S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

To so 3 zaloge, ki se jih Warren Buffett ne bi dotaknil niti z desetim drogom

Mladen Rudonja
15. 11. 2022
4 min read

Pristop, ki temelji na vrednotah, počasen in stalen napredek, konkurenčna prednost. To so stvari, ki so všeč Warrenu Buffettu. Zato se nikoli ne bi odločil za naložbo v eno od teh podjetij.

Za Buffetta so ta podjetja popolnoma nesprejemljiva.

Stave na špekulativna podjetja so lahko za mnoge vlagatelje mamljive. Vendar ne za najboljše med nami. Warren Buffett ima raje le "preizkušene in resnične" klasične knjige, med katere zagotovo ne sodijo naslovi, ki jih bomo predstavili tukaj.

Vroom $VRM+3.8%

Vroom (kot pove že nekoliko šaljivo ime) je platforma za nakup in prodajo rabljenih vozil. V času pandemije se je zaradi splošnega pomanjkanja rabljenih vozil močno povečala prodaja podjetja. Vendar pa so rezultati v zadnjih nekaj četrtletjih pokazali znatno upočasnitev rasti prihodkov. V drugem četrtletju se je Vroomova prodaja v primerjavi z letom prej zmanjšala za več kot 37 %.

Graf kaže, kaj vlagatelji menijo o podjetju. Začetno veliko navdušenje je zamenjala klasična ravnina, ki se približuje ničli.

Glavne težave podjetja Vroom so nizke bruto marže in naraščajoči stroški poslovanja. Težko je predvideti scenarij, po katerem bi podjetje v sedanjih gospodarskih razmerah lahko doseglo dobičkonosnost. Njegovo poslovanje se sooča s povišanjem stroškov zaradi inflacije, pomanjkanjem delovne sile in težavami v dobavni verigi, kar še naprej vpliva na njegove rezultate. Njegova dolgoročna trajektorija zaslužka je zato v zvezdah, zaradi česar je delnica VRM precej tvegana.

Vendar je podobna usoda doletela več Vroomovih kolegov v tem sektorju. Prizadet je tudi dobro znani $CVNA+0.3%, ki je v zadnjem času postal nekakšen drugi Palantir med naložbenimi vlagatelji.

https://www.youtube.com/watch?v=YEB9smnsd2k

AMC $AMC+8.2%

Družba AMC Entertainment je upravljavec verige kinematografov, katere delnice so v času lanskoletnega meme hypa močno narasle. V zadnjem letu pa so njegove delnice močno padle in izgubile več kot 80 % vrednosti.

Odkar je meme potisnil predvsem reddit r/WSB, so se zaloge samo znižale

Po močnem začetku leta zaradi boljših rezultatov posameznih filmov od pričakovanih so njihovi rezultati postali tako klavrni kot vedno. Njihovi posamezni prihodki v blagajnah so precej nižji od ravni pred pandemijo in v prihodnjih četrtletjih verjetno ne bodo uspešni. Poleg tega družba AMC vsako četrtletje še naprej porablja ogromne količine denarja in je dosegla točko, ko bo zelo verjetno potrebna znatna razvodenitev. Čeprav bi podjetje lahko vzdržno upravljalo, če bi odpravilo odhodke za obresti, menim, da se stanje glede izgorevanja denarja verjetno ne bo kmalu spremenilo.

Poleg tega bo za vedno imela značaj "meme delnice", zaradi česar jo bodo preostali maloprodajni vlagatelji še nekajkrat podražili, medtem ko se bodo institucionalni vlagatelji izogibali.

https://www.youtube.com/watch?v=w5QnYYG72LA

Peloton $PTON-1.0%

Podjetje Peloton je med pandemijo dobilo velik veter v jadra in njegov posel se je razvil do neslutenih razsežnosti. Ponudnik opreme za fitnes na domu je zaradi zapiranja telovadnic zaznal veliko povpraševanje po svojih izdelkih. Vendar se njegovo poslovanje v postpandemičnem svetu sesuva in bo verjetno še naprej hitro izgubljalo denar.

Podobna zgodba kot pri prejšnjih dveh

Stopnja rasti podjetja Peloton se upočasnjuje, medtem ko njegovi stroški agresivno naraščajo. To je recept za finančno katastrofo. Pravzaprav bo morda treba vložiti ogromno truda, da bo Peloton vsaj nekako preživel.

Seveda pa obstaja možnost, da si bodo ta podjetja opomogla in vlagatelji, ki bodo zdaj kupovali po smešni ceni, se bodo v prihodnosti veselili. Vsekakor pa je to zelo tvegano in nikakor ne ustreza naložbenemu slogu Warrena Buffetta in drugih velikanov.

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.