S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Urgentní varování známého miliardáře a managera. Proč je přesvědčen, že trhy brzy padnou na kolena?

Dominik Petrnoušek
11. 11. 2022
3 min read

Stanley Druckenmiller kritizuje kroky Fedu dlouhodobě. Nyní ale tvrdí, že chování centrální banky by mohlo znamenat naprostou tržní apokalypsu.

Stanley Druckenmiller je čím dál skeptičtější

Miliardář a investor Stanley Druckenmiller se domnívá, že snaha Federálního rezervního systému rychle odstranit nadměrné výdaje, které vytvořil po desetiletí uvolněnou měnovou politikou, nedopadne pro americkou ekonomiku dobře.

"Předpokládáme, že do konce roku 2023 přijde opravdu tvrdé přistání," řekl Druckenmiller. "Budu ohromen, pokud v roce 23 nedojde k recesi. Načasování neznám, ale určitě do konce roku 23. A ani nebudu překvapen, pokud to bude recese, kterou jsme ještě nikdo nezažili."

Je to děsivé, když něco takového říká člověk, který dosahoval v letech 1986-2010 průměrného ročního výnosu 30 %. Je dokonce za nejlepšího z "neznámých investorů na Wall Street".

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Druckenmiller se domnívá, že mimořádné kvantitativní uvolňování a nulové úrokové sazby v uplynulém desetiletí vytvořily bublinu na trzích aktiv. "Všechny tyto faktory, které poháněly býčí trh, se nejen zastavily, ale každý z nich se dokonce začal úplně obracet," řekl Druckenmiller. "Máme obrovský problém problémech."

Úrokové sazby největší světové ekonomiky byly dlouhou dobu opravdu extrémně nízké. Zdroj

Fed se nyní nachází uprostřed nejagresivnějšího tempa zpřísňování od 80. let minulého století. Centrální banka několikrát v řadě zvýšila sazby o tři čtvrtiny procentního bodu a přislíbila další zvýšení, aby porazila inflaci, což vyvolalo velký výprodej rizikových aktiv. Index S&P 500 se topí v krvi investorů.

https://www.youtube.com/watch?v=PB-D4KDifJM

Investor uvedl, že Fed udělal politickou chybu, když přišel se "směšnou teorií o přechodnosti", když si myslel, že inflace je poháněna faktory dodavatelského řetězce a poptávky, které jsou do značné míry spojeny s pandemií.

"Když uděláte chybu, musíte přiznat, že jste se mýlili, a přejít k tomu, že devět nebo deset měsíců jen tak seděli a nakoupili dluhopisy za 120 miliard dolarů," řekl Druckenmiller. "Myslím, že následky toho nás budou provázet ještě hodně dlouho."

Index se noří hlouběji a hlouběji

Druckenmiller kdysi řídil fond Quantum George Sorose a proslavil se tím, že v roce 1992 uzavřel sázku ve výši 10 miliard dolarů proti britské libře. Později dohlížel na 12 miliard dolarů jako prezident společnosti Duquesne Capital Management, než v roce 2010 svou firmu uzavřel.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.