dolarů. Což bude obtížné vzhledem k negativnímu sentimentu + ostatním aktivům v jejich rozvaze.

Jak to s FTX může dopadnout?

3 hlavní rizika v tomto okamžiku jsou: Insolvence Alamedy/FTX, ''Nákaza'' kryptotrhu - něco jako s Three Arrows Capital (ve větším měřítku), další nepokoje na jiných burzách.

CZ Binance na Twitteru sdělila:

Dnes odpoledne nás FTX požádala o pomoc. Dochází k významné likviditní krizi. Abychom ochránili uživatele, podepsali jsme nezávazné LOI s úmyslem plně získathttp:// a pomoci pokrýt nedostatek likvidity FTX.com. V nejbližších dnech budeme provádět kompletní DD.

  • Co na to říkáte? 🤐
  • Jak to nakonec dopadne?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.