S&P 500 ^GSPC 5,009.2 -1.23%
Meta META $428.76 -13.12%
Microsoft MSFT $392.01 -4.17%
Amazon AMZN $171.13 -3.09%
Alphabet GOOG $156.73 -2.71%
Nvidia NVDA $816.70 +2.50%
Tesla TSLA $165.91 +2.33%
Apple AAPL $168.56 -0.28%

Z njimi boste zagotovo zaslužili veliko denarja, pravi znani vlagatelj milijarder

Mladen Rudonja
13. 11. 2022
4 min read

Legendarni in precej odločni vlagatelj Leon Cooperman je skeptičen glede trenutnih razmer. Kljub temu verjame v nekaj naslovov, za katere pravi, da bi morali v teh težkih časih izstopati.

Leon Cooperman meni, da kljub slabim razmeram obstajajo privlačne priložnosti

Leon Cooperman je ameriški milijarder in lastnik hedge sklada, znan po tem, da je ustanovil hedge sklad Omega Advisors. Ta sklad je imel sedež v New Yorku v Združenih državah Amerike, Cooperman pa ga je zaprl leta 2018. Zdaj vlagatelj svoje premoženje upravlja prek družinskega urada, zasebnega podjetja, ki je zadolženo za nadzor osebnega premoženja premožnih posameznikov in družin.

Opozoriti je treba, da Cooperman ni prav nič slab. Z aktivnim upravljanjem je dosegel nekaj zelo dobrih rezultatov. Sklad je od ustanovitve dosegel 12,4-odstotno letno apreciacijo.

Cooperman je junija 2022 v intervjuju za televizijo CNBC predstavil svoje poglede na trenutne pretrese na borzah. Poudaril je, da po njegovem mnenju trenutne razmere sledijo porastu priljubljenosti nekaterih največjih špekulativnih produktov v zgodovini, kot so družbe s posebnim namenom (SPAC) in različne kriptovalute. Milijarder je delil svoje mnenje, da se bikovski trg verjetno ne bo kmalu vrnil. Po njegovem mnenju bodo donosi na delniških trgih v bližnji prihodnosti "skromni". Ostro se je spravil tudi na Cathie Wood. Dejal je, da bodo posledice preteklih let, v katerih so cveteli špekulativni naslovi, meme delnice in nelogično vrednotena podjetja, še dolgo pestile trg in zlasti vlagatelje, kot je Wood.

https://www.youtube.com/watch?v=xDmpJYJP40c

Hkrati pa tudi v trenutnih razmerah verjame v naslove, ki bi morali premagati pretrese in slabe tržne razmere. Vse to ima seveda tudi v svojem portfelju. Oglejmo si jih nekaj.

Najprej vas to ne bo presenetilo. Microsoft $MSFT-4.2% je eno največjih tehnoloških podjetij na svetu. Prvotno je bil znan po svojem operacijskem sistemu Windows, zdaj pa je svoje poslovanje razširil in se vključil v vroče trge in panoge, kot so potrošniška elektronika, računalništvo v oblaku in igranje iger - več o tem si lahko preberete na primer tukaj: Arbitražna igra: delnice Activision Blizzard zdaj ponujajo do 32-odstotni popust. Buffett investira, bi morali tudi mi?

Microsoft je letos poleti nadaljeval svoj raznoliki poslovni pristop, ko je napovedal sodelovanje v partnerstvu, ki se bo osredotočilo na razvoj trajnostnih letalskih goriv. Pri tem pristopu se za proizvodnjo goriva uporabljajo ogljikov dioksid in obnovljivi viri energije. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je znan po tem, da poskuša pomagati na vse mogoče načine. Zlasti na področju ekologije in trajnosti. To dokazuje tudi ta poteza. Cooperman se verjetno ne ozira preveč na Microsoftove okoljske korake, vendar so mu številke očitno všeč. V lasti ima 82 milijonov dolarjev vreden delež.

Če je to nasvet za celoten sektor, potem Cooperman pozornega vlagatelja verjetno ne bo bistveno presenetil. Energija je še vedno Coopermanova izbira številka ena, vendar je opozoril, da postaja nervozen, ker se zdi, da so zdaj vsem všeč energetske delnice... preveč. Kljub temu vidi priložnosti v podjetjih, kot je Paramount Resources $PRMRF.

Zelena karta je letos razmeroma redka. Za energetsko podjetje pa nič presenetljivega.

Čeprav se je delnica močno podražila (kot večina energetskih podjetij), se mu zdi še vedno poceni, je dejal. Družba lahko sod nafte proizvede za približno 31 dolarjev, proda pa ga za več kot 80 dolarjev. Poleg tega proizvodnja raste z dvomestnimi odstotki.

Cooperman tudi pričakuje, da bo podjetje med prihodnjim poročilom o prihodkih povečalo dividende za 20 do 30 odstotkov in napovedalo odkup delnic. "S tem ne vidim nič napačnega," je dejal Cooperman. Še ni našel 😂

Cigna Corporation $CI+0.6% je eden najstarejših ameriških ponudnikov zdravstvenega varstva, ugodnosti in zavarovanja. Podjetje je bilo ustanovljeno kmalu po ameriški revoluciji leta 1792 in ima trenutno sedež v Bloomfieldu v Connecticutu.

Družinski urad Leona Coopermana ima v družbi Cigna Corporation delež v višini 103 milijonov dolarjev, ki izhaja iz lastništva 450.000 delnic družbe. Razumljivo je, da je ta sektor razmeroma odporen na recesijo. V ZDA je zavarovanje zelo razširjeno, vendar lahko domnevamo, da si ljudje v krizi pogosteje odpustijo druge stvari kot plačilo zavarovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=DZqZIVtejtk

Kaj pa vi, ali imate katerega od teh?

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.