S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Analýza Enbridge, jedné z nejlepších akcií z Kanady, která je často spojována s budováním pasivního příjmu

Pavel Botek
18. 11. 2022
6 min read

Společnost Enbridge je často označována jako jedna z nejlepších akcií z Kanady. Dnes se podíváme na kvality této společnosti, která mimo jiné vyplácí i tučnou dividendu.

Enbridge

Enbridge je kanadská společnost s mezinárodními operacemi a jedněmi z největších operací na světě. Společnost má v současné době dividendový výnos více než 6% a působivé portfolio aktiv a růstový potenciál.

Proč jsou akcie $ENB+0.2% dlouhodobě silné?

Enbridge není jednou z těch ropných společností, které se snaží prodávat ropu za tržní cenu. Je to spíše pronajímatel, který pronajímá životně důležitou infrastrukturu, kterou ropné společnosti potřebují k přesunu svých produktů. Nezáleží na tom, jak velký zisk mají producenti ropy a čerpací stanice: dokud vydělávají dost, aby zůstali solventní, Enbridge stále vydělává peníze. Většina pronájmů společnosti Enbridge je na 10 a více let. Zatímco průměrný producent ropy se snaží vydělat peníze prostřednictvím divoce kolísajících cen ropy a plynu, ENB sedí na cenných aktivech a vybírá většinou "pasivní příjem".

Rok 2022 je pro energetické akcie skvělým rokem, ale ne všechny budoucí roky musí být nutně skvělé pro energetický sektor. V minulosti bylo mnoho let, kdy ceny energií klesaly. V dobrých i špatných letech společnost Enbridge vždy vyplácela a zvyšovala dividendu. Díky dlouhodobým pronájmům je pravděpodobné, že tomu tak bude i v budoucnu. V každém případě je současný výnos 6,41% dostatečně velký, abyste na akcii mohli vydělat spoustu peněz i bez růstu dividendy.

+2.78% YTD

Společnost si i nadále vede dobře v celém svém portfoliu aktiv a zaměřuje se na rozšiřování svého portfolia a zvyšování výnosů. Společnost má i nadále jedno z největších portfolií přepravy, distribuce a skladování plynu, přičemž 20 % přepravovaného zemního plynu v USA a 2 tcf zemního plynu je dodáváno pro 75 % obyvatel Ontaria.

Zdroj: Bulios

Proč investovat do Enbridge?

  • Enbridge pokračuje v kapitálových investicích. Společnost Enbridge má tedy mnoho cest, kde může pokračovat v rozšiřování svých kapitálových výdajů a generovat silné budoucí výnosy z dalších projektů.
  • Slibné čtvrtletní výsledky 👇
  • Společnost vydělala ve 3. čtvrtletí 2022 v DCF 2,5 miliardy dolarů a 8,3 miliardy dolarů ročně, což zdůrazňuje její finanční sílu. Meziroční růst DCF společnosti je téměř 10%. 
  • Společnost tak i nadále může pohodlně vyplácet dividendy a zároveň mít značný peněžní tok pro výnosy akcionářů. Očekává se, že společnost bude i nadále vyplácet dividendu a zároveň využije další hotovost k rozšíření zpětného odkupu akcií.
  • ENB má velmi rozsáhlé a dobře diverzifikované portfolio aktiv, které jí dává úspory z rozsahu, izolují ji od jednotlivých aktiv, komodit nebo geografického rizika a poskytují jí jednu z nejlepších kapacit služeb středního proudu v Severní Americe spolu s četnými příležitostmi organického růstu.
  • Enbridge má největší, nejdiverzifikovanější a nejširší sítě na kontinentu (co se týká plynovodů, ropovodů), bez které by údajně ani nemohla fungovat tamní ekonomika. ENB dnes nejen udržuje ekonomiku v chodu, ale je také průkopníkem v oblasti čistého vodíku, sekvestrace uhlíku, obnovitelného zemního plynu (metan ze skládek) a solárních a větrných farem.
  • ENB vlastní druhou nejdelší síť plynovodů v USA a největší distribuční síť zemního plynu v Severní Americe. Kromě toho je lídrem v oblasti surové ropy s nejdelší sítí ropovodů v Severní Americe. V neposlední řadě se diverzifikuje do rychle rostoucího podnikání v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů. Neuvěřitelných 98 % jejích smluv je cenově výhodných.
  • Očekáváme, že se rozvaha zlepší, protože růstové portfolio společnosti je připraveno generovat přírůstkové peněžní toky, které budou směřovat na splácení dluhu, zvyšování dividendy, investice do projektů s vysokou návratností a případně zpětný odkup akcií. Pokud jde o zpětné odkupy, společnost Enbridge v roce 2022 odkoupila zpět asi 3 miliony akcií za přibližně 150 milionů CAD a očekává se, že v tom jen tak nepřestane.

Rizika investice do $ENB+0.2% 

Největšími výzvami společnosti Enbridge jsou především regulační, právní a další rizika zainteresovaných stran související s identifikací a realizací projektů v rámci jejího růstového portfolia.

Významné expozice ESG vytvářejí další riziko pro středně velké investory. V tomto odvětví jsou nejvýznamnějšími expozicemi emise skleníkových plynů (z těžby, operací středního proudu a následné spotřeby) a další emise, odpadní vody, úniky potrubí a opozice a protesty. Kromě ohrožení reputace by tyto problémy mohly ve větším počtu odklonit klimaticky uvědomělé spotřebitele od fosilních paliv, což by vedlo k dlouhodobé erozi poptávky. Klimatické obavy by také mohly vyvolat regulační zásahy, jako jsou limity produkce, odstranění stávající infrastruktury a možná i přímé daně z uhlíkových emisí, které už v Kanadě existují.

(83) Enbridge (ENB) Stock Analysis | Undervalued Dividend Growth Stock of the Week - YouTube

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.