S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Staarist 48 tunniga kurjategijaks: Sam Bankman-Friedi šokeeriv lugu ja tema FTX-vahetus

Mart Poom
18. 11. 2022
8 min read

Viimastel päevadel on krüptoraha turgu raputanud Sam Bankman-Friedi juhtum ja FTXi pankrot. Täna vaatame, kuidas ''geniaalsest visionäärist'', kes pidi saavutama suuri asju, sai kurjategija, kes põhjustas kogu krüptoturu kokkuvarisemise.

Sam Bankman-Fried

Varad? 26 miljardit dollarit! Iseloom? Süütu vegan ja filantroop! Tulevik? Krüptoraha maailma Warren Buffett! Vaja oli vaid paar päeva, et maagiline aura Sam Bankman-Friedi ümber täielikult hajuks... Vaatame koos, mis tegelikult juhtus.

SBF sündis 1992. aasta märtsis Stanfordis, Californias. Tema vanemad olid ülikooli õigusteaduse professorid ja juba varases eas huvitus ta utilitarismist, filosoofiast, mille kohaselt on parim tegevus see, mis toob kõige rohkem õnne. Ta õppis füüsikat ja matemaatikat MIT-s, mille ta ka 2014. aastal lõpetas. Tema esimene töökoht oli 2013. aastal börsil kaubeldavate fondide (ETF) ettevõttes Jane Street Capital, kus ta töötas kuni 2017. aastani. Siis avastas ta krüptovaluutade maailma...

"Ühel päeval olen ma väga rikas, et saaksin annetada ja aidata," oli SBF-i lause, mida ta kordas kogu oma nooruse jooksul. Krüptovaluutade maailma avastamine tundus olevat suurepärane koht, kus ta saaks realiseerida oma ihaldatud rikkust. Lisaks märkas ta üht detaili, mida teised ei märganud...

SBF märkas, et Bitcoin $BTCUSD-1.1% hind Jaapani börsidel oli kõrgem kui mujal maailmas. Seda nimetatakse "arbitraažiks" ja SBF otsustas seda täielikult ära kasutada ja hinnavahe ära kasutada. 2017. aasta sügisel asutas ta Alameda Researchi ja hakkas kauplema BTCga kuni 25 miljoni dollari eest päevas. Kui ta teenis piisavalt raha, otsustas ta minna järgmisele tasandile. Seega asutas SBF 2019. aasta kevadel krüptovahetuse FTX, mis on tänu oma hüppelise kasvu tõttu muutunud üheks kolmest suurimast tegijast selles segmendis. SBF on muutumas meedia lemmikuks, kes on hakanud esimese postituse märksõnu "paaria"...

SBF oli hoos ja samal ajal, kui ta keeras ühe intervjuu teise järel, hakkas pinna all, või õigemini tema peakorteris Bahama saartel, aeglaselt vesi mullima, keema probleem, mis võib kogu krüptovaluutaturu väga pikaks ajaks halvata. Bahama saared on iseenesest huvitavad. SBF elas seal koos veel üheksa inimesega luksuslikus penthouse'is ja nüüd hakkab selguma, et neil inimestel oli omavahel mingi armulugu (üksikasjad on parem jätta uurimata). Ja SBF ise "leidis" ka oma väljavalitu sealt.

  • Et paremini kaitsta teid tema sõbrannaga seotuse eest, vaatame kõigepealt, mis Alameda Research tegelikult on. Miljardär Sam Bankman-Friedi (FTXi asutaja ja tegevjuht) krüptorahaimpeerium on ametlikult jagatud kaheks peamiseks osaks: FTX (tema börsil) ja Alameda Research (tema kauplemisfirma), mis on mõlemad hiiglased oma tööstusharudes. Kuid kuigi tegemist on kahe eraldiseisva ettevõttega, laguneb jagunemine olulises kohas: Alameda bilansis, nagu selgub CoinDeski poolt läbi vaadatud erafinantsdokumentidest.
  • Nende bilanss on täis FTXi - täpsemalt börsil välja antud FTT-tokene, mis annab omanikele allahindlust kauplemistasudest nende turul. Kuigi selles ei ole midagi ebatavalist või valesti, näitab see , et kauplemisgigant Bankman-Fried Alameda toetub vundamendile, mis koosneb suures osas sõsarettevõtte poolt leiutatud mündist, mitte iseseisvast varast nagu fiat-valuuta või muu krüptovaluuta. Selline olukord viitab sellele, et FTXi ja Alameda vahelised sidemed on ebatavaliselt tihedad.
  • Alameda on FTXi teine pool. Crypto Empire. FTX on krüptovahetus ja Alameda on kauplemise "käsi". Alameda on kogu mudeli jaoks keskse tähtsusega, sest see vastutab märkimisväärse tulu teenimise eest kauplemise ja turutegemise kaudu. See toob meid tagasi aruande juurde - selgus, et Alameda varad olid 30. juuni seisuga 14,6 miljardit dollarit. Siiski oli 1 probleem. Audit näitas, et FTTs hoitakse 5,8 miljardi dollari väärtuses varasid (3,66 miljardit dollarit lukustamata + 2,16 miljardit dollarit tagatist). FTX on seega lahutamatult seotud Alamedaga. Kui FTX langeb, kaotab FTT oma otstarbe ja Alameda hoiab aurustunud märki.

Tagasi teemasse SBF sõbra juures. Alameda Researchi tegevjuht oli kahekümne kaheksa-aastane Caroline Ellison, suur Harry Potteri fänn ja innukas matemaatik. Tema ainus töökogemus oli seni olnud Jane Streeti nooremkaupleja. Jah, see on sama firma, kus SBF alustas oma tegevust. Ta oli teda ka seal üles otsinud.

Caroline Ellison

Teie arvates on kummaline, et FTX-ist laenatud miljardite dollaritega (kokku umbes 10 miljardit dollarit) mängivat firmat juhib selline kogenematu inimene? See võib teid "rahustada", et FTXi tegevjuht oli kahekümne kaheksa-aastane Constance Wang, kes varem kuulus Credit Suisse'i riskiosakonda.

SBF ja tema "lastemeeskond" on loonud Bahama saartel sõiduki, mis ületab oma keerukuses hõlpsasti isegi tuntud Lehman Brothersi kolossaali. SBF on pikka aega mänginud krüptomaailma päästjat, investeerides suurel määral üha enamasse ettevõttesse.

Kuid see, mis pealtnäha nägi välja nagu uskumatu äriline edu ja uue Warren Buffetti sünd, oli pealtnäha vaid mulli puhumine. SBF soovis isegi ühineda Elon Muskiga Twitteri ostmisel, kuid ta oli uskumatu ja keeldus.

FTX vahetust, nagu ka teisi krüptoprojekte, on spordis palju nähtud. See on olnud Major League Baseballi või Mercedes AMG F1 meeskonna peamine partner. FTXi investoriks oli legendaarne Tom Brady, kes investeeris koos oma abikaasa Gisele Bundcheniga 650 miljonit dollarit. Investoritest rääkides oli nende hulgas ka legendaarne riskikapitalifond Sequoia. Ühe esimese veebipõhise kokkusaamise osalejate jutu järgi mängis SBF kogu aeg League of Legends'i, kuid ettevõtte juhtkond oli sellest vaimustuses. Nad ütlesid, et ta oli visionäär, kes muudaks maailma.

Ja nüüd hüppame ajas tagasi üle-eelmisele nädalale. Sest CoinDesk on tulnud välja uudisega, et suur osa Alameda Researchi, ettevõtte, millele FTX on oma klientidelt laenanud 10 miljardit dollarit, bilansist on FTT tokenis, FTXi enda tokenis. Kuna ettevõte kasutas FTT-d laenude tagatisena, võib selle märgi hinna mis tahes langus vallandada kaskaadi, mis võib viia kogu kontserni kokkuvarisemisele. Pealegi põhines FTT-märkide hind üksnes FTXi lubadusel, et märgid lunastatakse alati hinnaga 22 dollarit. Täiuslik kaardimajake.

Changpeng Zhao, Binance'i vahetuse juht, lisas seejärel oma nime katlasse. Ta säutsus, et tema leitud teabe põhjal müüb Binance oma FTT-tokeneid, mille väärtus oli sel ajal umbes 500 miljonit dollarit. Lumepall on hakanud allamäge veerema...

Changpeng Zhao ja SBF

Investorid hakkasid paanikasse sattuma ja võtsid FTXi kontodelt massiliselt raha välja - kolme päevaga üle 6 miljardi. Tavaliselt oli see seni kümneid miljoneid päevas. Selgus, et FTXi võlad olid üle 8 miljardi ja varad vaevalt 900 miljonit.

FTT kukkus kokku. FTX vajas hädasti raha. Siis ilmus Binance'i juht uuesti sündmuskohale, öeldes, et ta püüab FTXi päästa ja ettevõtte ära osta. Aga kas see polnud mitte lihtsalt osa malemängust? Mõne tunni pärast kirjutas CZ, et ta ei saa antud juhul aidata.

Siis tuli reedel oodatud - ettevõte teatas ametlikus teatises, et kogu kontsern on algatanud vabatahtliku pankrotimenetluse. SBF astus oma ametikohalt tagasi. John J. Ray III asus tegevjuhi kohale. Naljakas osa? See juhtkond juhtis pankroti ajal tuntud Enroni.

Mis saab edasi? Investorid on juba hakanud investeeritud vahendeid aeglaselt maha kandma. Üks kuni kaks miljardit on väidetavalt täielikult haihtunud. Halvem võib aga olla mõju kogu krüptovaluutaturule ja võimalus käivitada doominoefekt. Juba räägitakse sellest, et teised börsid on ohulähedased.

SBF-i uurivad nüüd ametiasutused koos teiste meeskonnaliikmetega ja pidevalt arutatakse, millal ja kuhu ta püüab põgeneda, et vältida vanglakaristuse ohtu. Spekuleeritakse, et SBF kavatseb põgeneda Dubaisse, mida inimesed on tabanud ja jälgivad regulaarselt ning jagavad kahtlasi lende, mida nad seostavad just põgenemisega.

Ärge arvake, et see on loo lõpp. Aeglaselt tuleb päevavalgele teavet, mis õõnestab veelgi SBF-i rajatud impeeriumi.

George Soros ja Sam Bankman-Fried

George Soros oli viimastel valimistel demokraatide suurim annetaja üle 120 miljoni naelsterlingi. Sam Bankman-Fried, kes on nüüdseks põgenenud, oli teine number. Aga miks ta neid toetas?

Paljud näevad seda selgelt - Ameerika režiim on deemonlik, surev koletis, mida kontrollivad täielikult globalistlikud huvid.

Krüptoraha reguleerimine silmapiiril?

Kui FTXi platvorm eelmisel nädalal ootamatult kokku kukkus ja 30-aastase asutaja Sam Bankman-Friedi varandus kohe hävis, märkas avalikkus peagi mitmeid seoseid ettevõtte ja Demokraatliku Partei vahel, mis kummalisel kombel kulgevad läbi Ukraina.

Bankman-Friedist endast sai 2020. aasta valimistsükli ajal president Joe Bideni kampaania suurtoetaja. Ennimetatud "efektiivne altruist" annetas demokraatidele peaaegu 39 miljonit dollarit valimiste vahekokkuvõttes, mis toimus mõni päev enne tema ettevõtte kokkuvarisemist. Ta valmistus kulutama kuni 1 miljard dollarit, et hoida demokraatide valitsemist Valges Majas 2024. aasta valimistsükli jooksul.

Selle aasta alguses käivitas Bankman-Fried koos Ukraina digitaalse ümberkujundamise ministeeriumiga algatuse, et koguda vahendeid võitleva riigi jaoks, mis on saanud Bideni administratsioonilt miljardeid humanitaar- ja sõjalisteks toetusteks, mistõttu on see "esimene juhtum, kus krüptovaluutavahetus pakub kanalit krüptoannetusteks avalikule finantsasutusele," vastavalt Ukraina krüptofirmale. FTX konverteeris annetused fiat-valuutaks ja andis vahendid üle Ukraina keskpangale.

"Ukraina konflikti alguses tundis FTX vajadust aidata igal võimalikul viisil," ütles Bankman-Fried oma avalduses. "Tehes koostööd digitaalse ümberkujundamise ministeeriumiga, et luua makserajad ja hõlbustada krüptoannetuste konverteerimist fiatvaluutaks, oleme andnud Ukraina keskpangale võimaluse pakkuda abi ja ressursse inimestele, kes seda kõige rohkem vajavad."

Tund aega pärast ettevõtte pankroti väljakuulutamist ütles FTXi üldnõunik Ryne Miller, et juhid "uurivad kõrvalekaldeid rahakoti liikumisega". Ettevõte võttis väidetavalt "ettevaatusabinõud, et viia kõik digitaalsed varad külmhoidlasse", kuna riskijuhtimisfirma Elliptic avalikustas, et FTXist on kahtlustatava häkkimise käigus kadunud koguni 477 miljonit dollarit.

FTXi kokkuvarisemine on pälvinud föderaalsete seadusandjate ja reguleerivate asutuste tähelepanu. Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre ütles eelmisel nädalal, et Bideni administratsiooni arvates võivad krüptovaluutad "kahjustada tavalisi ameeriklasi", kui need jäetakse ilma "nõuetekohase järelevalveta".

  • Mida te arvate kogu sellest SBF-i ja FTX-i ümbritsevast segadusest? 🤔

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.