S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Morgan Stanley: Tuto akcií okamžitě prodejte, její cena by mohla klesnout o 87 %

Michal Šnobl
18. 11. 2022
4 min read

Zatímco v letech 2020 a 2021 byly akcie společnosti Carvana považovány za jednoznačného vítěze doby pandemie, v letošním roce je to přesně naopak. Těžko byste našli akcii, která podobně jako CVNA poklesla v posledním roce o více něž 97 %. To však nemusí být zdaleka všechno, protože analytici už vyhlíží další pokles o vyšší desítky procent.

Morgan Stanley 

Co se tedy děje?

Akcie společnosti Carvana $CVNA+2.9% po většinu let 2020 a 2021 prudce rostly a vynesly jí maximální tržní ocenění přesahující 60 miliard dolarů. Zádrhely v dodavatelském řetězci odstartovaly nedostatek nových vozů, který poslal kupující houfně na trh s ojetými vozy. Cena ojetých vozidel začala v důsledku toho prudce růst. A v nejděsivějším období pandemie nabízela společnost Carvana lidem možnost nakupovat auta online a nechat si je doručit až domů. Nyní však trh s ojetými vozy zpomaluje, což společnosti Carvana a dalším prodejním řetězcům zasadilo ránu. 

Akcie CVNA za poslední rok poklesly o 97,12 %

Výsledky za 3. čtvrtletí 

Zde je to, jak si Carvana vedla ve srovnání s odhady analytiků sestavenými společností Refinitiv:

  • Ztráta na akcii: 2,67 USD oproti očekávaným 1,94 USD
  • Příjmy: 3,39 miliardy USD vs. 3,71 miliardy USD

Téměř všechny aspekty operací Carvany poklesly oproti předchozímu roku, včetně 31% poklesu hrubého zisku na 359 milionů USD. Její maloobchodní prodané jednotky klesly o 8 % ve srovnání se třetím čtvrtletím roku 2021 na 102 570 vozů, zatímco hrubý zisk na jednotku – investory velmi sledovaná metrika – klesl o více než 1 100 na 3 500 USD.

“Toto ekonomické prostředí zůstává nejisté, ale soustředíme se přímo na cíl přivést firmu k ziskovosti,” uvedl generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Carvana Ernie Garcia ve zprávě. “I když je pokrok zřídka lineární, zůstáváme na cestě stát se největším a nejziskovějším prodejcem automobilů.”

Garcia ve čtvrtek popsal příští rok jako „obtížný“ pro společnost, přičemž mimo jiné uvedl normalizaci odvětví ojetých vozidel z jeho nadsazených úrovní a zvýšení úrokových sazeb.

https://youtu.be/DH4jtebrksw

Přibývá obav analytiků

Současné prostředí vyvolává u některých analytiků z Wall Street obavy o budoucnost společnosti Carvana.

"I když společnost pokračuje v opatřeních na snížení nákladů, domníváme se, že zhoršení situace na trhu s ojetými vozy v kombinaci s volatilním prostředím úrokových sazeb/financování zvyšuje podstatné riziko pro výhled," napsal v pátek ve zprávě investorům Adam Jonas, analytik Morgan Stanley $MS+0.2%.

Pro společnost Carvana to byl obtížný rok. V listopadu 2021 společnost uvedla, že nakupovala automobily příliš rychle na to, aby uživila svůj explozivní růst, a narážela na provozní problémy při uspokojování poptávky zákazníků. V dubnu společnost přiznala, že před prvním čtvrtletím roku 2022 vytvořila příliš velké zásoby a nepředpokládala zpomalení prodeje v důsledku vyšších úrokových sazeb, vysokých cen automobilů a rostoucích cen benzínu. V květnu se zadlužila o miliardy eur, aby koupila společnost Adesa, která se zabývá aukcemi automobilů, v rámci finanční transakce, kterou někteří analytici kritizovali.

V květnu Carvana propustila přibližně 2 500 zaměstnanců ve snaze snížit náklady po několika neuspokojivých čtvrtletích. Společnost pracuje na zvýšení ziskovosti, ale její vedení ve čtvrtečním dopise akcionářům přiznalo, že ji čeká dlouhá cesta.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.