S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

От звезда до злодей за 48 часа: шокиращата история на Сам Банкман-Фрид и размяната му с FTX

Игор Иванов
18. 11. 2022
1 min read

През последните дни пазарът на криптовалути беше разтърсен от делото на Сам Банкман-Фрид и фалита на FTX. Днес разглеждаме как един "блестящ визионер", който трябваше да постигне велики неща, се превърна в злодей, предизвикал размиване на криптопазара.

Сам Банкман-Фрид

Активи? 26 милиарда долара! Характер? Невинен веган и филантроп! Бъдеще? Уорън Бъфет в света на криптовалутите! Само за няколко дни магическата аура около Сам Банкман-Фрид се разсея напълно... Нека заедно да разгледаме какво всъщност се е случило.

SBF е създадена през март 1992 г. в Станфорд, Калифорния. Родителите му са професори по право в университета и от ранна възраст той се интересува от утилитаризма - философия, според която най-доброто действие е това, което носи най-голямо щастие. Учи физика и математика в Масачузетския технологичен институт, където се дипломира през 2014 г. Първата му работа е през 2013 г. в Jane Street Capital, компания за борсово търгувани фондове (ETF), където остава до 2017 г. Тогава той открива света на криптовалутите...

"Един ден ще бъда много богат, за да мога да дарявам и да помагам" - това е фраза, която SBF повтаря през цялата си младост. Откриването на света на криптовалутите му се сторило чудесно място, където да реализира така желаното богатство. Освен това той забелязва една подробност, която другите не забелязват...

SBF забеляза, че цената на Bitcoin $BTCUSD-1.2% на японските борси е по-висока, отколкото в други части на света. Това се нарича "арбитраж" и SBF реши да се възползва напълно от него и да извлече полза от разликата в цените. През есента на 2017 г. той основава Alameda Research и започва да търгува с BTC за до 25 млн. долара на ден. Когато печели достатъчно пари, решава да премине на следващо ниво. Така през пролетта на 2019 г. SBF основава криптоборсата FTX, която се превърна в един от трите най-големи играчи в сегмента благодарение на стремителния си растеж. SBF става любима на медиите, които започват да "папагалстват" фразите от първия пост.

SBF беше на гребена на вълната и докато той даваше интервю след интервю, под повърхността, или по-скоро в централата му на Бахамите, водата бавно започваше да клокочи, заварвайки проблем, който можеше да парализира целия пазар на криптовалути за много дълго време. Бахамските острови са интересни сами по себе си. SBF живее там с още девет души в луксозен мезонет и сега започва да става ясно, че тези хора са имали някаква форма на любовна афера помежду си (подробностите е по-добре да останат неразкрити). И самият SBF също "намери" своята избраница там.

  • За да ви предпазим по-добре от връзката с приятелката му, нека първо разгледаме какво всъщност представлява Alameda Research. Империята за криптовалути на милиардера Сам Банкман-Фрид (основател и главен изпълнителен директор на FTX) официално е разделена на две основни части: FTX (неговата борса) и Alameda Research (неговата фирма за търговия), които са гиганти в съответните индустрии. Но въпреки че става дума за два отделни бизнеса, разделението се разпада на едно ключово място: в баланса на Alameda, според частен финансов документ, разгледан от CoinDesk.
  • Балансът им е пълен с FTX - по-специално с емитирания на борсата токен FTT, който дава на притежателите си отстъпка от таксите за търговия на техния пазар. Макар в това да няма нищо необичайно или нередно, то показва, че търговският гигант Bankman-Fried Alameda се опира на основа, която до голяма степен се състои от монета, изобретена от сестринска компания, а не от независим актив като фиатна валута или друга криптовалута. Тази ситуация предполага, че връзките между FTX и Аламеда са необичайно тесни.
  • Аламеда е другата половина на FTX. Криптоимперия. FTX е борсата за криптовалути, а Alameda е търговското ѝ "рамо". Аламеда заема централно място в целия модел, тъй като е отговорна за генерирането на значителни приходи от търговия и създаване на пазари. Това ни връща към доклада - разкрито е, че към 30 юни активите на Аламеда са били 14,6 млрд. долара. Имаше обаче 1 проблем. Одитът разкри, че в FTX се държат активи на стойност 5,8 млрд. долара (3,66 млрд. долара отключени активи + 2,16 млрд. долара обезпечение). По този начин FTX е неразривно свързана с Alameda. Ако FTX падне, FTT губи своята цел и Аламеда държи изпарения жетон.

Обратно към темата с приятеля на SBF. Главният изпълнителен директор на "Аламеда Рисърч" беше двадесет и осем годишната Каролин Елисън, голям фен на Хари Потър и запален математик. Единственият ѝ професионален опит до този момент е като младши търговец на Jane Street. Да, това е същата фирма, в която SBF започва своята дейност. Беше я погледнал и там.

Каролина Елисън

Смятате ли за странно, че фирма, която си играе с милиарди долари, взети назаем от FTX (общо около 10 млрд. долара), е управлявана от толкова неопитен човек? Може би ще ви успокои фактът, че главният оперативен директор на FTX е двадесет и осем годишната Констанс Уанг, която преди това е била част от отдела по риска в Credit Suisse.

SBF и неговият "детски екип" са създали на Бахамите инструмент, който по своята сложност лесно надминава дори добре познатия колос Lehman Brothers. SBF отдавна играе ролята на спасител на криптосвета, като инвестира сериозно във все повече компании.

Но това, което на пръв поглед изглеждаше като невероятен бизнес успех и раждането на новия Уорън Бъфет, под повърхността само надуваше балон. SBF дори искаше да се присъедини към Елон Мъск в закупуването на Twitter, но той беше недоверчив и отказа.

Обменът FTX, подобно на други криптопроекти, се наблюдава много в спорта. Тя е основен партньор на Мейджър лийг бейзбол или на отбора Mercedes AMG F1. Инвеститор в FTX е легендарният Том Брейди, който инвестира 650 млн. долара заедно със съпругата си Жизел Бюндхен. Като говорим за инвеститори, сред тях е и легендарният фонд за рисков капитал Sequoia. Според историята, разказана от участниците в една от първите онлайн срещи, SBF е играла League of Legends през цялото време, но ръководството на компанията е било развълнувано от това. Казваха, че той е визионер, който ще промени света.

А сега се връщаме назад във времето до предишната седмица. Защото CoinDesk излезе с новината, че голяма част от баланса на Alameda Research, фирмата, на която FTX е отпуснала 10 млрд. долара от своите клиенти, е в токена FTT, собствения токен на FTX. Тъй като фирмата е използвала FTT като обезпечение за заемите, всяко намаление на цената на този токен би могло да предизвика каскада, която да доведе до срив на цялата група. Освен това цената на токена FTT се основаваше единствено на обещанието на FTX винаги да изкупува токена на цена от 22 USD .

Впоследствие под ударите на котела попадна и ръководителят на борсата Binance Чангпенг Джао. Той написа в Twitter, че въз основа на намерената информация Binance ще продаде своите токени FTT, които по това време струваха около 500 млн. долара. Снежната топка започна да се търкаля надолу...

Changpeng Zhao и SBF

Инвеститорите изпаднаха в паника и започнаха масово теглене на средства от сметките си в FTX - над 6 милиарда само за три дни. Обикновено дотогава тя е била десетки милиони на ден. Оказва се, че FTX има дългове от над 8 милиарда евро и активи за едва 900 милиона евро.

БНТ се срива. FTX отчаяно се нуждаеше от пари. Тогава на сцената отново се появи ръководителят на Binance, който заяви, че ще се опита да спаси FTX и да купи компанията. Но не беше ли това просто част от шахматната игра? След няколко часа CZ написа, че не може да помогне в този случай.

В петък дойде очакваното - компанията обяви в официално съобщение, че цялата група е започнала процедура по доброволно обявяване в несъстоятелност. SBF подава оставка от поста си. Джон Джей Рей III пое поста главен изпълнителен директор. Забавното е, че? По време на фалита този изпълнителен директор ръководи добре известната компания Enron.

Какво следва? Инвеститорите вече започват бавно да отписват средствата, които са инвестирали. Счита се, че един до два милиарда са се изпарили напълно. По-лошото обаче може да е въздействието върху целия пазар на криптовалути и възможността за предизвикване на ефект на доминото. Вече се говори, че и други борси са на ръба.

Сега SBF е разследван от властите заедно с други членове на екипа и постоянно се обсъжда кога и къде ще се опита да избяга, за да избегне заплахата от затвор. Спекулира се, че SBF планира да избяга в Дубай, което хората долавят и редовно следят и споделят подозрителни полети, които свързват с бягство.

Не мислете, че това е краят на историята. Бавно излиза наяве информация, която допълнително ще подкопае империята, изградена от SBF.

Джордж Сорос и Сам Банкман-Фрид

Джордж Сорос беше най-големият дарител на демократите на последните избори с над 120 милиона паунда. Сам Банкман-Фрид, който в момента е в неизвестност, е номер две. Но защо ги е подкрепил?

Мнозина го виждат ясно - американският режим е демонично, умиращо чудовище, което е напълно контролирано от глобалистични интереси.

Регулация на криптовалутите на хоризонта?

Когато миналата седмица платформата FTX внезапно се срина, унищожавайки състоянието на 30-годишния си основател Сам Банкман-Фрид, обществеността скоро забеляза няколко връзки между компанията и Демократическата партия, които странно минават през Украйна.

Самият Банкман-Фрид стана основен дарител на кампанията на президента Джо Байдън по време на изборния цикъл през 2020 г. Самопровъзгласилият се за "ефективен алтруист" дари близо 39 милиона долара на демократите по време на междинните избори, които се проведоха дни преди компанията му да се срине. Той се готвеше да похарчи до 1 милиард долара, за да задържи демократите в Белия дом по време на изборния цикъл през 2024 г.

По-рано тази година Bankman-Fried стартира инициатива с Министерството на цифровата трансформация на Украйна за набиране на средства за изпадналата в затруднение страна, която получи милиарди под формата на хуманитарно и военно финансиране от администрацията на Байдън, което я прави "първият случай на обмен на криптовалути, предоставящ канал за крипто дарения на публична финансова институция", според украинска крипто фирма. FTX превърна даренията във фиатна валута и предаде средствата на Националната банка на Украйна.

"В началото на конфликта в Украйна FTX почувства нуждата да окаже помощ по всякакъв възможен начин", се казва в изявлението на Банкман-Фрид. "Работейки с Министерството на цифровата трансформация за създаване на платежни канали и улесняване на конвертирането на крипто даренията във фиатна валута, ние дадохме на Националната банка на Украйна възможността да предостави помощ и ресурси на хората, които се нуждаят най-много от тях."

Часове след като компанията обяви фалит, главният юрисконсулт на FTX Райн Милър заяви, че ръководителите "разследват аномалии в движението на портфейлите". Компанията съобщава, че е предприела "предпазни мерки, за да премести всички цифрови активи в хладилно хранилище", тъй като фирмата за управление на риска Elliptic разкри, че при предполагаемия хакерски пробив от FTX са изчезнали 477 милиона долара.

Сривът на FTX привлече вниманието на федералните законодатели и регулатори. Миналата седмица говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че според администрацията на Байдън криптовалутите рискуват да "навредят на обикновените американци", ако бъдат оставени без "подходящ надзор".

  • Какво мислите за цялата бъркотия около SBF и FTX? 🤔

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.