S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Nejlepší světový investiční stratég varuje investory. Jak situaci vidí on?

Martin Bartkovský
12. 11. 2022
5 min read

Nejlepší investiční stratég a zároveň ředitel Morgan Stanley Mike Wilson předvídal oživení trhů, ke kterému nyní dochází. Má ale pro investory jedno velké varování. Můžeme se tedy podle Mika Wilsona udržet na současné zelené vlně?

Hlavní americký akciový stratég a investiční ředitel společnosti Morgan Stanley Mike Wilson

V aktuální situaci, kdy nám tempo růstu inflace začalo pomalu klesat, tak jsou zde další věci, které je třeba vzít v úvahu při investování v současné době. Mike Wilson varuje investory, aby příliš nebyli nadšení z aktuálního růstu, a dávali si pozor i na další proměnné.

Kdo je Mike Wilson?

Mike Wilson je hlavním americkým stratégem a investičním ředitelem ve společnosti Morgan Stanley. Sem tam jej můžeme vidět v nějakém rozhovoru, kde se věnuje predikcím a komentářům trhů. V současné chvíli se věnuje převážně komentováním trhů právě pro společnost Morgan Stanley.

Během října se nechal slyšet, že se dočkáme oživení akciových trhů, které jak můžeme vidět sami přišlo. Zde Wilson uvedl, že index S&P500 by se během této rally mohl dostat až na úroveň 4150$.  Inflace ale není to jediné, co tlačí ceny akcií dolů, Pojďme se tedy podívat, co Mike Wilson předpokládá.

Nenechte se strhnout zelenými čísly

Mnoho investorů si může myslet, že jsme dosáhli dna a akciové trhy nyní porostou. Mike Wilson to ale vidí trochu jinak. Oživením o kterém Wilson mluví, má znamenat pouze rally v medvědím trhu, která by podle Wilsona měla dosáhnout někde k úrovním 4150. Podle Wilsona tu je totiž jeden problém který v tuto chvíli nedovolí akciím stoupat vzhůru.

Podle Wilsona totiž firmy ve svých predikcích výsledků nedostatečně zohledňují aktuální situaci na trhu. Zkrátka a jednoduše nepřiřazují dostatečný vliv inflace a růstu úrokových sazeb na predikce svých výsledků, a horší výsledky v budoucnu většinou znamenají pokles akciových trhů.

Proč by k tomu mělo dojít?

V letošním roce trhy klesají pod náporem inflace a zvyšujících se úrokových sazeb.  Tyto dva vlivy se dosti podepisují na nákladech společností. Zatímco firmy se jsou schopny proti těmto vlivům bránit, obyčejní spotřebitelé ne. Obyčejní spotřebitelé musí situaci přijmout takovou jaká je, tudíž zvyšování cen prakticky všeho. Pokud tedy ceny překročí míru, kterou jsou spotřebitelé schopni akceptovat, tak nebudou nakupovat, a tím pádem firmám klesnou jak tržby, tak i zisky.

Mike Wilson věří, že pokud tuto situaci nebudou firmy dostatečně zohledňovat ve svých výsledcích, tak se dočkáme dalšího poklesu na nová minima.

Domníváme se, že současná rally v indexu S&P 500 má strop na 4 000 až 4 150, než se realita ukáže, jak daleko musí klesnout odhady EPS pro rok 2023.

Podle základního odhadu Wilsona propad nemusí být tak hluboký, pokud by firmy situaci naplno zohlednily v čtvrtletních zprávách v prvním čtvrtletí roku 2023. V takovém případě by se index S&P500 vrátil na aktuální hodnoty někdy kolem poloviny roku 2023.

V opačném případě Wilson očekává propad až k hodnotě 3350.

Index S&P 500, a horní hranice rally, a spodní úroveň podle nejhoršího scénáře.

Existuje nějaká možná ochrana?

Pokud bychom se tedy řídili predikcemi Mika Wilsona, tak musíme vycházet z toho, co on. To znamená, že Mike Wilson tuto predikci postavil na základě zvyšujících se cen zboží a služeb, a předpokládá, že situace je na tolik vážná, že už si lidé nemohou dovolit utrácet své peníze.

Já osobně, pokud bych očekával tento scénář a chtěl bych minimalizovat jeho dopady na moje portfolio, tak se koukám po firmách zaměřujících se na prodej spotřebního zboží. Zkrátka bych vyhledával firmy prodávající produkty, nebo poskytující služby, které potřebujeme ke každodennímu fungování. To znamená firmy prodávající potraviny, hygienické potřeby atd.

Podle mého názoru těmto firmám neklesnou zisky tolik, protože produkují produkty potřebné k životu a k základnímu fungování. Lidé v době krizí vždy škrtají položky, které považuji za nepotřebné k životu. Tyto základní věci, jako jsou třeba potraviny, vyškrtnuty jen tak nebudou.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.