S&P 500 ^GSPC
5,250.48
+0.04%
Meta META
$486.01
-1.59%
Apple AAPL
$171.28
-1.17%
Tesla TSLA
$177.88
-1.08%
Nvidia NVDA
$907.06
+0.51%
Microsoft MSFT
$419.90
-0.36%
Amazon AMZN
$180.16
+0.19%
Alphabet GOOG
$152.05
+0.07%

Od zvezde do zločinca v 48 urah: šokantna zgodba o Samu Bankmanu-Friedu in njegovi izmenjavi FTX

Mladen Rudonja
18. 11. 2022
10 min read

V zadnjih dneh sta trg kriptovalut pretresla primer Sama Bankmana-Frieda in stečaj družbe FTX. Danes si bomo ogledali, kako je ''briljantni vizionar'', ki naj bi dosegel veliko, postal zlikovec, ki je povzročil izpiranje celotnega trga kriptovalut.

Sam Bankman-Fried

Sredstva? 26 milijard dolarjev! Značaj? Nedolžni vegan in človekoljub! Prihodnost? Warren Buffett v svetu kriptovalut! Samo nekaj dni je bilo potrebnih, da se je magična aura okoli Sama Bankmana-Frieda popolnoma razpršila... Skupaj si oglejmo, kaj se je dejansko zgodilo.

Družba SBF je bila ustanovljena marca 1992 v Stanfordu v Kaliforniji. Njegovi starši so bili univerzitetni profesorji prava, zato se je že od zgodnjega otroštva zanimal za utilitarizem, filozofijo, ki pravi, da je najboljše dejanje tisto, ki prinaša največjo srečo. Študiral je fiziko in matematiko na MIT, kjer je leta 2014 tudi diplomiral. Prvo zaposlitev je dobil leta 2013 v družbi Jane Street Capital, ki se ukvarja s skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), kjer je ostal do leta 2017. Nato je odkril svet kriptovalut...

"Nekega dne bom zelo bogat, da bom lahko daroval in pomagal," je bil stavek, ki ga je SBF ponavljal v svoji mladosti. Odkritje sveta kriptovalut se mu je zdelo kot odličen prostor, kjer bi lahko uresničil svoje tako želeno bogastvo. Poleg tega je opazil podrobnost, ki so jo drugi spregledali...

SBF je opazila, da je cena Bitcoina $BTCUSD+2.1% na japonskih borzah višja kot drugod po svetu. Temu se reče "arbitraža" in družba SBF se je odločila, da jo bo v celoti izkoristila in zaslužila za razliko v ceni. Jeseni 2017 je ustanovil družbo Alameda Research in začel trgovati z BTC za do 25 milijonov dolarjev na dan. Ko je zaslužil dovolj denarja, se je odločil, da bo stvari prenesel na višjo raven. Tako je SBF spomladi 2019 ustanovil borzo kriptovalut FTX, ki je z bliskovito rastjo postala eden od treh največjih igralcev v tem segmentu. SBF postaja priljubljena medijev, ki so začeli "papagajati" fraze iz prve objave.

SBF je bil na udaru in medtem ko je vrteli en intervju za drugim, se je pod gladino, natančneje na njegovem sedežu na Bahamih, voda počasi začela mehurčkati in se je začela kuhati težava, ki bi lahko za zelo dolgo ohromila celoten trg kriptovalut. Bahami so zanimivi že sami po sebi. SBF je tam živel z devetimi drugimi osebami v luksuznem penthouseu, zdaj pa se je začelo kazati, da so imeli ti ljudje med seboj nekakšno ljubezensko razmerje (podrobnosti je bolje pustiti neraziskane). Tudi SBF je tam "našel" svojo izbranko.

  • Da bi vas bolje zaščitili pred povezavo z njegovim dekletom, si najprej oglejmo, kaj je podjetje Alameda Research. Imperij kriptovalut milijarderja Sama Bankmana-Frieda (ustanovitelja in izvršnega direktorja FTX) je uradno razdeljen na dva glavna dela: FTX (njegova borza) in Alameda Research (njegovo podjetje za trgovanje), ki sta velikana v svojih panogah. A čeprav gre za dve ločeni podjetji, se delitev lomi na ključnem mestu: v Alamedini bilanci stanja, kot je razvidno iz zasebnega finančnega dokumenta, ki ga je pregledal CoinDesk.
  • Njihova bilanca stanja je polna žetonov FTX - zlasti žetona FTT, ki ga izda borza in imetnikom omogoča popust pri pristojbinah za trgovanje na njihovem trgu. Čeprav to ni nič nenavadnega ali napačnega, kaže, da trgovinski velikan Bankman-Fried Alameda temelji na temelju, ki je v veliki meri sestavljen iz kovanca, ki ga je izumilo sestrsko podjetje, in ne iz neodvisnega sredstva, kot je fiat valuta ali druga kriptovaluta. To kaže, da so vezi med FTX in Alamedo nenavadno tesne.
  • Alameda je druga polovica FTX. Crypto Empire. FTX je borza kriptovalut, Alameda pa trgovalna "roka". Družba Alameda je osrednjega pomena za celoten model, saj je odgovorna za ustvarjanje znatnih prihodkov s trgovanjem in oblikovanjem trga. To nas vrača k poročilu - razkrito je bilo, da so sredstva družbe Alameda 30. junija znašala 14,6 milijarde dolarjev. Vendar je bila ena težava. Revizija je razkrila, da je bilo na FTX 5,8 milijarde dolarjev sredstev (3,66 milijarde dolarjev nezavarovanih sredstev + 2,16 milijarde dolarjev zavarovanja). FTX je tako neločljivo povezana z družbo Alameda. Če FTX pade, FTT izgubi svoj namen, Alameda pa ima v rokah izhlapeli žeton.

Nazaj na temo s SBF-jevim prijateljem. Direktorica podjetja Alameda Research je bila osemindvajsetletna Caroline Ellison, velika oboževalka Harryja Potterja in navdušena matematičarka. Do takrat je imela edine delovne izkušnje kot mlajša trgovka na Jane Streetu. Da, to je isto podjetje, v katerem je SBF začel delati. Tudi tam jo je poiskal.

Caroline Ellison

Se vam zdi nenavadno, da je podjetje, ki se je igralo z milijardami dolarjev, izposojenih od FTX (skupaj okoli 10 milijard dolarjev), vodila tako neizkušena oseba? Morda vas bo pomirilo, da je bila operativna direktorica FTX osemindvajsetletna Constance Wang, ki je bila prej del oddelka za tveganja pri banki Credit Suisse.

SBF in njegova "otroška ekipa" sta na Bahamih ustvarila vozilo, ki po svoji kompleksnosti zlahka prekaša celo dobro znani kolos Lehman Brothers. SBF že dolgo igra vlogo rešitelja sveta kriptovalut, saj veliko vlaga v vedno več podjetij.

A kar je bilo na prvi pogled videti kot neverjeten poslovni uspeh in rojstvo novega Warrena Buffetta, je bilo pod površjem le napihovanje mehurčka. SBF se je celo želela pridružiti Elonu Musku pri nakupu Twitterja, vendar je bil ta nezaupljiv in je zavrnil.

Borza FTX je bila, tako kot drugi kripto projekti, velikokrat opažena v športu. Bila je glavni partner lige Major League Baseball ali ekipe Mercedes AMG F1. Med vlagatelji v FTX je bil tudi legendarni Tom Brady, ki je z ženo Gisele Bundchen vložil 650 milijonov dolarjev. Med vlagatelji je bil tudi legendarni sklad tveganega kapitala Sequoia. Po pripovedovanju udeležencev enega od prvih spletnih srečanj je SBF ves čas igral igro League of Legends, vendar je bilo vodstvo podjetja nad tem navdušeno. Rekli so, da je vizionar, ki bo spremenil svet.

Sedaj pa se vrnimo nazaj v preteklost, v predpretekli teden. CoinDesk je namreč objavil novico, da je velik del bilance stanja podjetja Alameda Research, ki mu je FTX od svojih strank posodil 10 milijard dolarjev, v žetonu FTT, lastnem žetonu FTX. Ker je podjetje uporabljalo FTT kot zavarovanje za posojila, bi lahko vsako znižanje cene tega žetona sprožilo kaskado, ki bi povzročila propad celotne skupine. Poleg tega je cena žetona FTT temeljila izključno na obljubi družbe FTX, da bo žeton vedno odkupila po ceni 22 USD .

Changpeng Zhao, vodja borze Binance, je nato dodal svoje ime v kotel. Na Twitterju je zapisal, da bo Binance na podlagi najdenih informacij prodal žetone FTT, ki so bili takrat vredni približno 500 milijonov dolarjev. Snežna kepa se je začela kotaliti navzdol...

Changpeng Zhao in SBF

Vlagatelje je zajela panika, zato so z računov FTX začeli množično dvigovati sredstva - v samo treh dneh so jihdvignili za več kot 6 milijard. Običajno je do takrat znašala več deset milijonov na dan. Izkazalo se je, da je imel FTX za več kot 8 milijard dolgov in komaj 900 milijonov sredstev.

FTT je propadel. FTX je nujno potreboval denar. Takrat se je na prizorišču pojavil vodja Binance, ki je dejal, da bo poskušal rešiti FTX in kupiti podjetje. Toda ali ni bil to le del šahovske igre? Po nekaj urah je CZ napisal, da v tem primeru ne more pomagati.

V petek je sledilo pričakovano - podjetje je v uradnem sporočilu objavilo, da je celotna skupina začela prostovoljni stečajni postopek. SBF je odstopil s položaja. John J. Ray III je prevzel mesto izvršnega direktorja. Najbolj smešno? Ta direktor je v času stečaja vodil znano podjetje Enron.

Kaj sledi? Vlagatelji so že začeli počasi odpisovati vložena sredstva. Ena do dve milijardi naj bi jih popolnoma izhlapelo. Še hujši pa je lahko vpliv na celoten trg kriptovalut in možnost sprožitve učinka domine. Govori se, da so tudi druge borze že na robu propada.

Oblasti zdaj preiskujejo SBF skupaj z drugimi člani ekipe, nenehno pa se razpravlja o tem, kdaj in kam bo poskušal pobegniti, da bi se izognil nevarnosti zaporne kazni. Pojavljajo se ugibanja, da SBF namerava pobegniti v Dubaj, kar so ljudje opazili in redno spremljajo ter delijo sumljive lete, ki jih povezujejo s pobegom.

Ne mislite, da je to konec zgodbe. Na površje počasi prihajajo informacije, ki bodo še bolj spodkopale imperij, ki ga je zgradila SBF.

George Soros in Sam Bankman-Fried

George Soros je bil največji donator demokratov na zadnjih volitvah, saj je prispeval več kot 120 milijonov funtov. Sam Bankman-Fried, ki je zdaj na begu, je bil drugi. Toda zakaj jih je podpiral?

Mnogi jasno vidijo, da je ameriški režim demonska, umirajoča pošast, ki jo popolnoma obvladujejo globalistični interesi.

Uredba o kriptovalutah na obzorju?

Ko je platforma FTX prejšnji teden nenadoma propadla in takoj izničila premoženje 30-letnega ustanovitelja Sama Bankmana-Frieda, je javnost kmalu opazila več povezav med podjetjem in demokratsko stranko, ki nenavadno potekajo prek Ukrajine.

Bankman-Fried je postal pomemben donator kampanje predsednika Joeja Bidena v volilnem ciklu leta 2020. Samooklicani "učinkoviti altruist" je demokratom v vmesnem volilnem obdobju, ki je potekalo nekaj dni pred propadom njegovega podjetja, podaril skoraj 39 milijonov dolarjev. Za ohranitev demokratov v Beli hiši na volitvah leta 2024 je nameraval porabiti do 1 milijardo dolarjev.

V začetku leta je Bankman-Fried skupaj z ukrajinskim ministrstvom za digitalno preobrazbo sprožil pobudo za zbiranje sredstev za državo, ki se je znašla v težavah in je od Bidnove administracije prejela več milijard humanitarnih in vojaških sredstev, kar je po navedbah ukrajinskega podjetja za kriptovalute "prvi primer borze kriptovalut, ki zagotavlja kanal za kripto donacije javni finančni instituciji". FTX je donacije pretvoril v fiat valuto in sredstva predal ukrajinski nacionalni banki.

"Na začetku konflikta v Ukrajini je FTX začutil potrebo po zagotavljanju pomoči na kakršen koli način," je v izjavi povedal Bankman-Fried. "S sodelovanjem z ministrstvom za digitalno preobrazbo smo vzpostavili plačilne poti in olajšali pretvorbo kripto donacij v fiat valuto, s čimer smo Narodni banki Ukrajine omogočili, da zagotovi pomoč in sredstva ljudem, ki jih najbolj potrebujejo."

Nekaj ur po razglasitvi stečaja podjetja je glavni svetovalec FTX Ryne Miller dejal, da vodstvo "preiskuje nepravilnosti pri gibanju denarnice". Podjetje naj bi sprejelo "preventivne ukrepe za prenos vseh digitalnih sredstev v hladilnico", saj je podjetje za upravljanje tveganj Elliptic razkrilo, da je bilo v domnevnem vdoru v FTX izgubljenih kar 477 milijonov dolarjev.

Propad FTX je pritegnil pozornost zveznih zakonodajalcev in regulatorjev. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je prejšnji teden dejala, da Bidnova administracija meni, da kriptovalute lahko "škodujejo navadnim Američanom", če ostanejo brez "ustreznega nadzora".

  • Kaj menite o celotni zmešnjavi okoli SBF in FTX? 🤔

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.