S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Najlepšia energetická dividendová akcia tohto desaťročia, ktorá Vám prinesie pasívny príjem

Kristian Šooš
17. 11. 2022
5 min read

Táto spoločnosť ponúka nízkorizikový spôsob účasti na revolúcii čistej energie. Veľké investície investovala do obnoviteľnej energie a mala by ťažiť z nových stimulov federálnej vlády. Taktiež ďaľší benefit vychádza zo skúseností manažmentu s neustálym zvyšovaním výplat dividend každý rok.

Najlepšia dividendová energetická spoločnosť.

Krátka definícia spoločnosti $XEL+1.1%

Xcel Energy Inc. prostredníctvom svojich dcérskych spoločností vyrába, nakupuje, prenáša, distribuuje a predáva elektrinu. Pôsobí prostredníctvom segmentov Regulated Electric Utility, Regulated Natural Gas Utility a All Other. Spoločnosť vyrába elektrinu prostredníctvom uhlia, jadra, zemného plynu, vodných elektrární, slnečnej energie, biomasy, ropy, dreva/odpadu a veterných zdrojov energie. Taktiež nakupuje, prepravuje, distribuuje a predáva zemný plyn maloobchodným zákazníkom, ako aj prepravuje zemný plyn vo vlastníctve zákazníkov. Okrem toho spoločnosť vyvíja a prenajíma plynovody a skladovacie a kompresné zariadenia a investuje do projektov nájomného bývania, ako aj obstaráva zariadenia na výstavbu zariadení na výrobu obnoviteľných zdrojov.

Humbuk okolo investícií do čistej energie dosiahol stratosférické výšky v rokoch 2020 a 2021. V roku 2022 však mnohí investori pocítili, že bublina začína sfukovať a mnohé z energetických akcií klesli o 80 % alebo dokonca o viac ako 90 %. Nákup týchto spoločností zaoberajúcich sa čistou energiou v počiatočnom štádiu predstavuje veľké riziko, pretože väčšina z nich v súčasnosti stráca peniaze alebo dokonca negeneruje žiadne tržby. Ale úrovne rizika nie sú rovnaké u všetkých energetických spoločností. Ak chcete investovať do revolúcie čistej energie, ale nechcete do svojho portfólia pridávať vysoko rizikové akcie, užitočná Xcel Energy je pre vás perfektnou dividendovou akciou.

Zaujímavé údaje

  • Momentálne má približne 3,7 milióna odberateľov elektriny a 2,1 milióna odberateľov zemného plynu. Spoločnosť v priebehu rokov neustále rástla a od vstupu na burzu dosiahla celkový výnos viac ako 6 000 %.
  • Xcel, ako jedna z týchto regulovaných utilít, získava pevnú mieru návratnosti zo všetkého kapitálu, ktorý investovala do energetických aktív. 
  • Jediný spôsob, ako môže zvýšiť svoju ziskovú silu, je investovať do väčšieho množstva aktív a energetickej infraštruktúry, čo manažment plánuje urobiť. Našťastie pre Xcel, jeho geografické oblasti, ako je Texas, zaznamenali konzistentný rast populácie (ktorý koreluje s rastom spotreby energie), vďaka čomu má Xcel každým rokom čoraz väčší dopyt.
  • Spoločnosť je tiež jednou z najprogresívnejších utilít, pokiaľ ide o prijímanie riešení obnoviteľnej energie pre svojich zákazníkov. Xcel výrazne investoval do solárnych a veterných projektov naprieč rôznymi geografickými oblasťami, vďaka čomu má skvelý vzťah so svojimi zákazníkmi a politickými regulátormi, pretože znižuje náklady a uhlíkovú stopu.
  • Zameranie na čistú energiu sa pre Xcel Energy stane ešte väčšou výhodou, keď vstúpia do hry výhody novej vlády USA ako súčasť zákona o znižovaní inflácie. Napríklad jeho nový projekt Sherco Solar bude teraz stáť o 30 % menej na výstavbu a prinesie obrovské daňové výhody, čo je pre akcionárov Xcelu pozitívum. 
  • Z dlhodobého hľadiska manažment očakáva rast svojho zisku na akciu o 5 % až 7 % ročne, pričom rovnakou mierou zvýši aj výplaty dividend.
  • Za posledných 10 rokov spoločnosť Xcel Energy neustále zvyšovala svoju dividendu na akciu a za toto časové obdobie sa zvýšila o približne 80 %. 
  • Akcia má v súčasnosti dividendový výnos 3%, čo nie je dáke vysoké, ale mala by rásť konzistentne v priebehu nasledujúcich 10 až 20 rokov, pretože dividenda na akciu rastie.
Zdroj: Yahoo, Finančné ukazovatele
Zdroj: Money.CNN

Ako môžeme vidieť, čo sa týka najväčších vlastníkov akcií prvý štyria navyšujú svoje pozície a v konečnom dôsledku 6/10 top vlastníkov navyšuje svoje pozície.

Samozrejme pri dnešnej výške inflácie môže niekto povedať, že 3% nie sú atraktívne, avšak táto spoločnosť má veľké predpoklady, že jej rast bude neustále navyšovať. Manažment, ako už bolo spomenuté plánuje navyšovať dividendu približne o 7% ročne po dobu 10-20 rokov, preto to môže byť výborná voľba pre investorov, ktorí sú zameraní na dlhodobé pozície. Taktiež sa ukazuje aká je energia dôležitá a akú môže mať hodnotu. Dobré na tejto spoločnosti je aj to, že sa snaží transformovať aj na smer obnoviteľnej energie a preto "nemusí zaspať dobu". Určite to stojí za zváženie avšak rozhodnutie je na vás a toto nie je investičná rada, iba analýza zaujímavej spoločnosti.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.