S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Nujno opozorilo znanega milijarderja in menedžerja. Zakaj je prepričan, da bodo trgi kmalu padli na kolena?

Mladen Rudonja
14. 11. 2022
3 min read

Stanley Druckenmiller že dolgo kritizira ukrepe Fed. Zdaj pa trdi, da bi lahko ravnanje centralne banke pomenilo popolno tržno apokalipso.

Stanley Druckenmiller je vse bolj skeptičen

Milijarder Stanley Druckenmiller meni, da se prizadevanja ameriške centralne banke Federal Reserve za hitro odpravo presežne porabe, ki jo je ustvarila v desetletjih ohlapne monetarne politike, ne bodo dobro končala za ameriško gospodarstvo.

"Predvidevamo, da bo do konca leta 2023 prišlo do res trdega pristanka," je dejal Druckenmiller. "Presenečen bom, če leta 23 ne bomo imeli recesije. Ne vem, kdaj se bo to zgodilo, a zagotovo do konca leta 23. Ne bompresenečen, če bo to recesija, kakršne še nismo doživeli. "

To je strašljivo reči od človeka, ki je v obdobju 1986-2010 dosegel 30-odstotni povprečni letni donos. Velja celo za najboljšega med "neznanimi vlagatelji na Wall Streetu".

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Druckenmiller meni, da sta izredno kvantitativno sproščanje in ničelne obrestne mere v zadnjem desetletju ustvarila balon na trgih premoženja. "Vsi ti dejavniki, ki so spodbujali bikovski trg, so se ne le ustavili, ampak so se pravzaprav začeli popolnoma obračati," je dejal Druckenmiller. "Imamo ogromno težav."

Obrestne mere v največjem svetovnem gospodarstvu so bile dolgo časa izjemno nizke. Vir:

FED je sredi najbolj agresivnega zaostrovanja po osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Centralna banka je večkrat zaporedoma zvišala obrestne mere za tri četrtine odstotne točke in obljubila nadaljnja zvišanja, da bi premagala inflacijo, kar je sprožilo veliko razprodajo tveganega premoženja. Indeks S&P 500 se utaplja v krvi vlagateljev.

https://www.youtube.com/watch?v=PB-D4KDifJM

Vlagatelj je dejal, da je FED naredil napako v svoji politiki, ko je oblikoval "smešno teorijo o prehodnosti", misleč, da inflacijo povzročajo dejavniki dobavne verige in povpraševanja, ki so v veliki meri povezani s pandemijo.

"Ko narediš napako, moraš priznati, da si se zmotil, in nadaljevati s sedenjem devet ali deset mesecev in nakupom obveznic v vrednosti 120 milijard dolarjev," je dejal Druckenmiller. "Mislim, da nas bodo posledice tega še dolgo preganjale."

Indeks se potaplja vse globlje in globlje

Druckenmiller je nekoč vodil sklad Quantum Georgea Sorosa in zaslovel s tem, da je leta 1992 sklenil 10 milijard dolarjev vredno stavo proti britanskemu funtu. Kasneje je kot predsednik Duquesne Capital Management nadzoroval 12 milijard dolarjev, preden je leta 2010 zaprl podjetje.

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.