S&P 500 ^GSPC 5,064.86 -0.11%
Tesla TSLA $162.82 +12.54%
Amazon AMZN $177.04 -1.40%
Meta META $491.77 -0.87%
Apple AAPL $168.26 +0.81%
Nvidia NVDA $819.83 -0.53%
Microsoft MSFT $408.30 +0.18%
Alphabet GOOG $159.88 -0.02%

Това са 3 акции, които Уорън Бъфет не би докоснал и с десет стъпки.

Игор Иванов
15. 11. 2022
1 min read

Подход, основан на ценности, бавен и стабилен напредък, конкурентно предимство. Това са нещата, които Уорън Бъфет обича. Ето защо той никога не би прибягнал до инвестиране в някоя от тези компании.

За Бъфет тези компании са напълно неподходяща опция

Залагането на спекулативни компании може да бъде съблазнително за много инвеститори. Но не и за най-добрите от нас. Уорън Бъфет предпочита само "изпитаните и истински" класики, сред които със сигурност не са заглавията, които ще представим тук.

Vroom $VRM+2.3%

Vroom (както подсказва донякъде хумористичното име) е платформа за покупка и продажба на употребявани автомобили. Ръстът на продажбите на компанията рязко се увеличава по време на пандемията поради широко разпространения недостиг на употребявани автомобили. Резултатите от последните няколко тримесечия обаче показват значително забавяне на ръста на приходите. Всъщност през второто тримесечие продажбите на Vroom са намалели с повече от 37% в сравнение с предходната година.

Графиката показва какво е мнението на инвеститорите за компанията. Първоначалният огромен шум е заменен от класическа плоска линия, която се приближава до нулата.

Основните проблеми на Vroom са ниските брутни маржове и нарастващите оперативни разходи. Трудно е да се предвиди сценарий, при който дружеството би могло да постигне рентабилност при сегашния икономически климат. Бизнесът на компанията е изправен пред свързани с инфлацията увеличения на разходите, недостиг на работна ръка и проблеми с веригата за доставки, които продължават да оказват влияние върху резултатите ѝ. Следователно дългосрочната траектория на приходите е в звездите, което прави VRM доста рискова акция.

Но подобна съдба сполетя и няколко от колегите на Vroom в сектора. Потърпевш е и добре познатият $CVNA+0.1%, който наскоро се превърна в нещо като втори Palantir сред инвестиционните инвеститори.

https://www.youtube.com/watch?v=YEB9smnsd2k

AMC $AMC-1.2%

AMC Entertainment е оператор на верига киносалони, чиито акции се покачиха по време на миналогодишния мемориал. Но през последната година акциите на компанията претърпяха значителен спад, като загубиха повече от 80% от стойността си.

Откакто мемът се появи, причинен главно от reddit r/WSB, акциите се понижиха само

След силния старт на годината, дължащ се на по-добри от очакваните резултати за отделните филми, резултатите им станаха толкова слаби, колкото винаги. Техните индивидуални касови приходи са паднали значително под нивата отпреди пандемията и е малко вероятно да се развият добре през следващите тримесечия. Освен това AMC продължава да изразходва огромни количества парични средства на всяко тримесечие и е достигнала точка, в която вероятно ще се наложи значително разводняване. Въпреки че компанията може да успее да се справи устойчиво, ако премахне разходите за лихви, смятам, че ситуацията с изгарянето на парични средства едва ли ще се промени скоро.

Нещо повече, тя завинаги ще има отличителния белег на "акция-мем", което е напълно възможно да я накара да бъде напомпана още няколко пъти от останалите вярващи на дребно, докато институционалните инвеститори останат настрана.

https://www.youtube.com/watch?v=w5QnYYG72LA

Пелотон $PTON-2.7%

Пелотон получи огромен вятър в платната си и бизнесът му се разрасна до безпрецедентни висоти по време на пандемията. Доставчикът на оборудване за домашен фитнес вижда огромно търсене на своите продукти, тъй като фитнес залите се затварят. Въпреки това бизнесът на компанията се срива в постпандемичния свят и вероятно ще продължи да губи бързо пари.

Подобна история като предишните две

Темпът на растеж на Peloton се забавя, а разходите му нарастват агресивно. Това е рецепта за финансова катастрофа. Всъщност може би ще са необходими огромни усилия, за да се гарантира, че Peloton ще оцелее поне по някакъв начин.

Все пак, разбира се, има вероятност тези компании да се възстановят и инвеститорите, които купуват сега на смешна цена, да се радват в бъдеще. Но това със сигурност е много рисковано и със сигурност не е нещо, което се вписва в инвестиционния стил на Уорън Бъфет и други гиганти.

Ако ви харесват моите статии и публикации, не се колебайте да ги последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.