S&P 500 ^GSPC
5,013.83
-0.17%
Tesla TSLA
$150.31
-3.31%
Meta META
$504.87
+2.17%
Microsoft MSFT
$406.33
-1.34%
Amazon AMZN
$179.44
-1.01%
Alphabet GOOG
$158.10
+0.78%
Nvidia NVDA
$845.76
+0.64%
Apple AAPL
$167.00
-0.60%

Pasivní příjem každý měsíc? Tyto 3 společnosti ho nabízejí.

Martin Bartkovský
13. 11. 2022
7 min read

Většina společností vyplácí své dividendy čtvrtletně, půlročně, a nebo jednou ročně. Tyto tři intervaly výplat zná asi každý. Co už ale většina neví, tak že zde je i pár společností, které dividendy vyplácí každý měsíc. Dnes se podíváme na tři společnosti, se kterými si můžete začít budovat druhý měsíční příjem.

Pokud jste například zaměstnaní, a nebo podnikáte, tak kolikrát nemáte moc času na tvoření dalších příjmů.  Většina lidí jako další příjem volí například dividendové investování. Zde se jim sice třeba podaří vytvořit nějaký další příjem, ale většinou je tento příjem čtvrtletní, půlroční, a nebo roční.

Na burze najdete samozřejmě více firem které své dividendy vyplácí každý měsíc. Já jsem ale vybral ty, které podle mě dávají z hlediska čísel a výsledků smysl. Pokud se tedy rozhodnete investovat do těchto společností, tak vám budou dividendy chodit každý měsíc, a nemusíte čekat čtvrt roku, nebo třeba půl roku.

LTC Properties, Inc. $LTC+0.1% 

Graf vývoje ceny akcie společnosti za posledních 5 let.

Jedná se REIT společnost, která se zaměřuje na výstavbu a provozování nemovitostí v oblasti péče o seniory, to znamená ubytování pro seniory, různé rehabilitační centra, centra zdravotní péče atd.

Vezmeme to tedy od začátku. Poměr ceny k zisku na akcii je zhruba 17. Poměr ceny a volného cashflow je zhruba 30. Společnost nabízí dividendový výnos ve výši zhruba 5 %.

Tržby se v posledním roce propadly o zhruba 40 %, jinak 4 roky před tím zde byl růst. Čistý zisk se držel mezi 80 mil. USD a 90 mil. USD, akorát v posledním roce také klesl o zhruba 40 %. Pokud bych měl dát nějaký odhad jak tyto výsledky dopadnou za letošní rok, tak si vezmeme výsledky za posledních 12 měsíců. Tržby za posledních 12 měsíců činily zhruba 161 mil. USD, což je nárůst oproti předchozímu roku o zhruba 2%. čistý zisk za posledních 12 měsíců činil zhruba 130 mil. USD, což je nárůst oproti předchozímu roku o zhruba 130 %.

Co se týče zadlužení, tak zde poměr dlouhodobého dluhu a krátkodobých aktiv vychází zhruba na 7, což není úplně nejlepší. Společnost totiž financuje nákupy nemovitostí, nebo jejich výstavbu pomocí úvěrů, takže se zde zvýšené zadlužení očekává.

Průměrné volné cashflow společnosti se pohybuje kolem zhruba 100 mil. USD, což stačí na pokrytí výplaty dividend. Jinak co se týče cashflow, tak provozní cashflow se kromě posledního roku pohybuje mezi 115 mil. USD a 125 mil. USD. Jenom v posledním roce se propadlo na 87 mil. USD. U volného cashflow je tento případ podobný, to se pohybuje mezi 100 mil. USD a 110 mil. USD, jenom v posledním roce je zde pokles na 81 mil. USD.

Společnost je poměrně malá, a nedá se zde tudíž mluvit o velikém růstu. Je to spíše sázka na stabilní, měsíční dividendový příjem. Zde bych si jenom před investicí doporučil zjistit příčiny propadu výsledků v minulém roce.

STAG Industrial, Inc. $STAG-1.7% 

Graf ceny akcie společnosti za posledních 5 let.

Zde se také jedná o REIT společnost, která působí v oblasti výstavby a pronájmu průmyslových nemovitostí. Společnost vlastní přibližně 111,6 milionu čtverečních stop pronajímatelné plochy v 41 státech.

Poměr ceny a zisku je zde zhruba 24, a poměr ceny a volného cashflow je zde zhruba 17. Společnost se aktuálně pyšní s dividendovým výnosem ve výši skoro 4,5 %, která je kryta z volného cashflow.

Tržby společnosti za posledních 5 let rostly průměrně o 17 % ročně, a čistý zisk rostl průměrně o 100 % ročně. Zde ale pozor, čistý zisk není stabilní, ale kolísá. Vždy ale dosahuje nových vyšších hodnot.

Co se týče zadlužení společnosti, tak zde poměr dlouhodobého dluhu k oběžným aktivům vychází na zhruba 19. Je to ta samá situace jako v prvním případě. U těchto společností se zkrátka musí z vyšším zadlužením počítat.

Provozní cashflow za posledních 5 let rostlo průměrně o 22 % ročně, a volné cashflow také rostlo průměrně o zhruba 21 %. Zde v tomto případě se u provozního i volného cashflow jedná o konzistentní růst.

Mě osobně tato společnost svými výsledky zaujala. Z mého pohledu bych ji do portfolia ale neřadil jako růstovou, ale spíš příjmovou akcii, která bude každý měsíc generovat příjem do portfolia, nebo do kapsy. To už je na každém.

Realty Income Corporation $O+0.8% 

Graf vývoje ceny akcie společnosti za posledních 5 let

Na závěr si dáme asi tu nejznámější společnost, která vyplácí dividendu měsíčně. Pokud by někdo tuto společnost neznal, tak se jedná o REIT společnost, která působí v oblasti pronájmů prostor, pro různé obchodní řetězce, obchodní centra, prodejny atd.

Co se týče základních ukazatelů, tak poměr ceny a zisku je zde 41, a poměr ceny a volného cashflow zde vychází na zhruba 31. Tato společnost je hodně známá a investoři ji volí právě díky její měsíční výplatě dividend. Je však hodně nadhodnocená, z toho důvodu ji investoři volí právě jenom kvůli dividendám. V aktuální chvíli se společnost může chlubit dividendovým výnosem ve výši zhruba 4,5 %, který je krytý z volného cashflow.

Tržby společnosti za posledních 5 let rostly průměrně o 14 % ročně, a čistý zisk rostl průměrně o 2,5 % ročně.

Pokud se podíváme na zadlužení, tak zde je poměr dlouhodobého dluhu a krátkodobých závazků ve výši 15. Jedná se zase o ten samý případ jako u výše zmíněných dvou společností. Je zde na každém, jak velkou toleranci vůči zadlužení si stanoví.

Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o 10 % ročně, a volné cashflow rostlo také stejným tempem. V obou případech se jedná o poměrně konzistentní růst.

Tato společnost je za všech tří zmiňovaných v článku největší, a proto ji hodně investorů vnímá jako nejbezpečnější.

Zde jsme si v krátkosti představili tři společnosti, které vyplácejí svou dividendu v měsíčních intervalech. Všechny tři bych spíš viděl jako příjmové složky portfolia, než jako růstové.

Pokud bych si měl z těchto tří společností vybrat, tak beru $STAG-1.7% . Za mě jednoznačný vítěz. Má rostoucí tržby a zisky, rostoucí cashflow. Jenom to zadlužení zde nevypadá úplně nejlíp.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.