S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Спешно предупреждение от известен милиардер и мениджър. Защо е убеден, че пазарите скоро ще паднат на колене?

Игор Иванов
14. 11. 2022
1 min read

Стенли Друкенмилър отдавна критикува действията на Фед. Но сега той твърди, че поведението на централната банка може да доведе до пълен пазарен апокалипсис.

Стенли Дракенмилър е все по-скептичен

Милиардерът инвеститор Стенли Дракенмилър смята, че усилията на Федералния резерв бързо да премахне излишните разходи, които е създал в продължение на десетилетия на разхлабена парична политика, няма да се отразят добре на икономиката на САЩ.

"Очакваме наистина тежко приземяване до края на 2023 г.", каза Друкенмилър. "Ще бъда смаян, ако през 23 г. нямаме рецесия. Не знам точното време, но със сигурност до края на 23 г. И дори няма да се изненадам, ако това е рецесия, каквато не сме виждали досега."

Това е страшно да се каже от човек, който е имал средна годишна възвръщаемост от 30% в периода 1986-2010 г. Той дори е смятан за най-добрия от "неизвестните инвеститори на Уолстрийт".

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Друкенмилър смята, че извънредните количествени улеснения и нулевите лихвени проценти през последното десетилетие са създали балон на пазарите на активи. "Всички тези фактори, които подхранваха бичия пазар, не само спряха, но всеки от тях всъщност започна да се обръща напълно", каза Друкенмилър. "Имаме огромен проблем с проблеми."

Всъщност лихвените проценти в най-голямата икономика в света от дълго време са изключително ниски. Източник:

В момента ФЕД е в разгара на най-агресивното затягане от 80-те години насам. Централната банка повиши лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт няколко пъти подред и обеща по-нататъшни увеличения, за да намали инфлацията, което предизвика голяма разпродажба на рискови активи. Индексът S&P 500 се топи в кръвта на инвеститорите.

https://www.youtube.com/watch?v=PB-D4KDifJM

Според инвеститора ФЕД е допуснал грешка в политиката си, когато е излязъл с "абсурдната теория за преходността", смятайки, че инфлацията се определя от фактори, свързани с веригата на доставки и търсенето, които до голяма степен са свързани с пандемията.

"Когато сгрешиш, трябва да признаеш, че си сгрешил, и да продължиш да седиш девет или десет месеца и да купуваш облигации за 120 млрд. долара", каза Друкенмилър. "Мисля, че последиците от това ще ни преследват дълго време."

Индексът потъва все по-дълбоко и по-дълбоко

Друкенмилър някога е управлявал фонда Quantum на Джордж Сорос и става известен с това, че през 1992 г. прави залог на стойност 10 млрд. долара срещу британския паунд. По-късно той управлява 12 милиарда долара като президент на Duquesne Capital Management, преди да закрие фирмата си през 2010 г.

Ако ви харесват моите статии и публикации, не се колебайте да ги последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.